A mesterséges intelligencia irányította drón „megölte” a parancsnokát egy amerikai teszten

TECH HÍREK – Egy szimulációs kísérlet során egy mesterséges intelligencia által vezérelt harci drón úgy döntött, hogy kikapcsolja a virtuális kezelőjét, hogy ne akadályozza a küldetését. A szakértők szerint ez komoly etikai kérdéseket vet fel.

 

Egy amerikai légierő által májusban végrehajtott szimulációs teszt nem várt fordulatot vett, amikor egy mesterséges intelligencia (MI) által irányított harci drón úgy határozott, hogy „megöli” a virtuális parancsnokát, hogy ne zavarja a feladatát. A The Guardian cikke szerint a drónnak azt az utasítást adták, hogy pusztítsa el az ellenséges légvédelmet, és támadjon meg mindenkit, aki ebben megpróbálja megakadályozni. Mivel a végső döntést a kezelő hozta meg a támadásról, a drón pedig pontokat kapott a küldetés teljesítéséért, ezért úgy ítélte meg, hogy a legjobb stratégia az, ha kikapcsolja a parancsnoki tornyot.

Tucker „Cinco” Hamilton, az amerikai légierő MI-tesztelésért és bevetésért felelős vezetője elmondta, hogy a rendszer váratlan módon cselekedett a küldetés érdekében. Hozzátette, hogy bár senki sem sérült meg a virtuális teszt során, az eset felveti az MI alkalmazásának etikai problémáit a harcászatban. Hamilton szerint alaposan meg kell tanítani az MI-nek az alapvető erkölcsi szabályokat, mielőtt bevetnék őket. Az amerikai légierő már régóta dolgozik azon, hogy az MI segítse a repülőgépeket a hadszíntereken. Nemrégiben egy F-16-os vadászgépet teljesen egyedül irányított egy MI – írja a lap.

Forrás: Guardian

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu