LG C3 55 – Pazar színeivel érvényesül a leginkább az LG OLED tévéje

TECH TESZT – Az LG OLED televíziók mindig is a kiváló képminőségükről és elegáns dizájnjukról voltak híresek. A C3 modell most még fényesebb és színgazdagabb, továbbá a játékosoknak is kimagasló élményt nyújt az alacsony bemeneti késleltetésnek köszönhetően. Az LG C3 készülék egyébként Magyarországon 390.000 Ft körüli áron kapható a cikk írásának időpontjában, legalábbis, azon a három ismertebb helyen, ahol néztük. Vajon megéri ezt az árat? Tesztünkből megtudhatod.

 

Az LG C3 OLED TV megérkezett, és hozott magával néhány izgalmas újítást. Vajon sikerült-e az LG-nek túlszárnyalnia a korábbi modelleket? És hogyan állja a sarat a konkurenciával szemben? Merüljünk el az LG C3 részleteiben, és derítsük ki!

 

 

A jellegzetesen elegáns dizájn

 

A C3 egy OLED panelt használ, így minden OLED TV-hez hasonlóan vékony és elegáns kialakítással rendelkezik. Az üveg szélétől széléig fut, körülötte egy negyed hüvelyk vastag fém sáv található. Az aktív képet vékony fekete keret veszi körül, míg az alsó él kicsit szélesebb, fél hüvelyk vastag. A TV alsó szélének közepén található egy kis téglalap alakú kiemelkedés, amely az infravörös távvezérlő vevőt, az állapotjelző LED-et és a távoli mikrofonokat tartalmazza. A képernyő a mellékelt téglalap alakú fém asztali állványon állhat vagy falra is szerelhető.

A tápkábel állandóan csatlakoztatva van a TV hátsó paneljének közepétől, míg az összes többi port balra néz. Ezek között négy HDMI port (mind 4K120, egy eARC), három USB port, két 3,5 mm-es port az RS-232C rendszer integrációhoz és a mellékelt IR blaster kábelhez, egy Ethernet port, egy optikai audio kimenet és egy antenna/kábel csatlakozó található.

Az LG nem változtatott a távvezérlő kialakításán a korábbi modellekhez képest, és a mellékelt Magic Remote szinte azonos a C2-ével. Ez egy vékony, fényes fekete műanyag pálca enyhén ívelt profillal és középen egy kör alakú navigációs pad, amely kattintható görgetőkereket tartalmaz gomb helyett. A navigációs pad felett találhatók a bekapcsoló és menü gombok, egy számgomb, hangerő- és csatornaváltó hintázók, valamint egy tűlyuk mikrofon, míg alatta négy színes gomb és dedikált szolgáltatási gombok az Amazon Alexa, Amazon Prime Video, Disney+, LG Channels, Netflix és Sling számára.

 

WebOS – Továbbra is egy képes Smart TV interfész

 

Mint minden LG TV, a C3 is a vállalat WebOS okostévé platformját használja. Ez egy jól fejlett rendszer, amely magában foglalja a legtöbb nagyobb streaming szolgáltatást, beleértve az Amazon Prime Video, Apple TV+, Disney+, Hulu, Max, Netflix, Twitch és YouTube (bár a Crunchyroll nem elérhető). Támogatja az Apple AirPlay-t is, így iPad, iPhone vagy Mac készülékről is lehet streamelni, és a távoli mikrofonoknak köszönhetően kéz nélküli Amazon Alexa hangvezérlési hozzáférést is kínál.

A Samsung Tizen okostévé platformjához hasonlóan az LG WebOS is lehetővé teszi a C3 számára, hogy okos otthoni központként szolgáljon. Az interfész LG-központú és elsősorban az LG ThinQ-val felszerelt háztartási gépekkel működik, bár támogatja a Matter-kompatibilis eszközöket, valamint néhány okos lámpát, okos dugót, redőnyhúzót és termosztátot a Bosch, Ikea, Philips és TP-Link gyártóktól. A hangvezérlés minden csatlakoztatott eszközzel működik, amely támogatja az Alexát, de ezek nem jelennek meg a WebOS Home Hub képernyőjén és nem nyújtanak vizuális információkat, például kameraképeket.

 

 

Fantasztikus szín és kontraszt

 

Az LG C3 egy 4K OLED TV 120Hz frissítési rátával. Támogatja a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmat Dolby Vision, HDR10 és hibrid log gamma (HLG) formátumban. Van benne ATSC tuner a sugárzott TV-hez, de nincs ATSC 3.0 a 4K-s sugárzásokhoz. Ez csalódást keltő, ha figyelembe vesszük, hogy a sokkal olcsóbb Hisense U8K támogatja az ATSC 3.0-t, ahogy a Samsung versenytársa, az S90C is. Az árért cserébe egy jövőbiztos tunernek része kellene, hogy legyen az ajánlatnak.

A TV-k teszteléséhez Klein K-10A kolorimétert, Murideo SIX-G jelgenerátort és Portrait Displays’ Calman szoftvert használunk. Az OLED TV-k általában kevésbé fényesek, mint a csúcskategóriás LED-háttérvilágítású LCD TV-k, de a technológia folyamatosan javul, és a C3 jelentősen több fényt produkál, mint a C2.

Kicsomagolás után, Cinema módban HDR jellel, a C3 teljes képernyős fehér mezővel 167 nits csúcsfényerőt mutat, míg 18%-os fehér mezővel 651 nits csúcsfényerőt. A 167 nits kimenet elég halvány, de ez nem meglepő, mivel az OLED panelek fényessége jelentősen csökken, amikor az egész panel világít. A 651 nits sokkal tiszteletreméltóbb, meghaladja a C2-t (570 nits) és közel áll a Samsung S90C-hez (726 nits). Az összehasonlítható csúcsfényerő mérésére 18%-os fehér mezőt használunk, de a C3 10%-os mezővel sokkal fényesebb lehet, 865 nits fényerőt produkálva. Az S90C még mindig fényesebb ilyen körülmények között (1,025 nits), de mindkét modell erős teljesítményt nyújt. Egyik TV sem olyan fényes, mint a Samsung S95C, amely 889 nits fényerőt produkál 18%-os fehér mezővel és 1,352 nits-t 10%-os mezővel. Mint minden OLED TV, a C3 is tökéletes fekete szinteket mutat és gyakorlatilag végtelen kontrasztaránnyal rendelkezik.

 

Lenyűgöző természetfilmek és mozifilmek az LG C3-on

 

Az Apple TV+ Prehistoric Planet természetfilmje kiválóan néz ki a C3-on. Az „Ice Worlds” epizódban a hó és a mamutok szőrének fehérje természetesnek tűnik, és a medvék bundájának feketéje mély és sötét, miközben még mindig külön láthatók az éles szemek. A „Desert Worlds” epizódban a nappali sivatag és a tiszta égbolt világosnak tűnik, és a homok dűnéi és a teve bundájának sárga színe jól kiegyensúlyozott. A bundán lévő finom részletek minden fényviszonyban tisztán láthatók. Viharos felvételeken, ahol a kaktuszok az égbolttal sziluetteződnek, a tüskék egyértelműen láthatók, miközben szinte teljesen fekete maradnak.

A Spears & Munsil Ultra HD Benchmark bemutató felvételei ugyanolyan lenyűgözőek, a hajnal és alkonyat sötét erdőivel még mindig részleteket mutatva, a napfelkelték és nappali felvételek világosnak tűnnek. A színek a víz kékjétől a méz borostyánjáig élénkek és kiegyensúlyozottak. A fekete háttér előtt álló színes tárgyak kiemelkednek, míg a hátterek maguk egyáltalán nem mutatnak fényt.

A Dune II fantasztikusan néz ki a C3-on az OLED panel hihetetlen kontrasztjának köszönhetően. A sivatagi jelenetekben a homok és a napfény fényessége magával ragadó, míg a fekete öltözékek és sötét haj kontúrjai és textúrái megfelelően sötétek és tisztán láthatók, az árnyék részletei minden felvételben megmaradnak.

 

 

A játékosok imádni fogják az alacsony bemeneti késleltetést

 

A gazdag kontraszt és színek mellett az OLED TV-k kiváló játék teljesítményt is nyújtanak. Eddig a legtöbb általunk tesztelt OLED TV körülbelül 2 ms bemeneti késleltetést mutatott. Mostanában azonban két OLED TV is megdöntötte ezt a mércét kevesebb mint egy milliszekundumos olvasásokkal. Az HDFury 4K Diva HDMI mátrix, amit a bemeneti késleltetés tesztelésére használunk, hibajelzéseket adott (a tényleges olvasások helyett), amelyek sub-milliszekundumos méréseket jeleztek mind az LG C3, mind a Samsung S90C esetében azok saját Játék módjaikban. A C3 esetében ez az értékelés akkor volt, amikor bekapcsoltuk a TV Játék Optimalizáló funkcióját és a bemeneti késleltetést Boost-ra állítottuk. Amikor a bemeneti késleltetés beállítást Standard-ra változtattuk, 4,9 ms bemeneti késleltetést mértünk, és a Játék Optimalizáló teljes kikapcsolásakor 80,4 ms-ra ugrott. Nyilvánvaló, hogy a sub-1 ms sebességek az LG C3-at a legjobb TV-k közé sorolják a játékhoz a Samsung S90C mellett.

Az extrém alacsony késleltetés mellett a C3 120Hz frissítési rátával rendelkezik, változó frissítési rátával (VRR) támogatással, valamint AMD FreeSync és Nvidia G-Sync kompatibilitással (bár nincs hivatalos tanúsítvány). A Játék Optimalizáló mód egy gyorsmenüt is engedélyez, amely megmutatja, hogy milyen játékfunkciók aktívak játék közben.

A Senua’s Saga: Hellblade II az Xbox Series X-en lenyűgözően néz ki ezen a TV-n. A játék grafikai részletei és színei valóban életre kelnek az OLED panelen. Az élénk vörösök, zöldek és kékek, valamint a sötét, mély fekete árnyalatok hihetetlen látványt nyújtanak. A textúrák részletessége és a mozgások folyékonysága egyaránt lenyűgöző, így a játékosok teljes mértékben elmerülhetnek a játék világában.

 

Egy újabb kiváló OLED az LG-től

 

Az LG C3 Evo egy fantasztikus TV hihetetlen képpel és lenyűgöző játék teljesítménnyel. Nyak a nyakban versenyez a Samsung S90C-vel, mint az egyik legjobban kiegyensúlyozott OLED TV a minőség és érték tekintetében. Ráadásul kicsit olcsóbb is, mint az S90C, és jobban preferáljuk az LG okostévé platformját a Samsungéval szemben. Ennek ellenére az S90C előnyben van a 4K-képes ATSC 3.0 tunerével és kissé fényesebb paneljével, amiért továbbra is az Editors’ Choice győztesünk. Végül, ha hajlandó vagy a legjobb OLED TV-ért pénzt áldozni, a Samsung S95C a high-end modellek Editors’ Choice választottja, köszönhetően osztályvezető fényerejének.

-Herpai Gergely „BadSector”-

 

LG C3 55

Dizájn/szoftver - 8.1
Képernyő - 8.8
Gamereknek - 9.2
Filmnézésre - 9.1
Ár/érték - 8.6

8.8

KIVÁLÓ

Az LG C3 Evo kiemelkedő képminőséget és játék teljesítményt nyújt, versenyben maradva a legjobb OLED TV-k között. Bár a Samsung S90C néhány területen jobban teljesít, az LG C3 még mindig kiváló választás, különösen azok számára, akik az LG okostévé platformját preferálják.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)