Steam Deck: miért nem képes felvenni vele a versenyt a konkurencia?

TECH HÍREK – Az ASUS 2023 áprilisában bejelentett ROG Ally-ja remek kézi játék PC-nek tűnik. Ám csalódást keltő módon az Ally egy újabb Steam Deck versenytárs, amelyből hiányzik egy szuper fontos Deck-funkció. A trackpadekről beszélek.

 

 

Ha nincs saját Decked, könnyen azt gondolhatod, hogy a trackpad egy olyan eszköz, amit egyetlen Steam Deck tulajdonos sem használ. Azonban a játékosok – különösen az FPS-ek és RTS-ek kedvelő – többnyire egyetértenek, hogy a trackpads egy alapvető Deck funkció. Sőt, valami olyasmi, ami új szintre emeli a felhasználói élményt.

Először akkor tapasztalhatjuk meg a hasznosságukat, amikor először kapcsolunk asztali módba. Természetesen megpróbálhatunk a jobb analóg botkormánnyal navigálni az asztalon. Bizony, az nem az igazi. Ám az embernek aztán eszébe jut, hogy mindkét oldalon van egy-egy hatalmas trackpad. Miután pedig kipróbálja őket, onnantól csak ezeket használja.

A jobb oldali trackpadon lévő egérkurzor és a bal oldali „görgetőkerék” kombinációja majdnem olyan jó, mint az egér használata.

A trackpadek akkor is nagyszerűek, ha az ember úgy dönt, hogy kipróbálja a Windowst Decken. A jobb oldali trackpad masszívan segíthet a Windows 11 felhasználói felületén való navigálásban. Az Edge használata, a Xenia telepítésének próbálkozása Xbox 360 emuláció céljából, valamint az Xbox alkalmazás telepítése a PC Game Pass játékok natív lejátszásához a Decken. Ezek mind olyan dolgok, amelyek lényegesne könnyebbek a trackpadok használatával.

Ez pedig olyasmi, amit egyetlen más kézi játékos PC-n sem lehet megtenni. Még akkor sem, ha mindegyik Windows-szal együtt érkezik, és könyörög egy vagy két trackpadért, hogy helyettesítse az analóg botokat. A GPD Win 4 ugyan rendelkezik egy icipici trackpaddel, de a használhatóság és a sokoldalúság tekintetében mérföldekkel elmarad a Steam Deck-ben található kettő mögött.

A trackpadek puszta pontossága nélkülözhetetlenné teszi őket a SteamOS és a Windows rendszerben való navigálás során. Többet nyújtanak, mint egy tisztességes egérhelyettesítőt. Teljesen helyettesíthetik az analóg botokat. Sokan imádnak olyan villámgyors „flick” mozdulatokat végrehajtani, amelyekkel pontosan a megcélzott ikon fölé lehet kerülni. Ez az analóg botokkal nem kivitelezhető.

Ha hozzátesszük, hogy minden trackpad egy kattintási lehetőséget is tartalmaz, akkor egy majdnem tökéletes egér-emulációt kapunk, ami még a legjobb laptopoknál is jobb.

A jobb oldali trackpad a Steam Deckemen istenáldása mindenféle játékhoz. Az első személyű lövöldözős játékokban az analóg botokkal való célzást teljesen helyettesítheted a trackpad + giroszkóp kombóval.

A legjobb, hogy még a Deck giroszkópját sem kell használnod. Tölts egy kis időt a trackpad érzékenységének beállításával, és olyan beállítással állhatsz elő, amely lehetővé teszi a villámmozgásokat és a pontos beállításokat is.

Kíváncsian várom, merre tart a kézi játék PC-k piaca. Előbb-utóbb szívesen látnék egy igazi kihívót a Steam Decknek. Azonban erre addig nem kerülhet sor, ameddig ezt a funkciót nem lesz képes megfelelőképpen integrálni a konkurencia.

Forrás: ReviewGeek

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu