Nem lesz dupla annyi memória a következő PlayStationben és Xboxban? [VIDEO]

Nem olyan biztos az, hogy a PlayStation 6 és az új Xbox (ennek a nevét meg sem próbáljuk megtippelni) sokkal több RAM-mal rendelkezhet a jelenlegi hardverekhez képest, mert a más aspektusokban való erősítés behozhatja ezt a képletes lemaradást.

 

A Digital Foundry szerkesztője, Richard Leadbetter úgy gondolja, hogy a PlayStation 5-ben és az Xbox Series X-ben található 16 GB RAM-hoz képest nem lesz kétszer több az utódokban, ugyanis a memória költsége nem csökken jelentős mértékben, így nem lenne gazdaságos a Sony és a Microsoft számára, ha több RAM lenne az új konzolokban (vagy ha igen, ezt csak áremeléssel tudnák megvalósítani, ám néhány hónapja arról írtunk, hogy a jelentős technikai fejlődést csak sokkal nagyobb áron tehetik meg, mert egyre kisebb léptekkel javulnak a dolgok…).

A tárhelyre és a szoftverre alapuló megoldások viszont nagyobb mértékben javultak a 2020-as konzolokban, és minden bizonnyal a nehéz munkát az új hardver esetében is ezek fogják elvégezni. Ám ne higgyük azt, hogy a RAM továbbra is 16 GB marad. Valószínűleg több lesz bennük, és az új Xboxban a RAM mértéke magasabb lesz a PlayStation 6-nál, ha a redmondiak új konzolja még inkább PC-szerű lesz. A szintén a Digital Foundry-nak dolgozó Alexander Battaglia hozzátette, hogy a VRAM esetében a fejlesztési oldal miatt lehet korlát azon, hogy a konzolokban mennyi lesz.

A jelenleg rendelkezésükre álló 16 GB betöltéséhez sok munka kell, és ha ennél több lenne, a fejlesztőknek akár statikus megoldásokat is kellene alkalmaznia, így olyan különleges effekteket használhatnának, amik csak egyetlen alkalommal jelennének meg a játékban. Ezért stagnálás felé tartunk, ahol a fejlesztőknek rá kell jönniük, hogy egy adott ponton túl egyáltalán mennyi VRAM kell nekik. A fejlesztés meg fog jelentősen változni, és procedurális folyamatok lesznek, amik korlátozni fogják, hogy valójában mennyi VRAM kell.

A PC-kben a 16 GB lesz lassan a minimum (a Windows 11-en a mesterséges intelligencia miatt pláne), úgyhogy szokjuk meg ezt a szintet.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu