Marvel’s Midnight Suns – Az árnyéksereg kiválasztottjai

TESZT – A Marvel végtelen birodalmának okkult részein kalandozva, a Marvel’s Midnight Suns egy stratégiai szerepjáték, amit a XCOM mögött álló csapat álmodott meg. Az izgalmas küldetések során a Hunter szerepében, a hírhedt démonirtó személyében kell irányítanunk a szuperhős csapatot, akik minden erejükkel a Démonok Anyjának terveit próbálják meghiúsítani, aki egy ókori jövendőmondás szerint próbálja ébresztgetni a gonosz Chthont. A játékosok több mint tizenöt ismert Marvel figura közül válogathatnak, akik közül hárman lehetnek a kíséretünk a küldetéseken. Harcainkban kártyák adnak nekünk különféle képességeket. A csaták között az Abbey-n, a főhadiszállásunkon fejleszthetjük hőseinket. A játék 2022-ben jelent meg PC-re, PS5-re és Xbox Series X/S-re, míg a PS4-es és Xbox One-os változatok 2023 májusában kerülnek a boltokba.

 

 

A Marvel’s Midnight Suns olyan élmény, ami nem csak a Marvel fanatikusokat célozza, de mindenkit, aki szereti a stratégiai szerepjátékokat és a kártyás játékokat. Az egyedülálló atmoszférát a Marvel világának e sötét részein kell megküzdenünk démonokkal, vámpírokkal és más természetfeletti lényekkel. A történet magával ragadó, tele fordulatokkal, a karakterek pedig hűen jelenítik meg a képregényekből ismert személyiségeiket és humoraikat. Az összecsapások változatosak és kihívásokat tartogatnak, hiszen minden harcban más stratégiát kell alkalmaznunk a kártyáink és az ellenfeleink függvényében.

 

 

Tizenhét szuperhős a porondon

 

A játék során tizenhét Marvel figura közül választhatunk három társat minden egyes küldetésre. A választhatók között megtalálhatóak olyan neves hősök, mint Vasember, Amerika Kapitány vagy Pókember, de olyanok is, akik kevésbé voltak eddig jelen a filmekben vagy a játékokban, mint például Blade, Ghost Rider vagy Morbius.

Minden karakter egyedi stílussal és képességekkel rendelkezik, amelyeket a harci szekvenciákban a kártyák által hozhatunk játékba. A kártyák között találkozhatunk támadó, védekező, gyógyító és támogató típusúakkal. Az energiaszintünk újratöltődik minden körben, ami szükséges a kártyák használatához. Ezen felül minden karakter rendelkezik egy speciális képességgel, amely csak bizonyos feltételek mellett aktiválható.

Az ellenfelek tulajdonságainak ismerete nélkülözhetetlen a csatákban, hiszen azok befolyásolják a hatékony stratégiát. Vannak, akik távoli támadásokkal vagy védekező manőverekkel operálnak, mások közelharci specializációval vagy sebző képességekkel rendelkeznek. Egyes ellenfelek speciális képességekkel rendelkeznek, amelyeket ellenünk használnak, vagy mások segítséget nyújtanak egymásnak. A csatamező is hozzájárul az események kimeneteléhez, mivel vannak olyan elemek, amelyekkel interakcióba léphetünk, vagy amelyeket előnyünkre vagy hátrányunkra használhatunk. Például lehetőségünk van felrobbantani egy autót vagy felgyújtani egy benzinkannát.

Az összecsapások mellett a karakterek közötti kapcsolatok is fontos szerepet játszanak a játékban. Az Abbey bázison lehetőségünk van beszélgetni velük vagy tevékenységeket folytatni velük. Ezek befolyásolják a történet kibontakozását és az érzelmi atmoszférát, és segítenek fejleszteni a karaktereinket és új kártyákat szerezni. Minél jobb a kapcsolatunk egy karakterrel, annál erősebbé válik, és annál több segítséget nyújt a harcokban.

 

A legutóbbi késés ellenére a Marvel's Midnight Suns folytatja a karakterek bemutatását, a legújabb trailer Rozsomákra és az ő képességeire koncentrál.

 

A Marvel univerzum életre kel

 

A Marvel’s Midnight Suns grafikai téren kellemes és részletesen kidolgozott játék, de azért csodára nem kell számítani. A pályák és a karakterek kidolgozottak és élethűek. A fény-és árnyékhatások is nagyon látványosak és hozzájárulnak az atmoszférához. A stílus eltér a Marvel filmektől vagy más játékoktól, hiszen itt nem csak fényes és színes helyszíneken járunk, hanem sötét és baljós helyeken is. A zene is rendkívül atmoszférikus és jól illik a hangulathoz. A zenék változnak attól függően, hogy éppen milyen helyzetben vagyunk vagy milyen karakterrel beszélgetünk.

A játék hangeffektjeit is csak dicsérhetjük: nagyon jó minőségűek és hitelesek. A karakterek hangjai megfelelnek az eredeti képregényeknek vagy filmeknek. A szinkronszínészek remekül adják át a karakterek személyiségét és érzéseit. A párbeszédek között vannak vicces és humoros pillanatok is, amelyek oldják a feszültséget vagy ábrázolják a karakterek közti barátságot.

Ami a nemrég megjelent PS4 és Xbox One verziók teljesítményét illeti, a két verzió teljesítménye nem egyforma. A PS4-en a játék 30 fps-en fut, míg az Xbox One-on inkább csak a 25 fps-t tudja elérni. A játék töltési ideje is eltérő: a PS4-en 10-15 másodperc, míg az Xbox One-on 20-25 másodperc. A játék felbontása mindkét platformon 1080p, ami pozitívum e két platformhoz képest, viszont a játékban előfordulnak apró grafikai hibák, például textúraeltűnések vagy animációs bakik, de ezek nem befolyásolják nagyban az élményt. A játék irányítása mindkét platformon kényelmes és intuitív – szerencsére ezen a téren nincs különbség más, modernebb masinákhoz képest.

 

A klasszikus Pókember-gonosz Venom végre csatlakozik a Marvel's Midnight Suns szereplőihez, mint toborozható hős a közelgő Redemption DLC csomagban.

 

A „sötét oldal” azért meghagyta a nyomát…

 

A Marvel’s Midnight Suns azért messze nem tökéletes, a szupergonoszok erői e játék fejlesztésekor is a s sötétben munkálkodtak. Az egyik ilyen probléma az optimalizáció. A játék elég sok erőforrást igényel még alacsonyabb beállításokon is. Ez azt jelenti, hogy ha nem rendelkezünk egy elég erős géppel vagy konzollal, akkor előfordulhatnak lassulások vagy akadozások a játékban.

Egy másik probléma az irányítás lehetőségeinek korlátozottsága. A játékot ugyanis csak egérrel vagy kontrollerrel lehet irányítani PC-n. Nincs lehetőség billentyűzet használatára semmilyen funkcióhoz sem. Ez elég furcsa döntés volt a fejlesztőktől, hiszen sok PC-s játékos inkább billentyűzetet használ egérrel kombinálva.

Egy harmadik probléma pedig az újdonság hiánya lehet néhány játékos számára. Bár a játék sok új elemet hoz be a taktikai RPG-kbe és a Marvel univerzumba is, mégis vannak olyan részei, amelyek már unalmasnak vagy sablonosnak tűnhetnek. Például a kártyák használata nem túl eredeti ötlet, hiszen már több más játékban is láthattuk ezt a mechanikát. A karakterek közötti kapcsolatok fejlesztése is elég egyszerű és repetitív módon történik. A küldetések pedig nem túl változatosak és sokszor ugyanazokat az ellenfeleket és helyszíneket látjuk.

 

 

Éjfél, vagy napfény a végeredmény?

 

A Marvel’s Midnight Suns egy nagyon jó kis stratégiai és Marvel-cím, amely megérdemli a figyelmet és a dicséretet. Egy új oldalát mutatja meg a Marvel univerzumnak, amely sötét, misztikus és izgalmas, a játékmenet pedig egyedi és kihívást jelentő, hiszen minden harcban más stratégiát kell alkalmaznunk a kártyáink és az ellenfeleink függvényében. Az sem egy utolsó dolog, hogy a karakterek hűen adják vissza a képregényekből ismert személyiségüket és humorukat.

Bár a Marvel’s Midnight Suns játék nem tökéletes, vannak benne hibák és hiányosságok is, de ezek nem rontanak jelentősen az élményen. Ez a nagy stratégiai kaland nem csak a Marvel rajongóknak szól, hanem mindenkinek, aki szereti a taktikai RPG-ket és a kártyajátékokat.

-BadSector-

Pro:

+ Nagyszerű hangulat és kellemes grafika
+ Változatos és kihívást jelentő harcok
+ Izgalmas és fordulatos történet

Kontra:

– Gyenge optimalizáció (különösen PS4-en és Xbox One-on)
– Korlátozott irányítási lehetőségek
– Néhol unalmas vagy sablonos részek


Kiadó: 2K

Fejlesztő: Firaxis Games

Stílus: Taktikai RPG

Megjelenés: 2022. december 2. (PC, PS5, Xbox Series X/S), 2023. május 11. (PS4, Xbox One)

Marvel’s Midnight Suns

Játékmenet - 8.4
Grafika - 8.2
Történet - 7.8
Zene/hangok - 8.2
Hangulat - 8.2

8.2

KIVÁLÓ

Bár a Marvel’s Midnight Suns játék nem tökéletes, vannak benne hibák és hiányosságok is, de ezek nem rontanak jelentősen az élményen. Ez a nagy stratégiai kaland nem csak a Marvel rajongóknak szól, hanem mindenkinek, aki szereti a taktikai RPG-ket és a kártyajátékokat.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu