Meghalt Barry Newman, a Petrocelli és a Vanishing Point sztárja

MOZI HÍREK – Elhunyt a veterán színész Barry Newman, akit legtöbben Petrocelli, a talpraesett jogász filmes karakterének megteremtője szerepében ismerhettek.

 

 

Barry Newman színész, aki a Vanishing Point című klasszikus, generációs filmben, valamint a Petrocelli című jogi drámasorozatban játszott szerepéről ismert, elhunyt. Kiderült, hogy Newman május 11-én hunyt el a New York-i Presbyterian Columbia University Irving Medical Centerben. Halálát azonban csak most jelentették be a sajtónak. A színész, akinél korábban, 2009-ben diagnosztizáltak hangszálrákot, 92 éves volt.

Az 1930. november 7-én született Newman életre szóló barátja volt Leonard Nimoy-nak, akivel még gyerekkorukban ismerkedtek meg.

Az amerikai hadseregben eltöltött idő után Newman a színészet felé fordult. 1957-ben debütált a Broadwayn Herman Wouk Nature’s Way című művében. A képernyőre a The Edge of Night című nappali drámasorozatban játszott két évig. A színész első filmszerepét 1960-ban kapta a Pretty Boy Floyd című gengszterfilmben. Továbbra is kitartva, Newman egy évtizeddel később kapta meg első filmszerepét az 1970-es The Lawyer című bírósági dráma sztárjaként, ami Tony Petrocelli szerepében való debütálását jelentette. A szerepet a Night Games című tévéfilmben ismét eljátszotta.

1974-ben Newman ismét visszatér Tony szerepébe a Petrocelli című tévésorozatban. Az NBC-s sorozat két évadon át futott, és a színész egyik legemlékezetesebb szerepeként szolgál. A sorozatban játszott szerepéért Newmant 1975-ben a legjobb színészi alakításért járó Emmy-díjra jelölték. 1976-ban egy újabb Golden Globe-díjra is jelölték. A Petrocelli után Newman olyan tévésorozatokban szerepelt, mint a Murder, a She Wrote, az L.A. Law, az NYPD Blue, a The O.C., a Ghost Whisperer és a The Cleaner.

Newman a Richard C. Sarafian 1971-ben megjelent Vanishing Point című akciófilm főszerepéről is ismert: a filmben Newman egy volt zsarut alakít, aki egy izomautót szállít át az országon, miközben a „sebességre” felpörögve elkerüli a bűnüldöző szerveket.

A Cleavon Little, Dean Jagger, John Amos és Victoria Medlin főszereplésével készült film a megjelenése óta eltelt években kultikus rajongótáborra tett szert. Még akkor is, ha a mozipénztáraknál nem aratott osztatlan sikert, amikor először bemutatták.

„Miután Európában bemutatták, Amerikában újra elővették, és az emberek akkor kezdtek ráharapni a filmre” – mondta Newman a filmről a Paul Rowlandsnek adott 2019-es interjúban. „Kultuszfilm lett belőle, anélkül, hogy észrevettem volna. A mai napig rendszeresen megkérik, hogy beszéljek róla valahol”.

Nemrég Newman újra összeállt a The Lawyer rendezőjével, Sidney J. Furie-val, hogy a Finding Hannah című indie-filmben játsszon. Ez a film a színész utolsó szerepeként szolgál.

Forrás: The Hollywood Reporter

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu