The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom – Link „Skywalker” kalandja egy újabb lélegzetelállító folytatás

TESZT – A The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom egy olyan játék, amelyre sokan vártak már évek óta. A Breath of the Wild 2017-es megjelenése óta nem kaptunk igazán új Zelda játékot a Nintendo Switch konzolra (csak remake-eket), de most végre itt a folytatás, amely még nagyobb és szebb világot tár elénk. A Breath of the Wild után újra Hyrule-ba látogatunk, de ezúttal az égboltban is kalandok várnak ránk. De vajon megérte a várakozás? A rövid válasz: igen. A hosszú válasz: olvass tovább.

 

 

A Tears of the Kingdom közvetlenül a Breath of the Wild eseményei után játszódik, amikor Link és Zelda megpróbálja helyreállítani Hyrule királyságát Ganon pusztítása után. Ám egy rejtélyes erő megbontja a békét, és egy hatalmas katasztrófa fenyegeti a földet és az eget egyaránt. Link új képességeket kap egy titokzatos karvédőtől, amely lehetővé teszi számára, hogy az égboltban lebegő szigetekre utazzon, ahol új barátokat és ellenségeket talál. Zelda pedig eltűnik egy mélybe nyíló szakadékban, és Linknek meg kell találnia őt, mielőtt túl késő lenne.

 

 

Hatalmas és változatos világ tárul eléd ismét

 

A Tears of the Kingdom legnagyobb erénye kétségkívül a lenyűgöző grafika és látványvilág. A játék ugyanazt a motorot használja, mint a Breath of the Wild, de mégis sokkal szebb és részletgazdagabb lett. A fény- és árnyékhatások, a textúrák, az animációk – a maguk mesés stílusában és cell shaded technológiával – mind hihetetlenül élethűek és színesek.

Rengeteg változatos helyszínt látogathatunk meg, amelyek mind egyediek és hangulatosak. Nem csak Hyrule-t járhatjuk be, hanem az égboltban lebegő szigeteket is, amelyek új kihívásokat és felfedeznivalókat rejtenek. A szigetek között egy speciális eszközzel repülhetünk, amelyet Link új képességei tesznek lehetővé. A repülés nagyon szórakoztató és izgalmas élmény, és sok lehetőséget ad a játékosnak a kreatív megoldásokra. A játékban természetesen vannak időjárási változások is, amelyek befolyásolják a játékmenetet és a látványt.

A Tears of the Kingdom egy olyan világ, amelyben mindig van valami új és csodálatos dolog, amit megnézhetünk vagy kipróbálhatunk, tele van élettel és titkokkal, amelyeket érdemes felderíteni. A különféle NPC-k is sokszínűek és érdekesek, akikkel beszélgethetünk, küldetéseket vállalhatunk, vagy akár barátkozhatunk is. Ebben az univerzumban sokféle állat és növény is él, amelyekkel interakcióba léphetünk, vagy akár befoghatunk és megszelídíthetünk. Egy igazi játszótér ez tehát a kalandvágyó játékosoknak.

 

 

Nem ultrahang… Ultrahand!

 

A Tears of the Kingdom nem csak a látványban, hanem a játékmenetben is sok újdonságot kínál. A játékban Link új képességeket használhat, amelyek segítségével új módon oldhatja meg a feladatokat és a harcokat. A Recall képesség segítségével Link visszafordíthatja az időt és az anyagi tárgyak mozgását, ami hasznos lehet például a rejtvények megoldásában vagy az ellenségek meglepetésében. A Fuse képesség segítségével Link összeolvashatja a fegyvereit és pajzsait más tárgyakkal, hogy megváltoztassa a hatásukat és erejüket. Például egy tűzgyertyát rátehetünk egy íjra, hogy tűznyilakat lőjjünk vele. Az Ultrahand képesség segítségével Link mozgathatja és összeragaszthatja a nagy tárgyakat, hogy járműveket és szerkezeteket építsen. Például egy fatörzset és egy légcsavart összekötve egy repülőgépet kaphatunk. Az Ascend képesség segítségével pedig Link áthatolhat a szilárd mennyezeteken és barlangokon, és felrepülhet az égbolti szigetekre. Ez nem csak a felfedezésben hasznos, hanem a harcban is, hiszen így könnyebben elkerülhetjük vagy megtámadhatjuk az ellenségeket.

Természetesen visszatérnek a Breath of the Wild-ból ismert elemek is, mint például a fegyverek kopása, a ruházatok váltogatása, az ételkészítés vagy a lopakodás. Tömérdek fegyvert és ruházatot találhatunk vagy készíthetünk magunknak, amelyek befolyásolják Link tulajdonságait és képességeit. Szükség is lesz ám rájuk, mert tengernyi kihívással és intelligens és változatosak ellenséggel is szembe kell néznünk. A harcok dinamikusak és igazi kihívást jelentenek, hiszen figyelnünk kell az ellenségek mozgására, gyengeségére és viselkedésére.

Sokféle logikus és kreatív rejtvényt is meg kell oldanunk. A rejtvények gyakran kapcsolódnak a környezethez vagy Link új képességeihez. A jutalom a sokféle kincs és titok, amelyekre ilyenkor rálelünk. Persze, ezekhez sokféle küldetést is elvállalhatunk, amelyek színesítik a történetet és a játékmenetet. A küldetések között most is vannak főküldetések, amelyek a fősztorit viszik előre, és mellékmissziók, amelyek a világban élő NPC-kkel kapcsolatosak. Ezek gyakran humorosak és meglepőek is és sokszor többféleképpen is megoldhatók.

 

 

Egy lenyűgöző és változatos történet

 

A Tears of the Kingdom nem csak a grafikában és a játékmenetben, hanem a történetben is sok újdonságot kínál. Az események közvetlenül a Breath of the Wild után játszódnak, de nem csak egy egyszerű folytatásról van szó, már amiatt is, hogy a sztori sokkal mélyebb és sötétebb, mint az előző részé. A játékban Linknek nem csak Ganon ellen kell harcolnia, hanem egy új ellenséggel is szembe kell néznie, aki az Upheaval nevű katasztrófát idézte elő. Az Upheaval egy olyan esemény, amely megváltoztatta Hyrule-t és az égboltot egyaránt.

Rengeteg titokra fény derül még Link múltjáról, Zelda sorsáról és Hyrule történelméről is. Tömérdek érdekes karakterrel találkozhatunk, akiknek saját személyiségük és motivációjuk van és számos drámai és humoros pillanatot is átélhetünk. A történet egyébként nem lineáris, hanem a játékos döntéseitől függően alakul. Elvileg többféle befejezés is lehetséges (nyilván, még nem tapasztaltunk meg többet), amelyek befolyásolják a világ sorsát.

 

 

Időként bosszantó, máskor vicces bugok

 

A játék ugyanakkor nem mentes a hibáktól és a furcsaságoktól sem, amelyek néha zavaróak, néha viccesek lehetnek. Például a játékban található repülő szigetek néha eltűnnek vagy átmennek egymáson, ami megnehezíti a felfedezést és a navigációt. Egy másik hiba, amit több felhasználó is tapasztalt, az a játék összeomlása bizonyos helyzetekben, például amikor Link egy különleges képességet használ vagy egy ellenséggel harcol. A játék producere, Eiji Aonuma elismerte ezeket a problémákat, és azt ígérte, hogy hamarosan javításokat fognak kiadni. A játékban azonban nem csak negatív hibák vannak, hanem olyanok is, amelyek szórakoztatóak lehetnek. Ilyen például az a glitch, amikor Link egy repülő szigeten állva lelövi magát egy íjjal, és ezzel elindít egy végtelen repülést. Vagy az a bug, amikor Link egy állatot simogatva beszorul a föld alá, és onnan nem tud kijönni. Ezek a hibák nem befolyásolják jelentősen a játékélményt, de érdemes tudni róluk.

A játék egyik legérdekesebb újítása az említett Ultrahand képesség, amellyel Link különböző tárgyakat tud összeragasztani és mozgatni. Ezzel a képességgel ugye Link saját járműveket tud készíteni, mint például autókat, csónakokat vagy repülő szerkezeteket. Az Ultrahand irányítása azonban nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. A tárgyakat ugyanis nem csak megfogni és elengedni tudjuk, hanem távolítani és közelíteni is. Emellett forgatni is tudjuk őket függőlegesen és vízszintesen. Mindez azt jelenti, hogy sok gombot kell használnunk egyszerre, és sokszor nehéz pontosan beállítani a tárgyak helyzetét és irányát. Ezért az Ultrahand használata gyakorlást igényel, és nem mindig működik úgy, ahogy szeretnénk. Néha előfordulhat, hogy a járműveink szétesnek vagy rosszul működnek. Ezért fontos, hogy használat előtt alaposan leteszteljük ezeket.

 

 

Mesteri alkotás

 

A The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom egy szinte minden téren kiemelkedő cím. Hatalmas és gyönyörű világot tárul elénk, amelyben rengeteg dolgot tehetünk és láthatunk. Izgalmas és változatos játékmenetet tapasztalhatunk meg, amelyben Link új képességeit használhatjuk. Emellett a lenyűgöző és magával ragadó történet is beszippant, amelyben Linknek meg kell mentenie Hyrule-t és Zeldát is.

Egyértelmű, hogy ez a játék ismét igazi Nintendo műalkotás, amely minden Zelda rajongónak kötelező, de nem csak nekik ajánljuk, hanem mindenkinek, aki szereti az akció-kaland, vagy az open-world címeket. A The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom talán most már a Nintendo Switch konzol „hattyúdala” (legalábbis, ami a technikai lehetőségek kiaknázását illeti) de ezzel játékeposszal a nagy N megmutatta, hogy miért érdemes még mindig játszani vele.

-BadSector-

Pro:

+ A konzol képességeihez képest varázslatos grafika és látványvilág
+ Hatalmas, változatos világ
+ Új és izgalmas képességek

Kontra:

– Néha akadozó teljesítmény
– Néhány bug és glitch
– Néha túl nehéz vagy frusztráló és túl sok a szabadság


Kiadó: Nintendo

Fejlesztő: Nintendo

Stílus: Akció-kaland, open-world

Megjelenés: 2023. május 12.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Játékmenet - 9.5
Grafika - 9.2
Történet - 9.2
Zene/hangok - 9.4
Hangulat - 9.7

9.4

SZÉDÜLETES

A The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom egy lenyűgöző grafikájú és izgalmas játék, amely a Breath of the Wild eseményei után játszódik. Az új képességekkel és kihívásokkal teli hatalmas világ tömérdek új élményt és kihívást nyújt a játékosok számára, egyedül időnként az akadozó teljesítmény és néhány bug és glitch hervasztják le a mosolyt az arcunkról.

User Rating: 4.38 ( 3 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu