Az Európai Unió vizsgálatot indít az Apple ellen az Epic fiókfelfüggesztése után!

TECH HÍREK – Ezzel ugyanis megakadályozzák a Tim Sweeney vezette cég számára azt, hogy a már több mint három éve az iOS-ről eltávolított Fortnite-ot vissza tudja hozni az Apple felületére.

 

Már mi is írtunk arról, hogy az Apple váratlanul felfüggesztette az Epic Games svéd leányvállalatának egy hónapja létrehozott fejlesztői fiókját. Beszámoltunk így arról is, hogy a cupertinói techóriás miképp védekezett, és hogy miképp reagált erre az Epic Games. Viszont nem maradt figyelmen kívül a két cég közötti vita, amit már a bíróságon is láttunk, ugyanis az Európai Bizottság szóvivője a Reutersnek nyilatkozott az ügyben.

Egy olyan új EU-s szabályra hivatkozott, ami megakadályozza a zárt platformokat (így az Apple-t) abban, hogy a domináns pozíciójukból kiindulva a piacon elnyomjanak mindenféle versenyt. Ezt ugye az Apple azzal elérte, hogy az App Store-on kívül más, alternatív platformra nem volt lehetőség, és az Epic Games azzal húzta ki náluk a gyufát, hogy a Fortnite-ban olyan mikrotranzakciókat vezettek be, amivel Sweeney cégének nem kellett a 30%-os haszonkulcsot kifizetnie az Apple számára.

„A DMA, a digitális piacokra vonatkozó törvény értelmében további magyarázatot kértünk az Apple-től. Azt is kiéértékeljük, hogy az Apple intézkedései kétségeket ébresztenek-e a DSA, a digitális szolgáltatásokról szóló törvény, és a P2B, a platform-üzletági szabályozási törvénynek való megfelelésükkel kapcsolatban, tekintettel a fejlesztői programtagság és az App Store mint kijelölt VLOP (nagyon nagy online platform) közötti kapcsolatokra,” mondta az Európai Bizottság szóvivője.

Épp mostanában érkezik az iOS-nek azon frissítése, ami lehetővé teszi a sideloadingot Európában, így a régióban lehetőség van az Apple App Store-ján kívülről származó applikációkat, app store-okat telepíteni (a DMA ugyanis erre kötelezi az amerikai techcéget), és az időzítés sem véletlen. Az Apple minden erejével azon van, hogy egyeduralkodói pozícióját meg tudja tartani.

Az Apple csak akkor fog tanulni ebből, ha milliárdos bírságot kap rendszeresen. Euróban, nem forintban. Az már beleharapna a cég profitjába.

Forrás: VGC, Reuters

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.