Hűséges barátnők – Ebben a holland Netflix thrillerben mindenki hazudik

FILMKRITIKA – A Hűséges barátnők című alkotás a Netflix legújabb thrillerje, amely Hollandiából származik. Ez a 95 perces film egy bűnügyi rejtélyt tár elénk, amelyben a krimik kedvelői talán előre megsejthetik a cselekmény nagy részét, de összességében a történet szódával elmegy, még ha nem is túlzottan színvonalas, vagy hiteles.

 

 

Pedig a Hűséges barátnők minden olyan összetevőt tartalmaz, amit a nézők általában kedvelnek a bűnügyi rejtélyekben. Számos fordulat, minden karakter titkot rejt, és izgalmas hangulatot teremt. Ez a holland alkotás az összes klasszikus bűnügyi cselekményelemet felvonultatja, talán már-már túlzásba esik vele.

Azonban e film sosem törekszik több lenni annál, mint ami: egy szórakoztató rejtély, ahol mindenki gyanús, és mindenki hazudik. A 95 perces játékidő alatt képes lekötni a nézőt. Mindazonáltal, a bűnügyi-thriller-nyomozás műfaj rajongói valószínűleg előre megsejthetik a történet legtöbb mozzanatát.

 

 

Itt mindenki, állandóan hazudik

 

Legjobb barátok, Bodil (Bracha van Doesburgh) és Isabel (Elise Schaap) az a fajta emberek, akik állítólag együtt eltöltenek egy hétvégét. Azonban ez csak az, amit elmondanak környezetüknek, hogy szilárd alibijük legyen. Ami azonban ezek a sikeres, látszólag boldog házasságban élő nők valójában csinálnak, az teljesen más történet.

Gondosan tervezett kulturális eseményekkel – amiket közösségi médián és üzenetküldőn keresztül osztanak meg – valójában külön élvezik a titkos viszonyaikat. De a hihető terveknek és a konkrét részleteknek köszönhetően soha nem mondanak ellent egymásnak utólag. Azonban, mégis beüt a tragédia, és amikor Isabel eltűnik, véres nyomokat hagyva maga után, Bodil saját hazugságai hálójába kerül.

Ha van egy dolog, amit megtanulsz A „Hűséges barátnők” című film megtekintése során, az az, hogy mindenki hazudik. Vannak, akik nagy dolgokban hazudnak, mások pedig csak kisebb, fehér hazugságokra szorítkoznak. Mindenki látszólag boldogtalan a jelenlegi életében és menekülést, megtévesztést választ, hogy ezzel birkózzon meg.

Ha az emberek őszinték lennének önmagukkal, az életük jobb lenne. Tudom, hogy ez így túlságosan leegyszerűsített, de ez a „Hűséges barátnők” történetének egyik központi eleme.

 

 

A kutyákat elfelejtik, ugye?

 

A Hűséges barátnők legnagyobb problémája, hogy bár a holland alkotók igyekeztek „elképesztően fordulatos” cselekményt összeeszkábálni, azért túlzottan nem megerőltető előre kitalálni a fontosabb cselekményfordulókat – különösen azoknak, akik otthonosak a műfajban. Nálam ez a sok krimi nézésének (és olvasásának) mellékhatása, és egyben azt is jelzi, hogy ebben a filmben sincs semmi új a nap alatt. Én szeretem a szilárd – de hihető – fordulatokat, amelyeket nem látni előre, de az itt sajnos nem jellemző.

A másik, hogy vannak olyan elemek, amelyek zavarnak, mert soha nem kerülnek megválaszolásra. Mint például az, hogy az eltűnt áldozat után voltak mancsnyomok a vérben, és hogy egy kutyasétáltató nyilvánvaló tanú volt (akit kétszer is látunk a nézőként), de őt és a kutyáját mégis figyelmen kívül hagyják a történet hátralévő részében. Ez talán egy apró részlet, de amely fontos alibi volt, mégis mindenki elfelejtette, egy 95 perces bűnügyi rejtély kibontakozása során pedig ez ritka béna megoldás.

 

 

A hűtlenségek hálójában

 

A film másik központi témája a hűtlenség és annak következményei. Bodil és Isabel úgy érzik, hogy házasságuk unalmas és kielégítetlen, ezért titkos viszonyokat folytatnak más férfiakkal. Ehhez egymást használják alibiként: miközben az egyikük elutazik egy konferenciára vagy egy wellness hétvégére, a másikuk rábízza a gyerekeit vagy az otthoni teendőket. Így mindketten élvezik a kalandot és a szenvedélyt idegen pasikkal, anélkül, hogy lelepleződnének.

A film azonban nem romantizálja a hűtlenséget, hanem bemutatja annak veszélyeit és következményeit. Bodil és Isabel nemcsak a férjeiket csapják be, hanem önmagukat is. Nem veszik észre, hogy a titkos viszonyok nem oldják meg a házassági problémáikat, hanem csak tovább bonyolítják azokat.

Aztán történik egy tragédia, mi pedig nem tudjuk, hogy mi történt Isabellel. (Mi sem spoilerezzük el.) A rendőrség nyomozni kezd az ügyben, és Bodil is próbálja kideríteni az igazságot. Eközben azonban rá kell jönnie arra is, hogy mennyire hazudott magának és másoknak. A film végén pedig egy elég hiteltelen, ugyanakkor mégis teljesen kiszámítható fordulattal próbálják „sokkolni” a nézőt.

 

 

A színészek legalább tették a dolgukat

 

A film erőssége a színészek játéka. Bracha van Doesburgh és Elise Schaap remekül alakítják a két barátnőt, akik egyszerre vonzóak és sebezhetőek. Van Doesburgh Bodil-ként meggyőzően mutatja be egy nő lelki vívódását, aki szereti a férjét és a gyerekeit, de mégis vágyik valami másra. Schaap Isabel-ként pedig egy vidám és vagány nőt formál meg, aki mögött azonban sok fájdalom rejtőzik.

A mellékszereplők közül kiemelkedik Nasrdin Dchar alakítása, aki Bodil férjét játssza. Ő egy szerető és gondoskodó családapa, akinek azonban vannak saját álmai és vágyai. Dchar hitelesen ábrázolja egy férfi érzéseit, aki nem érti felesége viselkedését.

A Hűséges barátnők ugyan jó ötleten alapul, viszonylag érdekes a sztorija, de nem sikerült jól megvalósítani. A holland krimi hiába próbálja ötvözni a drámát és a thrillert, nem találja meg az egyensúlyt közöttük. A színészek játéka dicséretes, de nem menti meg ezt a másfél órás alkotást filmet attól, hogy egyszerre hiteltelen és kiszámítható legyen. Az az utolsó fordulat pedig tényleg teljesen értelmetlen marhaság…

-BadSector-

 

 

 

 

 

Hűséges barátnők

Rendezés - 4.4
Színészek - 7.4
Történet - 6.2
Látvány/zene/hangok/akció - 5.4
Hangulat - 4.6

5.6

ÁTLAGOS

A Hűséges barátnők ugyan jó ötleten alapul, viszonylag érdekes a sztorija de nem sikerült jól megvalósítani. A holland krimi hiába próbálja ötvözni a drámát és a thrillert, nem találja meg az egyensúlyt közöttük. A színészek játéka dicséretes, de nem menti meg ezt a másfél órás alkotást filmet attól, hogy egyszerre hiteltelen és kiszámítható legyen. Az az utolsó fordulat pedig tényleg teljesen értelmetlen marhaság…

User Rating: 3.77 ( 7 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu