A DC Comics szerint a The Wolf Among Us nem köztulajdon, erre olyat szólt be nekik az alkotójuk, hogy a fal adta a másikat!

A DC Comics kitart amellett, hogy a The Wolf Among Us forrásanyaga nem köztulajdonban van, mivel az alkotó „gengsztereknek és szélhámosoknak” nevezi őket, és ragaszkodik hozzá, hogy igenis az. „A DC fenntart minden jogot, és megtesz minden olyan intézkedést, amelyet a DC szükségesnek vagy megfelelőnek tart a szellemi tulajdonjogok védelme érdekében”.

 

Napokkal azután, hogy a Fables szerzője, Bill Willingham – akinek művéből a Telltale The Wolf Among Us című játékát adaptálta – bejelentette, hogy a DC Comics elleni „aszimmetrikus hadviselés” egyik formájaként a sorozatot a köztudatba taszította, a kiadó kijelentette, hogy a jogok továbbra is nagyon is az övéi.

„A DC által kiadott Fables képregények és grafikus regények, valamint az azokban szereplő történetek, karakterek és elemek a DC tulajdonát képezik, és az Egyesült Államok és az egész világ szerzői jogi törvényei szerint az alkalmazandó törvényeknek megfelelően védettek, és nem tartoznak a köztulajdonba” – áll az IGN-nek küldött közleményben. „A DC fenntart minden jogot, és megtesz minden olyan intézkedést, amelyet a DC szükségesnek vagy megfelelőnek tart a szellemi tulajdonjogok védelme érdekében”.

A DC nyilatkozata szöges ellentétben áll két Substack-poszttal, amelyeket Willingham az elmúlt napokban tett közzé. Az elsőben, amely magában foglalta az eredeti bejelentést, miszerint úgy döntött, hogy felajánlja a sorozatot a nyilvánosságnak, többször is szúrós megjegyzéseket tett a DC Fables kezelésével kapcsolatban, valamint néhány választékos említést tett a Telltale Games és annak adaptációja felé.

Egy következő bejegyzés további részleteket árult el, például a tárgyalásokról, ahol Willingham azt állítja, hogy a DC „átértelmezte [a] szerződéseket, hogy azt feltételezze, hogy a Fables teljes egészében az övék”, ami állítása szerint kevésbé volt hiba, mint inkább az, hogy a kiadó „megpróbált megúszni valamit, majd visszavonult, miután ez nem működött”.

Willingham minden posztja során megismételte, hogy végső soron ő a „Fables nevű képregénytulajdon kizárólagos tulajdonosa és alkotója” (volt), míg a DC-nek csupán a képregények kiadásának, valamint „a tulajdon más módon történő hasznosításának jogai voltak, beleértve a filmeket és a televíziót”. Későbbi bejegyzésében azt írta, hogy nem érdekli, mit tesz majd válaszul a DC, mondván: „Ami megtörtént, azt nem lehet visszacsinálni”.

Ez egy kissé zavaros, kusza helyzet az biztos. Végső soron Willinghamet továbbra is kötik a DC-vel kötött megállapodások a Fables körül, így eléggé csekély az esélye, hogy bármi újat csináljon a sorozattal. De ahogy Willingham a második, az üggyel kapcsolatos posztjában állítja: „Nem dolgoztam a DC-vel az elmúlt több mint két évben, amióta beadtam az utolsó forgatókönyvemet a Fables új sorozatához. Akkor kirúgtam az összeset, és azóta sem bántam meg. Miért tölteném a hátralévő éveimet azzal, hogy továbbra is gengszterekkel és szélhámosokkal dolgozzak?”

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu