Matt Damon ironikus okból maradt le majdnem Ryan közlegény szerepéről?!

MOZI HÍREK – Bármennyire is hihetetlen volt Matt Damon a Ryan közlegény megmentésében, a Good Will Hunting hirtelen jött hírnevével Steven Spielberg sem tervezett.

 

 

Matt Damon talán tökéletes választás volt Steven Spielberg Ryan közlegény megmentése című filmjének címszerepére. Ám nem illeszkedett túlságosan a rendező eredeti szereposztási terveihez a háborús filmhez. Különösen a Good Will Hunting-hozta hírneve után.

Habár a Ryan közlegény megmentése a háború valósághű ábrázolása és a megrendítő történet hozzájárult a sikerhez, az elismerés a színészek erejének is köszönhető.

A háborús film forgatása előtt Steven Spielberg rengeteg erőfeszítést és gondolkodást fektetett a szereposztásba. Mel Gibsontól Edward Nortonig számtalan színészt mérlegelt a Ryan közlegény megmentése különböző szerepeinek eljátszására. Végül néhány névre szűkítette a listát. Ahogy a filmben is látható, Damon is bekerült a szerző végső vágásába.

Steven Spielberg először a Good Will Hunting forgatásán találkozott Matt Damonnal. Robin Williams mutatta be őket egymásnak. Nem sokkal később Steven Spielberg Matt Damonra osztotta Ryan szerepét a Ryan közlegény megmentésében. Úgy vélte, hogy „nagyszerű hétköznapi amerikai srác kinézete” van, és „remek színész is”. Matt Damon szereposztásának másik fő oka az volt, hogy Spielberg egy névtelen színészt akart a szerepre. Mivel Damon akkoriban viszonylag új volt Hollywoodban, tökéletes választás volt.

Steven Spielberg azonban nem tudta, hogy Matt Damon hírneve az égbe szökik, miután két Oscar-jelölést és egy győzelmet kapott a Good Will Huntingért.

A Good Will Hunting sikere után Damon nem az a névtelen színész volt, akit Steven Spielberg eredetileg a Ryan közlegény megmentése címszerepére tervezett. Szerencsére azonban a színész újdonsült népszerűsége nem állt útjába annak, hogy eljátssza Ryant Steven Spielberg háborús eposzában.

Annak ellenére, hogy a Good Will Hunting után vált ismertté, Matt Damon tökéletesen megragadta Spielberg elképzelését a karakteréről. A többi főszereplőhöz képest kevés volt a képernyőre szánt ideje. Ám Damon a lehető legtöbbet hozta ki belőle. Mélyen megindító alakítással mutatta be, ahogyan Ryan megosztottnak érzi magát a testvérei halála miatti gyász és a katonatársai iránti empátia között. Azzal, hogy rendíthetetlenül megmutatta, hogy Ryan hogyan dönt úgy, hogy kiáll a helyére és harcol az emberei mellett, bármi történjék is, Damon bebizonyította, hogy a Good Will Hunting hírneve nem csökkentheti színészi képességeit, és nem akadályozhatja meg abban, hogy megfeleljen Steven Spielberg elvárásainak a Ryan közlegény megmentésével kapcsolatban.

Forrás: RogerEbert.com

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu