A figyelők – Vajon „figyelemre” méltó-e a híres indiai rendező lányának horrorfilmje?

FILMKRITIKA – Tekintettel arra, hogy M. Night Shyamalan híres a csavaros végkifejleteiről, érthető, hogy lánya debütálása is hasonló elvárásokkal jár. De vajon az alma nem esett messze a fájától? Nos, Ishana Night Shyamalan vizuálisan lenyűgöző játékfilmes debütálása sajnos a cselekmény tekintetében eléggé nehézkes, és bár a vége felé izgalmasabbá válik, de addigra már kicsit késő

 

A figyelők Ishana Night Shyamalan, M. Night Shyamalan lányának első nagyjátékfilmje, aki korábban az Apple TV+ sorozatának, a Servant bizonyos részeit rendezte. Apjához hasonlóan ő is hajlamos a rejtélyeskedő, csattanóval végződő forgatókönyvekre, amelyet most A.M. Shine azonos című regényéből adaptált.

Bár azt nem tudom, hogy Ishana mennyire maradt hű a regényhez, a nézők biztosan izgatottan várják, kik vagy mik a címszereplő Figyelők. Shyamalan feszültséget teremt, miközben Minát (Dakota Fanning) követhetjük, aki az ír erdőkben reked.

 

 

Az erdő, amelyben garantáltan elveszel és az életed is elveszíted

 

A film hátborzongatóan kezdődik, amikor egy pánikba esett férfit látunk, aki megpróbál kijutni az erdőből, miközben egy láthatatlan gonosz erő terrorizálja. Shyamalan sikeresen elkapja a baljós rettegést a nyitójelenetben, és nagyjából ugyanezt a lendületet tartja fenn a film első felében is. A történet bemutatja főszereplőnket, Minát, a 28 éves, Írországban élő amerikai művészt, aki egy írországi állatkereskedésben dolgozik. Amikor azt a feladatot kapja, hogy egy ketrecbe zárt élénksárga papagájt szállítson le egy vevőnek, egy erdőben elveszíti az irányt. Még az autója is lerobban, így kénytelen gyalogolni a később „Darwin” becenévre keresztelt madárral.

Miközben megpróbál tájékozódni, Mina kezd rájönni, hogy az erdő maga is szándékosan megfordítja őt, így akármelyik irányba is indul, mindig a kiindulópontján köt ki. Ekkor valami különös dolog történik. Először egy Madeline (Olwen Fouéré) nevű idős idegennel, majd később még kettővel, köztük Cirával (Georgina Campbell, aki a 2022-es Barbár című áttörő sikere után most ismét horrorban szerepel) és Daniellel (Oliver Finnegan) találkozik egy üvegfalú óvóhelyen, az erdő mélyén. Ahogy a nap lemenőben van, és az éjszaka veszi át az uralmat, Madeline Cirával és Daniellel együtt elmondja Minának, hogy van néhány szabály, amit be kell tartani az életben maradáshoz, miközben várják, hogy Mina bemutatkozhasson a „Figyelőknek”.

 

 

Figyelmes rendezés

 

Kezdetben rejtély, hogy kik is ezek a Figyelőknek nevezett láthatatlan erők, és a motivációjuk is homályban marad. Ez a film egyik erőssége, ahogyan a rejtélyesség és a feszültség építése Shyamalan „papa” filmjeihez méltóan kidolgozott. Ishana Night Shyamalan tisztán látja a visszafogottságban rejlő erőt, és az, ahogyan Mina az erdőben és új társaival az üvegzárkában navigál, a fiatal rendezőlány vizuális tehetségét tükrözi.

A cím arra utal, hogy az éjszaka láthatatlan lényei figyelik minden lépésüket a menedékben, ami hatásosan növeli a rejtélyt. Az első benyomás szerint valami baljóslatú dolog leselkedik a sötétségben. Shyamalan és Eli Arenson operatőr érdeme, hogy megörökítették az írországi Wicklow érintetlen szépségű és mitikus hangulatú erdeit. Említést érdemel a klausztrofób feszültséget keltő, atmoszférikus vizuális stílus és a kamera elhelyezése is, amelyek tovább fokozzák a film atmoszféráját. Kár hogy mindezt maga a cselekmény nem erősíti, ami elég hamar leül.

 

 

Figyelmetlenségek

 

Amikor pedig feltűnnek a Figyelők, bármennyire is igyekszik Shyamalan, baljós aurájuk és az őket körülvevő feszültség és félelemkeltés sajnos elég gyorsan elillan. Elismerem, hogy olyan irányba haladt a végén történet, amire nem számítottam, de a címszereplőkből hiányzik a karizma, ami a film első fele által sugallt brutalitásból és voyeurizmusból oly sokat visszavesz, a film ismétlődő jellege és a nem túl ütős történetbeli befejezés miatt pedig a film kevésbé fenyegető hangnemben ér véget, mint ahogyan elkezdődött.

Ami a szereplőket illeti, Dakota Fanning mindent megtesz, hogy eljátssza a múltbéli traumától szenvedő karaktert. De a forgatókönyv sajnos nem dolgozta a karakterét kellőképpen ahhoz, hogy Fanning bizonyíthasson, míg a többi szereplő, köztük Olwen Fouéré, Georgina Campbell és Oliver Finnegan megfelelő módon alakítják az egyébként kissé egydimenziós szerepeiket.

 

Tényleg nem esett messze az alma fájától, várjuk Shyamalan lányának további filmjeit!

Mindezek ellenére, bár a „Figyelők” nem teljesít minden elvárást, Shyamalan tehetsége a kamera mögött és a vizuális megvalósítás lenyűgöző. A feszültség, amit képes felépíteni, időnként mesteri, és izgalommal várhatjuk, mit hoz a jövőben saját ötleteivel rendezőként.

-Herpai Gergely „BadSector”-

 

 

A figyelők

Rendezés - 6.3
Színészek - 5.9
Történet - 5.4
Látvány/zene/hangok - 6.8
Hangulat - 6.6

6.2

KORREKT

A figyelők vizuálisan lenyűgöző és feszültséggel teli horrorfilm, amely Ishana Night Shyamalan rendezői tehetségét mutatja be. Bár a történet néha elnagyolt és a karakterek kidolgozása hiányos, a film hangulata és látványvilága kárpótol a hiányosságokért. Érdemes figyelemmel kísérni Shyamalan további munkáit.

User Rating: 2.7 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)