Oppenheimer: hogy vettek fel atomrobbanást számítógépes trükkök nélkül?

MOZI HÍREK – Nagy feltűnést keltett tavaly, amikor Christopher Nolan rendező azt mondta, nem használtak számítógépes trükköket az Oppenheimer című filmben az atomrobbanás felvételéhez. A film az atombomba atyjának is nevezett tudósról, Robert Oppenheimerről szól, és természetesen nem lehetett kihagyni belőle a tömegpusztító fegyver bemutatását.

 

Az alkotók szerencsére nem robbantottak igazi atomot a sivatagban a hitelesség kedvéért, hanem hagyományos trükkökkel dolgoztak. A trükkcsapat vezetője, Scott R. Fisher, aki már hatodszor dolgozott Nolannel, elmesélte a Total Filmnek, mit találtak ki.

A legnagyobb feladatot a Trinity-teszt újraalkotása jelentette, az volt a világ első atomrobbantása az Új-Mexikói sivatagban 1945. július 16-án. A felvételhez az egyik legősibb filmes trükköt, az erőltetett perspektívát alkalmazták, amikor az egymástól távoli pontokra állított objektumok közös képbe komponálása eltérő arányokat hoz létre. „Nagyon nagy maketteket csináltunk, ügyelve arra, hogy azért kezelhető méretűek maradjanak – magyarázta Fisher a magazinnak. – Közel helyeztük hozzájuk a kamerákat, így gigantikus hatást keltettek. Ami a pirotechnikát illeti, benzin és propán elegyével dolgoztunk, így kapjuk a lehető legnagyobb robbanást a pénzünkért. Alumíniumport és magnéziumot adtunk a keverékhez, így pont olyan vakító villanás és elviselhetetlen fényesség keletkezett, amilyen atomrobbanáskor figyelhető meg. Azt akartuk, hogy majd minden néző erről beszéljen, amikor kijön a moziból.”

„Célunk az volt, hogy minden, ami csak a filmben látható, fényképezve legyen, és ne a számítógép hozza létre – magyarázza Nolan. – A számítógépet arra használtuk, amire leginkább való: hogy összerakja a már meglévő dolgokat. Egymáshoz illessze, ami összeillik, kivegye, amire nincsen szükségünk, és új rétegeket rakjon a már kész kompozícióra.”

A több mint háromórás filmben Nolan kedvenc színésze, a címszerepet alakító Cillian Murphy mellett olyan sztárok sorakoznak fel, mint Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Rami Malek, Florence Pugh, Benny Safdie, Michael Angarano, Josh Hartnett és Kenneth Branagh.

(Oppenheimer – hazai bemutató: 2023. július 20.)

Forrás: UIP Dunafilm

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu