A londoniak megőrülnek Wes Andersonért

MOZI HÍREK – Vírusvideókon terjed az új őrület a TikTokon: a londoniak úgy mutatják be az életüket, mintha egy Wes Anderson-filmből léptek volna elő. Aki látta a rendező filmjeit – például A Grand Budapest Hotelt, a Holdfény királyságot vagy A Francia Kiadást – tudja, miről van szó.

 

Aki véletlenül mégsem tudná, az a TikTok-osok előzékenységének köszönhetően megnézhet erről egy oktatóvideót, ahol részletesen elmagyarázzák, hogy készíthetünk rövid, vibrálóan színes és vidám zenével aláfestett etűdöt Anderson módjára. Először is mélyen bele kell nézni a kamerába, aztán jöhet egy ironikus felirat, például: „Ne csinálj úgy, mintha egy Wes Anderson-filmben lennél”. A beállításoknál szimmetriára kell törekedni és nem remeghet a kamera, ellenben tegyen 90 vagy 180 fokos fordulatokat és mindig legyen merőleges a látószöge.

Ez a TikTok-trend jól illeszkedik egy másik vonulathoz, amely a YouTube-ot árasztotta el. Olyan videókba botolhatunk, amelyek kultikus filmeket – a Csillagok háborúját, A Gyűrűk Urát, Harry Pottert – parodizálnak Wes Anderson stílusában. Ezeket a videókat a mesterséges intelligencia készítette, és épp ebben látja a problémát a The Guardian kritikusa, Stuart Heritage. Szerinte a mesterséges intelligencia képes tökéletlenül utánozni dolgokat azáltal, hogy összerak meglévő jellegzetes elemeket, ami bizonyos fokig szórakoztató lehet, ám hiányzik belőle egyvalami: az eredeti tehetség.

Az a zsenialitás, ami Wes Anderson sajátja.

Az eredetiség szerencsére nem hiányzik Anderson új filmjéből, az Asteroid Cityből, amely egy sivatagi városkába kalauzol, ahol egy ünnepi esemény résztvevői elképesztő kalandok részesei lesznek. Ahogyan az már Andersonnál megszokott, a főszereplő Scarlett Johansson és Tom Hanks mellett még a kisebb szerepekben is sztárok bukkannak fel, mint Tilda SwintonWillem DafoeEdward Norton és Jeff Goldblum.

Az Asteroid City az éppen zajló cannes-i filmfesztivál egyik nagy attrakciója.

A News Shopper összegyűjtött pár kiváló példát a londoni andersonos TikTok-videókra:

(Asteroid City – hazai bemutató: 2023. június 8.)

Forrás: UIP DUNAFILM

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu