Botrány a ChatGPT-nél: távozik az OpenAI egyik vezetője, mert rossz dolgokra összpontosít a cég!

TECH HÍREK – Az ChatGPT vezető nem kapta meg a kutatásához szükséges számítási teljesítményt: mivel az OpenAI „csilli-vili” termékekre koncentrál, a cég nem arra koncentrál szerinte, amire kellene.

 

Három nap alatt két nagyobb beosztású személy is távozott az OpenAI-tól, ami azért is aggasztó, mert ez a cég az egyik legfontosabb a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatban. Ezúttal Jan Leike, az OpenAI összehangolási vezetője fejezte be a munkát a ChatGPT kapcsán ismert cégnél. Az összehangolás egy kritikus folyamat, ahol az emberi értékeket kódolják egy nagy nyelvi modellbe (large language model = LLM), és lehetővé teszi az LLM-nek, hogy a meghatározott szabályzatokat és irányelveket követni tudjanak. Állítólag a teljes, összehangolással foglalkozó csapatot feloszlatták.

Leike azt mondta a non-profit cégnél eltöltött idejéről, hogy az OpenAI nem osztja el megfelelően az erőforrásait, hogy biztosítsa az LLM-ek biztonságát és a kissé ellentmondásosnak nevezhető méretét. Úgy gondolja, hogy a cég nem foglalkozik a szélesebb társadalmi hatással, amit az embernél okosabb gépek építése eredményez, és azt is problémának tekinti, hogy a biztonsági kultúra és a folyamatok is másodrangúak lettek a „csilli-vili” termékekhez képest: „Az elmúlt néhány hónapban a csapatom széllel szemben vitorlázott. Néha számítási nehézségekkel küzdöttünk, és egyre nehezebb volt elvégezni ezt a létfontosságú kutatást,” mondta Leike.

Leike előtt az OpenAI vezető tudósa, Ilya Sutskever hagyta maga mögött a céget. Ő május 14-én hozta nyilvánosságra távozását, hogy egy „személyes jelentőségű” projekttel foglalkozzon. Neki jelentős szerepe volt a novemberi lázadásban a cég vezérigazgatója, Sam Altman ellen. Őt az igazgatóság elküldte, mert egyre inkább erőltette az MI-s fejlődést a megfelelő biztonsági lépések nélkül, mire tömegesen benyújtották lemondásukat, de visszatért a helyére, amikor sikerrel kikényszerítette a lázadást támogató igazgatóság lelépését.

Úgyhogy az OpenAI fél év alatt már kétszer is negatív események miatt jut el a hírekbe, és ki tudja, hogy lesznek-e még nagyobb távozók a cégtől…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)