India megmutatta, hogy nem kell milliárdokat költeni a Hold meghódítására – olcsóbban csinálták, mint két hollywoodi film

MOZI HÍREK – India történelmet írt, amikor sikeresen landolt a Holdon a Csandrajáan–3 küldetés keretében. A dél-ázsiai ország nemcsak a világ negyedik olyan állama lett, amelynek ez sikerült, de ráadásul olyan alacsony költségvetésből hozta össze, ami még két nagy sikerű sci-fi filmnél is kevesebb volt. A Csandrajáan–3 projektje mindössze 124 millió dollárba került, ami kevesebb, mint Christopher Nolan Csillagok közöttje és Ridley Scott Mentőexpedíciója.

 

A Csandrajáan–3 egy űrszonda, amelynek célja a Hold déli pólusának kutatása volt. A szonda egy leszállóegységet és egy holdjárót is magában foglalt, amelyek augusztus 23-án érkeztek meg az égitest felszínére. A leszállóegység neve Vikram volt, a holdjáró neve pedig Pragyan. A holdjáró feladata az volt, hogy vizsgálja meg a Hold talajösszetételét, és keresse a jég nyomait. A küldetés július 14-én indult el a Földről egy GSLV Mark III nevű rakétával.

A küldetés nemcsak tudományos szempontból volt fontos, hanem nemzeti büszkeség szempontjából is. India ezzel bebizonyította, hogy képes versenyezni az űrkutatás terén az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és Kínával. Ráadásul mindezt olyan alacsony költségvetésből tette meg, ami még két hollywoodi filmnél is kevesebb volt. A Csandrajáan–3 projektje mindössze 124 millió dollárba került, ami kevesebb, mint Christopher Nolan Csillagok közöttje (165 millió dollár) és Ridley Scott Mentőexpedíciója (108 millió dollár).

A két film közül a Csillagok között állt közelebb a Csandrajáan–3-hoz, hiszen mindkettő az űrutazásról szólt. A film főszereplője Matthew McConaughey volt, aki egy csapat űrhajóssal elindult megmenteni az emberiséget egy pusztuló Földről. A film nagy sikert aratott a kritikusok és a közönség körében, és több Oscar-díjat is nyert. A Mentőexpedíció pedig Matt Damonról szólt, aki egy Mars-expedíció során magára maradt az idegen bolygón, és meg kellett küzdenie az életben maradásért. A film szintén nagy elismerést kapott, és több Golden Globe-díjat is bezsebelt.

A Csandrajáan–3 tehát nem csak egy újabb lépés volt India űrkutatásában, hanem egy példa is arra, hogy nem kell milliárdokat költeni a Hold meghódítására.

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.