Az utolsó királyság: miért lett annyira megosztó A hét király halála?

MOZI HÍREK – A hét király halála, Az utolsó királyság franchise legújabb darabja talán felesleges befejezést kínált egy már befejezett történetnek.

 

 

Bernard Cornwell The Saxon Stories című művének televíziós adaptációját 2015-ben mutatták be The Last Kingdom címmel. Az eredetileg a BBC-n debütáló sorozat a Netflixre való átállás előtt a bebbanburgi Uhtred (Alexander Dreymon) történetét kezdte, akit elszakítanak észak-urbániai otthonából, dánok rabszolgasorba taszítják, majd hamarosan örökbe fogadják. Az ő törekvése, hogy bosszút álljon az őt felnevelő dánokon, és visszaszerezze születési jogait Bebbanburg uraként, vezérli a mögöttes kísérletet, hogy vajon együtt tudnak-e élni szászok és dánok. A sorozat öt évadon át futott, egészen 2022-es befejezéséig. Egy évvel később pedig Az utolsó királyság: Seven Kings Must Die (A hét király halála) címmel jelent meg, újabb befejezést kínálva egy már befejezett történetnek.

A The Last Kingdom-sorozattal ellentétben a Seven Kings Must Die kemény kritikát kapott néhány kritikustól és a sorozat rajongóitól.

A népszerű és sikeres sorozat kiegészítéseként az új mozi hozzáadja Az utolsó királyságot azon televíziós sorozatok listájához, amelyek filmes folytatásokat hoztak létre. Némelyikük ugyanazt a narratívát folytatta, ahogyan A múlt királyság is tette, míg mások csupán népszerű történetvilágok felelevenítését jelentették. Önmagában a Seven Kings Must Die lenyűgöző csatajeleneteket, csábító politikai hovatartozást és összetett karaktereket tartalmaz, amelyek modern témákat boncolgatnak, de A királyság franchise termékeként a film nem tud felnőni elődjéhez.

 

Hogyan ért véget Az utolsó királyság?

 

2022-ben Az utolsó királyság azzal zárult, hogy Uhtred beteljesítette végzetét, és visszafoglalta Bebbanburgot, felajánlva Northumbria biztonságos helyet a szászok és a dánok számára egyaránt. Ezzel Uhtred megtagadja, hogy Northumbria elismerje Edwardot (Timothy Innes) főurának, de megígéri, hogy végül lehetővé teszi, hogy az ország elismerjen egy olyan királyt, aki képes egyesíteni Angliát az Edward által okozott bajok nélkül. Uhtred útjának ez a befejezése a gyermekei és az útközben szerzett szövetségesei társaságába helyezte, beteljesítve a sorozat során tett ígéreteit, miközben tiszteleg szász és dán öröksége előtt. Uhtred, megmaradt családja és barátai számára Az utolsó királyság méltó befejezést nyújt, amely alátámasztja azt a sorsot, amelyet a sorozat már a kezdetektől fogva neki szánt.

 

Mit tartalmaz Az utolsó királyság: A hét király halála?

 

A Seven Kings Must Die nem ott veszi fel a fonalat, ahol The Last Kingdom abbahagyta, de folytatja Uhtred történetét, visszakatapultálja őt a csatába és beteljesíti ígéreteit. A filmben több ismerős arc is feltűnik, többek között megbízható barátai, Finan (Mark Rowley) és Sihtric (Arnas Fedaravicius), valamint Pyrlig atya (Cavan Clerkin) és Aldhelm (James Northcote). Az ötök ismét együtt dolgoznak azon, hogy teljesítsék a tervet, amelynek célja, hogy az időközben elhunyt Edward király legidősebb fiát, Athelstant (Harry Gilby) a koronára ültessék.

A film azzal ér véget, hogy Uhtred Athelstanra bízza Northumbria tartományt, és arra kéri, hogy ígérje meg, hogy soha nem házasodik meg, és nem szül gyermeket, valamint hogy öccsét, Edmundot nevezi meg következő örökösének.

Röviddel ezután Uhtred egy Valhalla-indukálta látomásban részesül, amelyben az Utolsó királyságban elpusztultak közül többen is szerepelnek, köztük Brida, Ragnar, Haesten és még sokan mások. Edward halálával megkezdődnek a Hét királynak meg kell halnia eseményei, így már csak hat további királynak kellett elpusztulnia ahhoz, hogy beteljesüljön a prófécia, miszerint hétnek kell meghalnia, mielőtt Anglia egyesül. A végső csata veszteségei között öt olyan király volt, akit nem koronáztak meg, így a teljes szám hatra emelkedett. Uhtred halála beteljesítené a próféciát, és a Valhalláról szóló látomása azt sugallja, hogy története komor véget ér, felborítva a tévésorozat reményteli végét.

 

Károsodott Az utolsó királyság hírneve?

 

A Cornwell regényei mintájára készült The Last Kingdom úgy dönt, hogy hű marad mind a szöveghez, mind az azt inspiráló történelemhez. A sorozat befejezése azonban olyan befejező, kétértelmű befejezést kínált, amely nem igényelt bővítést. Uhtred végzete beteljesülése reményt hagyott a nézőkben, hogy mit tartogathat a jövő számára, Bebbanburg és szövetségesei számára. Bár a Seven Kings Must Dieből hiányzik ez az optimizmus, a komor befejezés nem a problémája.

Az utolsó királyság jól kivitelezett tempót biztosított Uhtred viharos útjának bemutatásához, hogy elérje a sorsát. A Seven Kings Must Die nem osztozik ebben a tempóban a közel kétórás játékideje alatt. Megpróbál némi betekintést nyújtani a sorozat és a film között eltelt időbe, valamint az aktuális feszültségbe, amely a film narratíváját irányítja majd. Ez ijesztő feladatnak bizonyul, amit nem segít a hiány és az elismerés hiánya több Last Kingdom karakter felé.

Azzal, hogy ennyire Uhtred útjának befejezésére és Athelstan útjának megkezdésére összpontosítanak, az olyan kulcsfontosságú karakterek kihagyása, mint Uhtred legidősebb fia (Finn Elliot) és lánya, Stiorra (Ruby Hartley), hiányossá teszi a filmet.

Továbbá Lady Ælfwynn (Phia Saban) és Lady Æelswith (Eliza Butterworth) sorsának kihagyása, akik mind Uhtred, mind Athelstan fejlődésének fontos darabjai voltak Az utolsó királyság későbbi évadaiban, úgy tűnik, hogy a film megfeledkezik a vonal egy jelentős részéről.

Végső soron a Seven Kings Must Die keveset tesz hozzá Az utolsó királysághoz. E karakterek fizikai jelenléte nélkül a film legalább megemlíthette volna őket, de még ezt sem teszi. Egy olyan sorozat esetében, amely azzal ért véget, hogy Uhtred újraegyesült családjával ősei otthonában, teljesen hiteltelen, hogy a film egy olyan végleges befejezést vezet be, mint Uhtred valószínű halála, anélkül, hogy pusztán megemlítené hiányzó gyermekeit.

Forrás: Netflix

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu