Nvidia hírek: a G-Assist és az SFF gépformátum [VIDEO]

TECH HÍREK – 2017-ben mutatta be az Nvidia a GTX G-Assistet, ami akkor még csak egy ízelítő volt a jövőről, amiben a mesterséges intelligencia segíthet a játékosoknak. Hét évvel később már egy teljesen eltérő megoldás fut ezen a néven. Ez nem egy fizikai eszköz (pedig ki tudja, talán erre is lehetne kereslet, ha azt USB-n keresztül csatlakoztathatjuk), hanem egy MI-alapú assisztens, ami a PC-nken fut.

 

„A PC-s játékok hatalmas univerzumokat kínálnak felfedezésre és bonyolult mechanikákat, amelyeket el kell sajátítani, ami még a legelszántabb játékosok számára is kihívást és időigényes feladatot jelent. A Project G-Assist célja, hogy a generatív mesterséges intelligencia segítségével a játékosok rendelkezésére bocsássa a játéktudást. A Project G-Assist a játékosok hang- vagy szöveges bemeneteit, valamint a játékképernyőről származó kontextuális információkat veszi át, és az adatokat MI-látásmódú modelleken futtatja le.

Ezek a modellek fokozzák egy nagyméretű nyelvi modell (LLM) kontextuális tudatosságát és alkalmazásspecifikus megértését, amely egy játékismereti adatbázissal van összekapcsolva, majd szöveges vagy beszéd formájában személyre szabott választ generál. A Project G-Assist képes konfigurálni a játékos játékrendszerét az optimális teljesítmény és hatékonyság érdekében. Képes betekintést nyújtani a teljesítménymérőkbe, optimalizálni a grafikai beállításokat a felhasználó hardverétől függően, biztonságos túlhajtást alkalmazni, és akár intelligensen csökkenteni az energiafogyasztást a teljesítménycél fenntartása mellett,” írta az Nvidia.

Összetettebb RPG-k, valós idejű stratégiák és szimulátorok esetében nem egyszer a játéknak fenntartott wiki vagy weboldal felé kell vennünk az irányt, vagy a fórumposztokban kell elmerülni, így néha kockáztatva, hogy hiteles-e az információ. Az Nvidia a bemutatójában az Ark: Survival Ascendedet használta, és itt a technológia kérdéseket kapott a tárgyakról, lényekről és feladatokról. Jól optimalizált összefoglalót kaphatunk, ami nem vezet bennünket félre.

Az Nvidia emellett a videókártya-, gépház, tápegység-gyártókkal közösen is dolgozik azon, hogy tökéletes SFF PC-ket építhessünk. Néhány hónapja ezt a kezdeményezést már bejelentette az Nvidia, így már mi is beszámoltunk arról, hogy a kisebb gépházak felé is nyitni akar a cég. Hogy a standardnek megfeleljen a videókártya, a mérete 304x155x50 milliméter lehet (ennek megfeel a GeFoce RTX 4070 és annak Founders Edition mérete is), és két és fél slotnál nagyobb nem lehet, így valószínűleg a legtöbb gyártó (köztük lesz az Asus, a Galax, a Gigabyte, az Inno3D, az MSI, a Palit, a PNY, illetve a Zotac is) a két helyet elfoglaló megoldás felé tart majd. Főleg az RTX 4080 Super és az RTX 4070 felé nyit az Nvidia, ugyanis az RTX 4060-as kártyák mainstream opciónak tekinthetőek.

A videókártyák csak a kezdeményezés egyik részének tekinthetőek. Több gépházat gyártó céggel is megállapodott az Nvidia (Asus, Cooler Master, Corsair, Fractal Design, InWin, Lian Li, MSI, Nzxt, Phanteks, Silverstone, Suger, Thermaltake), hogy azok Mini-ITX és SFF gépházai megfeleljenek. Legalább 312×154,5x50mm helyet kell kínálniuk, hog egy 2,5 slotos Nvidia SFF-Ready Enthusiast GeForce videókártya elférhessen bennük. Az ITX alaplapokhoz így kellően erős videókártyák társíthatóak, de ezeket nem közvetlenül az Nvidia fogja gyártani.

Forrás: WCCFTech,

G-Assist

SFF-Ready Enthusiast GeForce

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu