Richard Dreyfuss (A cápa): „Hánynom kell az új Oscar-diverzitási szabályoktól!”

MOZI HÍREK – Richard Dreyfuss színész komoly visszhangot váltott ki közösségi média hozzászólásaival az Oscar-díj legjobb film kategóriájában alkalmazandó új diverzitási szabályokkal kapcsolatban.

 

„Hánynom kell tőle” – mondta Dreyfuss a PBS Firing Line című műsorában. „Ez egy művészeti forma. Persze, ez egy kereskedelmi forma is, és pénzt hoz, de alapvetően egy művészet. Senkinek sem szabad megmondania nekem művészként, hogy engedelmeskednem kell a legújabb, aktuális erkölcspániknak.”

Az Amerikai Filmművészeti és Tudományos Akadémia által meghatározott szabályok 2024-től lépnek hatályba. A Firing Line műsorvezetője, Margaret Hoover, a következőképpen fogalmazta meg a kérdést Dreyfuss felé: „2024-től a filmeknek meg kell felelniük az új befogadási szabványoknak ahhoz, hogy esélyük legyen az Oscar-díjra a legjobb film kategóriában. A szereplők és a stáb bizonyos százalékának alulreprezentált etnikai vagy faji csoportokból kell származnia.”

Dreyfuss hozzátette: „Mi a kockázat? Valóban az emberek érzései megsértését kockáztatjuk? Ezt nem lehet törvényhozással szabályozni. Az életet élni kell.”

A cápa című filmben szereplő színész úgy véli, hogy „nincs olyan kisebbség vagy többség az országban, amelynek így kellene udvarolni.”

Dreyfuss, aki 1977-ben Oscar-díjat nyert a legjobb színész kategóriában a The Goodbye Girl című filmért, dicsérte Laurence Olivier Othello alakítását, amelyet feketére festett arccal játszott.

„Azt akarják mondani, hogy soha nem lesz lehetőségem egy fekete ember szerepében játszani?” – folytatta Dreyfuss. „Valaki mást arra akarnak rávenni, hogy ha nem zsidó, akkor ne játssza el a ‘Velencei kalmárt?’ Őrültek vagyunk? Nem tudjuk, hogy a művészet az művészet?”

Hoover visszakérdezett: „Szerinted van különbség a kérdés között… hogy ki képviselhet más csoportokat … és a feketére festett arcú alakítások között, különösen ebben az országban, figyelembe véve a rabszolgaság történelmét és a fekete rasszizmussal kapcsolatos érzékenységeket?”

„Nem lenne szabad, mert ez lekezelő” – válaszolta Dreyfuss. „Azt sugallja, hogy annyira törékenyek vagyunk, hogy nem bírjuk elviselni, ha megsértik az érzéseinket. Azt kell előre felkészülnünk, hogy megsértik az érzéseinket és a gyermekeink érzéseit. Nem tudunk megtanulni felállni és szembeszállni a bántalmazóval.”

A teljes interjút alább tekintheti meg.

Forrás: Deadline

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV