Al Pacino maga is beszállt a Keresztapa-filmeket övező vitába!

MOZI HÍREK – Al Pacino állást foglalt A keresztapa filmek vitájában, elmondva véleményét arról, hogy az eredeti, 1972-es gengszterfilm jobb-e, mint az 1974-es folytatás.

 

 

Folytatódik a vita arról, hogy melyik A Keresztapa-film a jobb. Most maga a sztár Al Pacino is beszélt róla, hogy a Keresztapa második része felülmúlja-e az 1972-es eredeti filmet. Francis Ford Coppola elismert bűnügyi filmtrilógiájának középpontjában a Corleone maffiacsalád küzdelmei állnak, amint az 1940-es évek New Yorkja felett érvényesíti törvényes és bűnös uralmát. Pacino alakítja Michael Corleone-t, a családfő, Don Vito Corleone (Marlon Brando a Keresztapában és Robert De Niro a Keresztapa II. részében) legfiatalabb fiát, aki a család új fejeként követi Vitót.

A The Hollywood Reporternek nyilatkozva Pacino arra a kérdésre, hogy A keresztapa II. rész felülmúlja-e A keresztapát, a Keresztapa-trilógia forgatása során szerzett tapasztalataira reflektálva válaszolt.

Pacino kifejtette, hogy egyik film érdemeit sem akarja elvitatni. A színész határozottan kijelentette, hogy szerinte az 1974-es folytatás nem jobb film, mint az 1972-es eredeti. Úgy érzi, hogy A Keresztapa több réteget kínál, amelyekről a közönség beszélhet, mint A keresztapa második része.

„Nem, nem hiszem [hogy jobb a második film]. Tényleg úgy gondolom, hogy ez sokkal – hogy is mondjam – művészibb vagy valami ilyesmi, nem is tudom. Nem akarom lekicsinyelni és túlságosan szerénykedni, mert Bob de Niroval játszom benne, de ugyanakkor ez egy másik film.”

„A Keresztapa sokkal szórakoztatóbb. A Keresztapa II. egy tanulmány, Francis [Ford Coppola] személyes dolga, a Keresztapa I., nemrég láttam, mindig két vagy három dolog történik egy jelenetben. Az ember mindig benne van a történetben, mindig megy. Nem tudod, mi fog történni legközelebb, ez a történetmesélés, ez a legjobb történetmesélés. A Keresztapa II. kicsit lineárisabb, és [ez] más, komor, lassan halad. De azt kell mondanom, hogy ez egy nagyszerű film.”

 

Hogyan lett a Keresztapa II. rész az egyik legjobb folytatás?

 

A Keresztapa és A Keresztapa II. rész egyaránt nagy hatású és ünnepelt alkotások. A vita csupán arról szól, hogy melyik film a jobb. A Keresztapa II. részét azonban azon kevés folytatások egyikeként írják le, amelyek felülmúlják eredeti elődjeiket. Míg A Keresztapa Mario Puzo 1969-ben megjelent, azonos című regényén alapul, A Keresztapa II. rész Coppola és Puzo eredeti forgatókönyve alapján készült. Ez jelentősen kibővíti a Michaellel történteket. Továbbá azokat az eseményeket is, amelyek Vito 1901 és 1923 közötti hatalomra jutásához vezettek.

A folytatás arra a nehéz feladatra vállalkozik, hogy kitöltse ezeket a történetszálakat, miközben további összefüggéseket ad Vito ívéhez, miután az első filmben meghalt.

Miközben továbbra is vita folyik arról, hogy A keresztapa vagy A keresztapa II a jobb film, a vélemények kezdetben nem voltak ennyire egyértelműek. Az 1974-es bemutatásakor a kritikusok vitatták, hogy a folytatás kettős narratívája koherens filmet eredményez-e. A kritikák a dicsérettől a kemény elmarasztalásig terjedtek. Egyesek a filmet darabosnak és egyenetlennek érezték. A későbbi kritikai újraértékelés során a filmet méltó folytatásként ünnepelték. Erőteljes alakításokat nyújtott és egyedi módon közelítette meg a történetmesélést, ami a ma tárgyalt kérdéshez vezetett.

Forrás: The Hollywood Reporter

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu