Pikmin 4 – A pikminek megérkeztek, és sosem voltak még ennyien!

TESZT – A Pikmin 3 megjelenése óta már egy évtized eltelt, sőt, a Switch Deluxe változatának kiadása is már három esztendőre nyúlik vissza. Ez a folyamat azt eredményezte, hogy a Pikmin 4 érkezését már-már örök idők óta vártuk, viszont mintha csak nem is olyan régen jött volna ki a Switch változat. Most azonban itt van a legújabb Pikmin játék. Vajon megfelel majd a hozzáfűzött reményeknek?

 

 

Olimar, a pikminek legkedvesebb és legrosszabb szerencséjű felfedezője, ismét egy rejtélyes, ámde mégis ismerős, pikminekkel teli bolygón találja magát. Egy mentőcsapat érkezik a segítségére, de sajnos ők is lezuhannak. Rajtad, a mentőcsapat ifjú tagján, a sor, hogy nem csak Olimart, hanem a mentőcsapat többi tagját is megmentsd. Ha van esélyed a bolygóról való menekülésre, mindannyiukat fel kell kutatnod. A kincsek gyűjtése hajód számára Sparkiumot biztosít, ami az új területek felfedezéséhez szükséges energiaforrás.

 

 

Oatchi, a mentőkutya szolgálatra jelentkezik!

 

Ezt a nehéz feladatot nem kell egyedül megoldanod, a Pikmin 4-ben bemutatkozik Oatchi, a mentőkutyus. Ha láttál már bármit a Pikmin 4-ből, nagy esély van rá, hogy találkoztál Oatchival, és ha beszerzed ezt a játékot, sokkal többet fogsz látni belőle. Ez a csodálatos űrkutya hamar nélkülözhetetlen részévé válik a csapatodnak, és ha nincs ott, magad is hiányolni fogod. „Hol van Oatchi?” – fogod kérdezni, mert egyszerűen nem olyan szórakoztató nélküle.

Lehet, hogy túlzónak tűnik, de Oatchi csodát művel a Pikmin 4-gyel. Ezen különleges űrkutya hamar a mentőcsapat szerves részévé válik. Figyelembe véve, mennyire nagyok lehetnek az óriási területek, az, hogy Oatchin tudsz lovagolni, több időt ad neked, hogy naponta többet végezz. Még jobb, hogy az összes veled utazó Pikmin fel tud ugrani a fedélzetre, így a csoport közel marad és készen áll a dobásra. Egy támadást is használhatsz, amely nekiütközik a célpontnak, esetleg megbénítva a lényt, mielőtt vissza tudna támadni, valamint minden veled lévő Pikmint koncentrált támadásba indít.

Ahogy megmented a legénység további tagjait és más hajótörötteket, akik véletlenül belekeveredtek az egész Olimar-mentőakcióba, ők is kihívások elé fognak állítani. Ez nem csak arra ösztönöz, hogy folytasd a felfedezést, de a jutalmak segítségével hasznos fejlesztéseket és tárgyakat vásárolhatsz, amelyek segítik a küldetéseidet. Ezek a fejlesztések a fejlődésed során válnak elérhetővé, és szükség esetén további védelmet nyújtanak neked és Oatchinak a különböző elemekkel szemben, illetve egészségi állapotot növelnek, vagy erősítik az életenergiádat. Mivel a különböző területeken található nyersanyagokból agyagot állíthatnak elő a hídszerkezetek befejezéséhez és a falak megmászásához, komoly mérlegelésre van szükség. Vajon a kínált fejlesztésekre költesz, vagy inkább a hídépítéshez és más építményekhez szükséges agyaggyűjtésre helyezed a hangsúlyt, hogy tovább táruljanak fel a területek titkai?

 

 

„Meleg az éjszaka, ne menjünk még haza!”

 

A Pikmin-sorozatban most először látunk éjszakai kalandokra indulást. Korábban az éj olyan veszélyeket tartogatott, hogy ritkán mertük elhagyni űrhajónk biztonságos menedékét. Ezen izgalmas lehetőség akkor kerül a kezedbe, amikor sikerül megmentened egy bizonyos legénységi tagot. Az éjszakai kihívások vállalása vagy elutasítása teljesen rajtad múlik.

Az éjszakai bevetések azonban teljesen különböznek a nappali kalandoktól. Harcolnod kell nem csak a helyi lényekkel és a természeti környezettel, de meg kell védened egy különleges, fénylő dombot, a Lumiknollt is. Védd meg a Lumiknollt, amíg az időzítő le nem jár, vagy legyőzöd az összes ellenséget, aki megpróbálja útját állni. Ebben a játékmódban csak az új, világító Pikminok segíthetnek. Továbbiakat szerezhetsz belőlük a csillag alakú kristályok gyűjtésével, és minél több van belőlük, annál jobb. Erre a legalkalmasabb idő a csendes pillanatokban, amikor a közelben lévő lények még csak összegyűlnek, hogy támadást indítsanak a Lumiknoll ellen. Még Oatchi is készen áll a Lumiknoll védelmére, hogy elhárítsa a támadókat, amíg te esetleg egy másik cél felé irányítod a figyelmedet.

Az éjszakai bevetések lényegében toronyvédelmi minijátékként funkcionálnak, ahol meg kell akadályoznod, hogy a lények elpusztítsák a Lumiknollt. Reménykedtem, hogy a játék lehetővé teszi majd, hogy éjszaka hosszabban is kint maradjunk, nagyobb kockázatot vállalva a halálosabb lényekkel szemben, de végül is nem bánom, hogy így döntöttek. Tartsátok szem előtt, hogy be kell vállalnotok ezeket a bevetéseket, ha a történetet teljesen be akarjátok fejezni; azonban a könnyebb éjszakai expedícióknak is meg kell tudnotok felelni. Azoknak, akik a teljesítést célozzák, nehezebb dolguk lesz, hiszen az expedíciók fokozatosan nehezebbé válnak, és minél több éjszakai kalandot teljesítesz, annál több Glow Pikmin magot gyűjthetsz, amit nappal a barlangi szakaszokban használhatsz fel. Örültem, hogy a világító Pikminok a csapatomban voltak, mivel újra megjelennek a csapatodban, miután csillagkristályokat szállítottál a Lumiknollba. Nagyon hasznosak és soha nem árt, ha több Pikmin van, ami repül/lebeg.”

 

 

Dandori: az összhang és maximalizálás művészete

 

A Pikmin 4 gyakran emlegeti a „Dandori” kifejezést, ami az összhang és a maximalizálás művészete. Ennek lényege, hogy megtanulod a csapatod lehető leggazdaságosabb irányítását, ami főként a Dandori-csatákban vagy kihívásokban válik fontossá.

A Dandori-csaták minden területen megtalálhatóak, ahol a kadétod egy titokzatos „levélíróval” kell, hogy megküzdjön. Néhány Pikminnel kezded, és a feladatod az, hogy a rendelkezésedre álló idő keretében minél több pontot szerezz azzal, hogy minél több tárgyat gyűjts be. Képesnek kell lenned arra, hogy egyszerre több gyűjtőeszközt is mozgásban tarts, és elcsiped néhány tárgyat az ellenféltől. A helyzet tovább bonyolódik, amikor új tárgyak kerülnek be a játékba, köztük egy bomba, ami versenyt indít a Pikmin-számmal és az erőforrásokkal, hogy ki tudja a bombát az ellenfél bázisára cipelni. Ha sikerül a bombázás, lecsökkented az ellenfél pontjait, és esélyt kapsz arra, hogy megszerezd őket. A csatatéren összegyűjtött tárgyak extra Pikminokkal erősíthetik a csapatodat, vagy gátolhatják az ellenfelet. A tárgyak meteorzáporral sújthatják az ellenfelet, sokkhatást kelthetnek, vagy néhány bónusz Pikmin segítségével lendületet adhatnak neked.

A Dandori kihívások egy olyan barlangba küldenek, ahol kevés Pikmined van; rajtad áll, hogy gyorsan növeld a számukat, miközben az értékes kincseket begyűjtöd. Az elért pontok alapján érmekkel jutalmaznak, de a továbbjutáshoz elég egy bronzérem is. Ezek az időre menő szakaszok gyors cselekvésre sarkallnak, és úgy fejlesztik a többfeladatos készségeidet, ahogy a fő területek nem követelik meg tőled.”

 

 

Ez bizony megosztó lesz!

 

A Pikmin 4 valószínűleg megosztó játék lesz. Már a megjelenés előtt is voltak panaszok a játék nehézségével és a hiányzó időkorláttal kapcsolatban a játék befejezéséhez. Én azt mondanám, hogy a Pikmin 4 a fő sorozat legmegközelíthetőbb darabja, miközben megtartja a kihívást. Személy szerint felszabadítónak találtam a visszaszámlálós napok eltörlését, tudva, hogy nem fogom magamat megkárosítani, ha próbálom teljesen felfedezni az egyes területeket. Csak azért, mert nincs 30 napos limit, nem jelentette azt, hogy nem igyekeztem kihozni a legtöbbet minden napból, legyen szó minden kincs összegyűjtéséről, amit csak tudtam, miközben hagytam magamnak elég időt az alvilági szintek bejárására. Ha még mindig ott lenne a fenyegető határidő, elképzelhető, hogy nehezebb lett volna összehangolni a kincseket a többi extra kihívással.

Az új visszatekerési funkció is segít csökkenteni a stresszt a Pikmin-játékokkal való játék közben. Visszatekerhetsz a nap elejére vagy néhány perccel korábbra. Egy veszélyesebb ellenség továbbra is képes olyan támadást indítani, amely a csapatod nagy részét kiirtja. Még hasznosabb, hogy megnézheted, hány Pikminod volt, mielőtt visszamennél egy korábbi pillanatra.

Bár nincs időlimit, a játék nem akadályoz meg abban, hogy 30 napot szánj magadnak minden terület teljesítésére, és a visszatekerési lehetőséget is könnyedén figyelmen kívül hagyhatod. Bár nem mondhatok róla sokat, van egy mód a hardcore rajongóknak, akiknek nagyon hiányzik a fejük felett lógó visszaszámlálás, és minden Pikmin-képességüket próbára kell tenniük, hogy a legtöbbet hozzák ki minden napból. A Dandori-csaták és az éjszakai expedíciók is nagyon megnövelhetik a játék nehézségét.

Mivel a Pikmin 3 Deluxe gyakorlatilag még mindig egy Wii U játék, a Pikmin 4 megmutatja, milyen jól nézhet ki a sorozat a Switch-en. A Pikmin, akárcsak a sorozat többi játéka, nagy természeti környezetekre épül, ahol a felfedezők, a Pikminek és a lények kisebb méretben léteznek. A Pikmin 4 nem hiányzik a szórakoztató és rendkívül részletes „kincsekben”, amelyeket megnézhetünk, akár úgy, ahogy egy csapat Pikmin cipel, akár úgy, ahogy a kincstárban közelebbről szemügyre vehetjük. Úgy tűnik, mintha a kamera sokkal közelebb lenne a földhöz, így láthatod az összes részletet, ami ezeken a változatos területeken található.

Még jobb, hogy a Pikmin 4 jól fut; ha volt is teljesítménybeli küszködés, én sosem vettem észre. Akár több Pikmin-csoport is szétoszlatva barangol a területeken és végzi a dolgát, akár a kaotikus, osztott képernyős Dandori-csatákban, a játék folyamatosan futott.”

 

 

Egyedi co-op mód is van

 

Azok számára, akik szeretnék megosztani a Pikmin-kalandot valaki mással, van egy Co-op mód is a játékban. Ne feledjük, hogy itt nem két játékos irányítja a saját kis felfedezőit, hanem mindketten Pikmin-csoportokat irányítanak a térképen. A kooperatív mód itt közelebb áll a Mario Galaxy/Odyssey-hez, ahol a második játékos kavicsokat lő ki, hogy segítsen elintézni a lényeket. Van benne egy kicsivel több, de nem sokkal több. A játékosok azonban összecsaphatnak egymással a Dandori-csatákban. Itt mindketten irányíthattok egy karaktert, miközben versenyeztek a legtöbb pontért.

Mindig is rajongtam a Pikmin-sorozatért, még ha az első és harmadik játék időkorlátjai nem is tetszettek mindig. A Pikmin 4-ben úgy érzem, hogy összességében több a tennivaló, legyen szó a nappali expedíciókról, a barlangok felfedezéséről, az éjszakai expedíciókról vagy a Dandori csatákról/kihívásokról. És ez még nem minden! Sikerül mindenkinek valamit nyújtani, legyen szó régi Pikmin rajongókról, azokról, akik még csak most ismerkednek a játékkal, vagy a hardcore rajongókról. A Pikminben sikerül megtartani az egyensúlyt a zenés felfedezés és kincsvadászat, valamint a feszült versenyfutás és a világ számos lénye elleni kaotikus csaták között.

Úgy érzem, hogy a Pikmin 4 újjáéleszti a Pikmin-sorozatot. Ha Oatchit is magaddal viszed az új kalandba, az segíthet eligazodni ebben a túlméretezett világban és annak számos veszélyében. A Nintendo sikerrel tette a sorozatot minden eddiginél megközelíthetőbbé, miközben nem tartja vissza magát attól, hogy gyorsan kiirtsa az egész csapatodat, ha váratlan támadásba keveredsz. Nem csak, hogy rengeteg a tennivaló, de mindez annyira élvezetes, hogy minden területet 100%-ig ki akarsz játszani. Nem lennék meglepve, ha a következő Pikmin játék megjelenéséig még egy jó ideig várni kellene, de a Pikmin 4-et nehéz lesz felülmúlni.”

-BadSector-

Pro:

+ A Pikmin 4 egy szórakoztató és kreatív stratégiai játék, amely sokféle kihívást és felfedezést kínál
+ A játék grafikája szép és részletgazdag, a környezetek változatosak és élethűek
+ A játék története humoros és izgalmas, a karakterek szerethetőek és egyediek

Kontra:

– A játék nehézsége néha túl magas vagy túl alacsony, ami frusztráló vagy unalmas lehet
– A játék irányítása néha pontatlan vagy bonyolult, ami megnehezíti a Pikmin-ek vezetését
– A játék multiplayer módja korlátozott és kevésbé élvezetes, mint az egyjátékos mód


Kiadó: Nintendo

Fejlesztő: Nintendo EAD Group No. 4

Stílus: Akció-stratégia

Megjelenés: 2023. július 21.

Pikmin 4

Játékmenet - 8.4
Grafika - 9.1
Történet - 8.2
Zene/hangok - 7.3
Hangulat - 8.8

8.4

KIVÁLÓ

A Pikmin 4 egy remek stratégiai játék, amelyben a játékosnak különböző színű és képességű Pikmin-ekkel kell megoldania a feladatokat és legyőznie az ellenségeket. A játék szép grafikával, változatos környezetekkel, humoros történettel és szerethető karakterekkel rendelkezik. A játék azonban néha túl nehéz vagy túl könnyű, az irányítás nem mindig pontos, és a multiplayer mód kevésbé élvezetes. A Pikmin 4 egy szórakoztató és kreatív játék, amely a stratégiai játékok kedvelőinek tetszeni fog.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)