Csupán marketingfogás volt?! A Sony csendben változtatott a PS5 kiszerelésén

TECH HÍREK – A PS5 dobozának egyik legvitatottabb aspektusa volt, ám a Sony feltűnés nélkül lemondott róla…

 

 

Ha van otthon PS5-öd, valószínűleg megtartottad a dobozát. A játékosok többsége nem dobja ki, még akkor sem, ha a Sony nem látja benne az értéket. Néhány éve az egyik legnagyobb vita a PlayStation körül az volt, hogy mit lehetett olvasni, amikor először megláttad a csomagolást. Azt láttuk, hogy a készülék 8K-kompatibilis, ahogy azt maga a doboz is sugallja. Mint utóbb kiderült, ez a PlayStation szempontjából marketingfogásnak tekinthető, sok játékos pedig félrevezető reklámnak tartja. (Habár a PS5 technikailag valóban kompatibilis a 8K-felbontású tévékkel és monitorokkal, a 8K játék nem érhető el a konzolon, mivel a Sony a jelenlegi képességeket natív 4K-nál korlátozta.)

Úgy tűnik azonban, hogy az új PS5-tulajdonosok azzal szembesülhetnek, hogy a PS5 dobozán már nem szerepel a 8K említése, mivel úgy tűnik, hogy a Sony csendben, nyilvános értesítés nélkül eltávolította azt.

Ahogy arról a közösségi médiában beszámoltak, a Digital Foundry munkatársa, John Linneman úgy véli, hogy ezt „már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenni”. Ennek az információnak több oka is van.

Az egyik, hogy a 8K „nem csak hogy nem alkalmas ezekhez a gépekhez, de a 8K kijelzők nem is kívánatosak”. Sőt, azt mondja, ő maga nem is szeretne ilyet. A hardver- és szoftverszakértő emellett megemlíti a The Touryst esetét, az első olyan játékot, amely natív 8K-ra és 60 FPS-re képes. Ám egyértelmű, hogy a Sony nem támogatta ezt a felbontást, mivel elsősorban a 4K-ra koncentrált.

 

Miért tette a Sony a 8K-t a PS5 dobozaira?

 

Bár a választ igazából csak a Sony tudja, a vállalat 2020 novemberében egy GYIK-ben azt írta: „A PS5 a bevezetéskor támogatja a 8K kijelzőket, és egy jövőbeli rendszerszoftver-frissítés után képes lesz akár 8K felbontást is generálni, amikor a tartalom elérhetővé válik, kompatibilis szoftverrel.” Továbbá egyes játékosok úgy gondolják, hogy a cég azért távolíthatta el ezt a márkajelzést, mert a PS5 Pro lesz az, amely támogatni fogja a 8K-t. Korábban már hallhattunk ilyen híreket. Ezt a PSSR-rel érnék el, egy PS5 Pro-exkluzív technológiával, amely nagyobb felbontásra és FPS-ráta elérésére képes.

Forrás: X, PlayStation Life

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."