Star Wars Jedi: Survivor – A túlélés művészete

TESZT – A Respawn Entertainment visszatért a Star Wars univerzumába, hogy folytassa Cal Kestis kalandjait, aki az első részben megmenekült a Fallen Order ellene folytatott hajtóvadászatától. A Jedi: Survivor azonban nem egy egyszerű folytatás, hanem egy sokkal nagyobb és gazdagabb játék, amely rengeteg újdonságot és fejlesztést hozott a Fallen Order alapjaira. A túlélés most még fontosabb szerepet kap, hiszen Calnak nemcsak az újra feltámadt Birodalommal, hanem egy rejtélyes ellenséggel is szembe kell néznie: a Bedlam Raiders-szel, akik a galaxis legveszélyesebb bolygóin vadásznak a Jedikre. Vajon Cal képes lesz-e megvédeni magát és barátait ebben a kíméletlen világban? És milyen árat kell fizetnie a túlélésért?

 

 

A Star Wars Jedi: Survivor egy akció-kalandjáték, amelyben egy fiatal Jedi: Cal Kestis karakterét alakítjuk. A játékmenet nagyrészt hasonlít az előző részéhez, de sokkal több lehetőségünk van a harcra, a felfedezésre és a testreszabásra. A harcrendszer öt különböző küzdőállást kínál, amelyeket bármikor váltogathatunk, attól függően, hogy milyen ellenfelekkel állunk szemben. Mindegyik állásnak megvan a maga előnye és hátránya, valamint saját speciális képességei.

A felfedezés során nyolc bolygót látogathatunk meg, amelyek közül néhány már ismerős lehet a filmekből (pl. Coruscant, Kashyyyk), de vannak újak is. A bolygók sokkal nagyobbak és nyitottabbak lettek, mint az előző részben, és rengeteg titkot és mellékfeladatot rejtenek.

A testreszabás lehetővé teszi, hogy megváltoztassuk Cal kinézetét és ruházatát, valamint a fénykardunk alkatrészeit és színét. A játék története öt évvel a Fallen Order után játszódik, és új szereplőket is bemutat, akik segítenek vagy akadályoznak minket a küldetésünkben.

 

Az EA megerősítette a Star Wars Jedi: Survivor PC-s verziójának hivatalos fájlméretét, és ez jóval nagyobb, mint azt az első kiszivárgások sugallták.

 

Az Erő új dimenziói

 

A Jedi: Survivor legnagyobb újdonsága talán a harcrendszer kibővítése a különféle fénykardokkal.

  • Single – kiegyensúlyozott és megbízható minden helyzetben
  • Double-Bladed – mozgékony, kiválóan visszaveri a lövedékeket és több ellenfél ellen hatékony
  • Dual Wield – nagyon gyors támadó kombók, de korlátozott állóképesség
  • Blaster – leghosszabb hatótávolságú támadások, de alacsony sebzés
  • Crossguard – legmagasabb sebzés, de lassú támadások

A stance-okat egy munkapadnál válthatod ki, és csak kettőt viselhetsz egyszerre. A stance-oknak saját képességfáik is vannak, amelyekkel fejlesztheted őket.

Az Erő használata is fontos szerepet játszik a harcban, hiszen számos képességet használhatunk, mint például a lökés, a húzás, a lassítás vagy a villám. Ezeket a képességeket fejleszthetjük is az élménypontokkal, amelyeket a harcok és a felfedezés során gyűjtünk. Az Erőt nemcsak a harcban, hanem a felfedezésben is használhatjuk, például hogy átugorjunk akadályokat, aktiváljunk mechanizmusokat vagy megoldjunk rejtvényeket.

Az Erő használata használata azonban nem korlátlan, hiszen egy csík jelzi, hogy mennyi maradt belőle. Ha elfogy, akkor nem tudjuk használni a képességeinket, amíg újra nem töltjük. Ezt megtehetjük úgy, hogy támadunk vagy blokkolunk az ellenfelekkel, vagy hogy meditálunk egy erre kijelölt ponton. A meditáció során pihenhetünk, fejleszthetjük a képességeinket vagy menthetjük a játékot. Azonban, ha meditálunk, akkor az ellenfelek is visszatérnek az eredeti helyükre, így újra meg kell küzdenünk velük.

 

A Titanfall és az Apex Legends készítőinek, a Respawn-nak az új Star Wars-kalandjátéka tavasszal érkezik PC-re, PS5-re és Xbox Series X/S-re. Star Wars Jedi: Survivor.

 

A galaxis titkai

 

A Jedi: Survivor nemcsak a harcra helyezi a hangsúlyt, hanem a felfedezésre is. A játék hat bolygót kínál nekünk, amelyek sokkal nagyobbak és nyitottabbak lettek, mint az előző részben, és rengeteg titkot és mellékfeladatot rejtenek.

A térkép hasznos segítség a tájékozódásban, de nem mutatja meg minden helyet és útvonalat előre. Sokszor kell használnunk az Erőt vagy más eszközöket (pl. csáklya), hogy elérjünk olyan helyekre, amelyek másképp elzártak lennének. A felfedezésért jutalmat is kapunk: élménypontokat, amelyekkel fejleszthetjük Cal képességeit; alkatrészeket, amelyekkel testreszabhatjuk a fénykardunkat; ruházati elemeket, amelyekkel megváltoztathatjuk Cal kinézetét; és adatlapokat, amelyekkel többet megtudhatunk a bolygók és a lények háttértörténetéről.

A felfedezés során találkozhatunk barátságos vagy ellenséges NPC-kkel is, akikkel beszélgethetünk vagy harcolhatunk. Néhányuk mellékfeladatokat adnak nekünk, amelyek további jutalmakat és információkat nyújtanak. A mellékfeladatok általában nem túl bonyolultak vagy hosszúak, de érdekesek és változatosak. Például segíthetünk egy roncsok között kutató tudósnak, megmenthetünk egy foglyul ejtett Jediket vagy megküzdhetünk egy legendás szörnnyel. A mellékfeladatok nem kötelezőek, de érdemes elvégezni őket, hiszen így jobban megismerhetjük a galaxis titkait és élvezhetjük a játék sokszínűségét.

 

Egy új jelentés szerint a Disney azt szeretné, ha a Lucasfilm folyamatosan Star Wars videójátékokat prezentálna, évente legalább kettőt.

 

A mozgás öröme

 

A Jedi: Survivor nemcsak a harcra és a felfedezésre helyezi a hangsúlyt, hanem a mozgásra is. A játékban sokszor kell használnunk az Erőt vagy más eszközöket (pl. csáklya), hogy átugorjunk akadályokat, felmásszunk falakra, átszaladjunk falakon vagy lecsússzunk lejtőkön. A mozgás rendszere nagyon jól működik, és sokszor ad izgalmas és látványos pillanatokat. A mozgás során nemcsak a környezetet használhatjuk ki, hanem az ellenfeleket is. Például leugorhatunk egy magaslatról és rávetődhetünk egy ellenfélre, vagy elhúzhatjuk magunkhoz egy távoli ellenfelet az Erővel. A mozgás rendszere sokat fejlődött az előző részhez képest, hiszen most már több lehetőségünk van a levegőben is. A duplaugrás mellett most már használhatjuk a levegőbeni irányváltást is, amellyel nagyobb távolságokat tudunk átugrani vagy kanyarodni. A levegőbeni irányváltás nagyon hasznos és szórakoztató képesség, amely sok új útvonalat és lehetőséget nyit meg előttünk.

A játékban egy másik újdonság a csáklya rendszer, amelyet BD-1 ad nekünk egy bizonyos ponton. A csáklya segítségével tudunk kapaszkodni bizonyos pontokhoz, amelyeket egy kis ikon jelöl. A csáklya használatával tudunk átkelni szakadékokon vagy elérni magasabb helyeket. A csáklya használata egyszerű: csak meg kell céloznunk a kapaszkodó pontot és meg kell nyomnunk a bal ravaszt (PC-n az E gombot). A csáklya rendszer nagyon jól illeszkedik a játék mozgásrendszeréhez, és sok új lehetőséget ad a felfedezéshez.

 

 

A látvány varázsa

 

A Jedi: Survivor egy gyönyörű játék, amely hűen visszaadja a Star Wars látványvilágát és hangulatát. A játékot PS5-ön teszteltük és a szoftver egyértelműen kihasználja a konzol erősségeit. A játék két grafikai módot kínál: teljesítmény és minőség. A teljesítmény módban a játék 60 fps-sel fut 1440p felbontáson, ami nagyon sima és folyamatos élményt nyújt. A minőség módban a játék 30 fps-sel fut 4K felbontáson, ami nagyon éles és részletes képet eredményez. Mindkét mód nagyon szép, de én inkább a teljesítmény módot választottam, mert úgy éreztem, hogy jobban illik a játék gyorsaságához és dinamizmusához.

A játék grafikája nemcsak a felbontásban és az fps-ben mutatkozik meg, hanem a textúrákban, az effektekben és az árnyékokban is. A textúrák nagyon részletesek és változatosak, az effektek pedig látványosak és valósághűek. Az árnyékok is nagyon szépek és élethűek, különösen a fénykard fénye által vetett árnyékok. A játék grafikája nem tökéletes, hiszen néhány hibát és teljesítményproblémát tapasztaltam a játék során, például textúrakipakolás problémák vagy framerate esések. Ezek azonban nem voltak gyakoriak vagy zavaróak, és a fejlesztők javították őket egy frissítésben.

A játék zenei betétei és hangjai is nagyon jók, amelyek tovább erősítik a Star Wars hangulatot és élményt. A játék zenéi nagyon jól illeszkednek a játék stílusához és témájához, és sokszor idézik fel a filmek zenéit is. A zenék dinamikusan változnak a játék eseményeihez és helyszíneihez, és tökéletesen kifejezik a játék hangulatát. A harcok alatt feszült és izgalmas zenéket hallhatunk, a felfedezés alatt pedig nyugodt és misztikus zenéket.

A hangok is igen jók és valósághűek, amelyek hozzájárulnak a játék immerszivitásához. A fénykardok csattogása, az Erő zúgása, az ellenfelek kiáltása, a lények morgása, a gépek zaja, mind hitelesen adják vissza a Star Wars világát.

Meg kell még említeni a szinkront is, amely kiválóan adja át a szereplők karakterét és érzéseit. A szinkronhangok jól illeszkednek a szereplők kinézetéhez és személyiségéhez, és sokszor felismerhetőek a filmekből is. A szinkronhangok között olyan nevek is szerepelnek, mint Cameron Monaghan (Cal), Debra Wilson (Cere), Tiya Sircar (Merrin) vagy Scott Lawrence (Vader).

 

A Star Wars Jedi: Survivor megerősíti az egyik népszerű rajongói elméletet, amely a játék korai leleplező trailerei óta burjánzik a neten.

 

A túlélés ára

 

A Jedi: Survivor története öt évvel a Fallen Order után játszódik, és új szereplőket is bemutat, akik segítenek vagy akadályoznak minket a küldetésünkben. A történet fő ellensége a Bedlam Raiders, egy titokzatos szervezet, amely a Jedikre vadászik a galaxis legveszélyesebb bolygóin. A Bedlam Raiders vezetője egy bukott és áruló Jedi, aki átállt a Sötét Oldalra.

A szervezet tagjai különböző fajokból és háttérrel rendelkeznek, de mindannyian közös céljaik vannak: megszerezni a Jedik erejét és megsemmisíteni a Birodalmat. A Bedlam Raiders nemcsak erős harcosok, hanem ravasz csapdákra és trükkökre is képesek. A játék során többször is szembekerülünk velük különböző helyszíneken és kihívásokban.

A sztori szintén fontos karakter Cere Junda, egy Jedi lovag, aki Cal mentoraként és barátjaként segíti őt az útján és aki visszatért az előző részből. Cere azonban nem egy hibátlan karakter, hiszen ő is szenvedett a Birodalom kegyetlenségétől és elvesztette a kapcsolatát az Erővel. Cere célja, hogy újra felépítse a Jedi rendet, de ehhez szüksége van Cal segítségére és bizalmára. A játék során több döntést is hozhatunk Cere-rel kapcsolatban, amelyek befolyásolják a történet alakulását és a kapcsolatunkat vele.

A történet másik fontos eleme a Birodalom, amely még mindig fenyegetést jelent a Jedikre és a szabadságra. A Birodalommal többször is összecsapunk a játék során, és szembetalálkozunk néhány ismert karakterrel is, akiket nem akarunk elspolierezni. A Birodalom nem adja fel a Jedik üldözését, és folyamatosan küldi utánunk az elit katonáit és az inkvizítorait.

 

 

A Jedik új reménye

 

A Star Wars Jedi: Survivor egy kiváló játék, amely sok javítást és újítást hozott az előző részhez képest minden területen. Ráadásul ezek a változások nem csak látványosak, hanem mind válaszul szolgálnak a játékosok visszajelzéseire. Gazdagabb világok, változatosabb harcstílusok, több tartalom és számos kisebb innováció emelik a játékot egy új szintre.

A játék története is izgalmas és érzelmes, amely mélyebben bemutatja Cal karakterét és fejlődését, valamint új szereplőket és konfliktusokat vezet be. A játék grafikája és hangja is lenyűgöző, amely hűen visszaadja a Star Wars hangulatát és látványvilágát.

A játék nem tökéletes, hiszen néhány hibát és teljesítményproblémát tapasztaltam a játék során, de ezek nem rontották el az élményt PS5-ön. (Az állítólag botrányos teljesítményű PC-s verzióhoz nem volt szerencsém.) A Star Wars Jedi: Survivor egy olyan játék, amelyet minden Star Wars rajongónak csak ajánlani tudok, hiszen ez az a Star Wars játék, amire mindig is vágytunk.

-BadSector-

Pro:

+ Nagyszerű harcrendszer öt küzdőállással
+ Nagy és nyitott bolygók sok titokkal és mellékfeladattal
+ Izgalmas és érzelmes történet új szereplőkkel

Kontra:

– Néhány kisebb bug és teljesítményprobléma még most is van
– Néhány ugrás nehézkes vagy pontatlan
– Néhány mellékfeladat unalmas vagy ismétlődő


Kiadó: Electronic Arts

Fejlesztő: Respawn Entertainment

Stílus: Akció-kaland

Megjelenés: 2023. április 28.

Star Wars Jedi: Survivor

Játékmenet - 9.2
Grafika - 8.5
Történet - 8.2
Zene/hangok - 8.2
Hangulat - 9.5

8.7

KIVÁLÓ

A Star Wars Jedi: Survivor egy elképesztő játék, amely gazdagabb világokkal, változatosabb harcstílusokkal és több tartalommal kényezteti a rajongókat. Az izgalmas történet, a mély karakterfejlődés és a látványos grafika együtt alkotnak egy olyan játékot, amit minden Star Wars rajongónak ajánlani lehet. Néhány hiba és teljesítményprobléma előfordul, de ezek nem rontják el jelentősen az élményt.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu