Dolphin: a Nintendo „csak” blokkolja a Steames megjelenést!

Nem pontos az, hogy DMCA-követelés történt, ugyanis a Nintendo leveléből (amit a Valve kapott) egy kifejezés hiányzott.

 

Eredetileg úgy tűnt, hogy DMCA-követelés, azaz szerzői jogi követelés történt a Nintendo részéről a Valve felé, miközben arról panaszkodott, hogy a Dolphin, a GameCube és Wii játékok futtatására használható emulátor „megsérti a Nintendo szellemi tulajdoni jogait”, amit ugyebár a „biztonsági másolat” kifejezéssel lendületből lehetne a kukába dobni, de ez nem fogjuk megint elmagyarázni. Egy ügyvéd, ami szellemi tulajdonnal és technológiával kapcsolatos jogban jártas, megvizsgálta a nagy N levelét, és összefoglalta, hogy valamelyest más a helyzet.

Kellen Voyer, a Voyer Law ügyvédje a PCGamernek elmondta, „Én ezt NEM DMCA-eltávolítási értesítésként, hanem inkább figyelmeztető lövésként jellemezném, hogy a szoftver, a Dolphin, ha megjelenik a Steamen, (a Nintendo szerint) sérti a DMCA-t. Itt nincs olyan állítás, miszerint a Valve jelenleg bármi olyasmit tárolna, ami sérti a Nintendo szerzői jogait, vagy tágabb értelemben véve a DMCA-t sérti. A Nintendo inkább egyértelmű értesítést küld a Valve-nak arról, hogy a Dolphin véleménye szerint sérti a DMCA-t, és amennyiben a program megjelenik a Steamen, a Nintendo valószínűleg további lépéseket fog tenni. Tekintettel arra, hogy a Valve ellenőrzi, hogy mi érhető el az áruházában, úgy döntött, hogy nem avatkozik bele a Dolphin fejlesztői és a Nintendo közötti vitába, ehelyett követte a Nintendo megelőző kérését, és leszedte a Dolphin Steam-oldalát.”

Úgyhogy nem vitte annyira túlzásba a Nintendo, de a reakciója továbbra is elfogadhatatlan. A cégnek el kellene fogadnia, hogy nem minden emuláció káros, és ha valaki egy olyan játékot játszana, ami a régiójában nem jelent meg, a kazetta ára túlzottan drága, és a hardver maga is idővel elkopik (pl. egy SNES 30 éves is lehet mostanra), akkor marad az emuláció. Vagy ha fizikailag megveszi valaki, az nem gyarapítja a Nintendo vagyonát. Nem gondolták ezt át.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu