Vajon miért bukott meg Furiosa a kasszáknál? Íme mindent, amit tudni lehet jelen pillanatban!

MOZI HÍREK – Úgy tűnik, a kiváló kritikák ellenére a Furiosa: Történet a Mad Maxből (Furiosa: A Mad Max Saga) a kasszáknál elfüstölt…

 

 

Amikor a Furiosa: Történet a Mad Maxből (Furiosa: A Mad Max Saga) című filmet, a Mad Max-franchise ötödik részét, a Fury Road előzményfilmjét bemutatták a Cannes-i Filmfesztiválon, alig több mint egy héttel a film mozibemutatója előtt, a vetítést hatperces álló ováció követte. A Furiosa 15-20 évvel a Fury Road eseményei előtt játszódik, a főszerepben Anya Taylor-Joy alakítja a Fury Roadban Charlize Theron által alakított Imperator Furiosa fiatalabb változatát, Chris Hemsworth pedig fő nemezisét, a vidáman gonosz motoros hadúr Dementust.

A meleg cannes-i fogadtatás könnyes reakciót váltott ki a Furiosa rendezőjéből és a franchise ötletgazdájából, George Millerből, valamint az előzményfilm sztárjaiból.

Annak ellenére azonban, hogy a filmet általában kiváló kritikákat kapott – tőlünk is – , a kasszáknál alulteljesített.

Az előzményfilm kiábrándító kassza-bukásának egyik oka, hogy a közönség inkább a Mad Max: Fury Road folytatását szerette volna látni az előzményfilm helyett. Mások szerint a mostanra körülbelül 45 éves és egyre inkább kifulladó Mad Max-franchise egyszerűen kifutott az időből.

 

 

Furiosa

 

 

A Furiosa: Történet a Mad Maxből vezette az elmúlt közel 30 év legrosszabb Memorial Day hétvégéjét

 

A Furiosának a négynapos amerikai Memorial Day hétvégén tartott nyitó hétvégéjén az előrejelzések szerint körülbelül 40 millió dolláros bevételt kellett volna hoznia a hazai mozikban. Három nap alatt körülbelül 25,5 millió dolláros, négy nap alatt pedig 32,3 millió dolláros bevétellel debütált.

Összehasonlításképpen a Mad Max: Fury Road, amely 2015-ben egy héttel a Memorial Day hétvége előtt nyitott, a nyitóhétvégén körülbelül 45,4 millió dollárt, majd a négynapos Memorial Day hétvégén 31,2 millió dollárt hozott.

A Furiosa a bemutatójának első hétvégéjén a Memorial Day hétvége bevételi listájának élére került. Ám a 32,3 millió dolláros összeg a legalacsonyabb nyitószámot jelenti egy Memorial Day hétvége vezető film esetében 1995 óta. Akkor a Casper négynapos 22,1 millió dolláros összbevételével a Memorial Day hétvége bevételi listájának élére került.

A Fury Roaddal ellentétben, amely hét hétvégén keresztül az amerikai jegypénztárak top 10-es listáján maradt, a Furiosa nem mutatja jelét annak, hogy hasonlóan tartósan erős lenne a kasszáknál. Az ünnepi hétvégén a Fury Road előzményfilmje a harmadik helyen végzett a jegypénztáraknál, a The Garfield Movie és az IF mögött.

A 2024-es négynapos bevételi hétvégén az összes film együttesen alig több mint 132,1 millió dolláros bevételt hozott, ami több mint 35%-os csökkenést jelent a tavalyi évhez képest.

Akkor A kis hableány négynapos bevétele mintegy 118,8 millió dolláros bevétellel vezette a hétvégét.

 

 

Garfield / Furiosa

 

 

Garfield miatt bukhatott George Miller filmje?!

 

A Furiosa: A Mad Saga a The Garfield Movie című animációs vígjátékkal együtt nyitott. Utóbbi a négy nap alatt mintegy 30 millió dolláros bevételt ígért.

Míg a Garfield-film 31,2 millió dollárt meghaladó bevétellel túlteljesítette ezt az előrejelzést, a Furiosa alulteljesítése miatt a verseny sokkal szorosabb lett, mint amire bárki számított.

Ráadásul Észak-Amerikában többen látták a Garfield-filmet a mozikban, mint az új Mad Max-mozit. Ez annak köszönhető, hogy a Garfield-filmért fizetett átlagos jegyár közel 2 dollárral alacsonyabb, mint az R-besorolású Furiosa megtekintésének ára.

 

 

MOZI HÍREK - George Miller a Furiosa mellett állítólag egy Mad Max előzményfilmet is írt, amelynek középpontjában Max Rockatansky áll.

 

 

Az új Mad Max spinoff nem vonzó a széles közönség számára

 

Habár a Furiosa egy női film, mégis kevesebb női nézőt vonzott, mint a Fury Road 2015-ben. Míg a Fury Road közönsége körülbelül 60%-ban férfi volt, addig a Furiosa közönsége jelenleg 72%-ban férfi. Az életkort tekintve, míg a 18-34 éves korosztály jelenleg a Furiosa közönségének 55%-át teszi ki, addig a 18-24 éves korosztályon belül ez az arány 21%-ra csökken, szemben a Mad Max: Fury Road 31%-ával.

A Memorial Day hétvégén az előzményfilm közönségének kevesebb mint 5%-a volt 13 és 17 év közötti, míg az 55 év feletti felnőttek a film teljes közönségének kevesebb mint 10%-át tették ki.

Ezek a statisztikák egy rajongók által vezérelt, hiánypótló franchise-t tükröznek, amelyben az általánosan elismert Mad Max: Fury Road, amely világszerte több mint 380 millió dolláros bevételt hozott a kasszáknál és hat Oscar-díjat nyert. A sorozat kiugró darabja.

Ráadásul, bár a Fury Roadot méltán tartják a franchise reneszánszát élő remekműnek, a film, amelynek marketing- és gyártási költségei együttesen meghaladták a 200 millió dollárt, mégis veszteséges volt a mozikban.

A közel 170 millió dolláros gyártási költséggel rendelkező Furiosa kassza-bukásának köszönhetően felerősödtek a találgatások, miszerint George Miller következő tervezett Mad Max-filmje, a Mad Max: The Wasteland nem valószínű, hogy megvalósul. Legalábbis a belátható jövőben. Hacsak Miller nem hajlandó egy sokkal szűkebb költségvetésű és léptékű filmet készíteni, mint ami a látnok rendezőnek és követőinek valószínűleg megfelel…

Forrás: Deadline, Box Office Mojo

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."