Éveken át hazudott arról a Google, hogy miképp működik a keresője? [VIDEO]

TECH HÍREK – Kb. 2500 (!) technikai dokumentum szivárgott ki, amelyekben el lehet olvasni, hogy a Google rangsoroló algoritmusai miképp is működnek.

 

Ha nem hoax az egész, akkor eddig sosem látott módon nyerhetünk betekintést a kulisszák mögé úgy, hogy megtudhatjuk, hogy a talán túlzottan is domináns keresőmotor hogyan funkcionál. Állítólag a Google saját maga tette fel ezeket a dokumentumokat a GitHubra, mielőtt onnan eltávolította volna azokat. Hiába, ugyanis az internetnek nem szokása elfelejteni a dolgokat, így a feltöltött dokumentumok felbukkantak valahol máshol. (És ha a Google szerzői jogi követeléssel élne, akkor azzal csak megerősítené a dokumentumok hitelességét.)

A dokumentumokat Erfan Azimi, az EA Eagle Digital SEO-tanácsadója osztotta meg Rand Fishkinnel, egy veterán SEO-specialistával. Azimi elmondása szerint abban a reményben osztotta meg a dokumentumokat, hogy azok leleplezik a Google által a keresőplatformjával kapcsolatban terjesztett „hazugságokat”. A dokumentáció felettébb technikai hangnemet üt meg, sok rendszert és témát érintve, de kb. összefoglalja a Google által gyűjtött és felhasznált adatokat típusát és karakterét, és ezekkel a keresőmotor az érzékeny témákat (pl. a választásokat) feljebb teszi, a kisebb oldalakat meg eldugja.

2016-ban Paul Haahr, a Google keresőmotorjának mérnöke azt mondta, hogy hiba lenne, ha a klikkeket közvetlenül használnák a rangsorolásban, miközben a dokumentumokban azt olvasni, hogy a NavBoost nevű rendszert használja, ami többféle klikkszámláló mérőrendszert gurít bele az oldalak és a keresési eredmények rangsorolásába. A Google több témával kapcsolatos állításaival is ellentétes dolgok bukkantak fel a Domain Authority, az új weboldalak sandboxolása során begyűjtött további adatok, vagy a Chrome böngészőből gyűjtött adatok kapcsán.

Ha az állítások igazak, nehéz lesz a Google-nek ezt arra kennie, hogy a keresési IP-jét a riválisoktól meg akarta védeni. A dokumentumok nem mondják ki egyenesen, hogy miképp rangsorolják az oldalakat, így nem lehet pikk-pakk optimalizálni a site-unkat úgy, hogy az a Google keresésében kedvező legyen.

Akármi is lesz, a Google minimum egy nagy botránnyal néz szembe. Így hogyan lehet hinni nekik?

Forrás: PCGamer, Sweclockers, SparkToro

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu