Sárkányok háza 2. évad 01-04 – Visszatértünk a kegyetlen intrikákkal teli Westerosba, és a látvány vetekszik bármelyik filmmel

SOROZATKRITIKA – Megérkezett a Sárkányok háza második évadja, és bár az első két epizód kicsit döcögősen indul, a harmadik és a főleg a negyedik minden rajongót garantáltan elvarázsol. A történet pontosan ott folytatódik, ahol az első évad abbamaradt, a Hét Királyságban pedig egy kegyetlen háború veszi kezdetét. A Trónok harca spin-offja és annak repülő bestiái visszatértek, hogy emlékeztessenek minket arra, hogy az otthoni képernyőn is lehet epikusat alkotni.

 

A Trónok harca spin-off, a Sárkányok háza második évada úgy támad ránk az HBO szimplán „Maxra” átkeresztelt streaming csatornáján, mint egy hatalmas, levegőből alábukó sárkány. Két év telt el azóta, hogy ez a bonyolult udvari intrikákkal és óriási, gyilkos hüllőkkel teli történet utoljára szárnyalt a streaming csatornán. A történet rögtön belecsap a lecsóba és hamarosan teljesen elmerülünk a királyok és királynők, nagyurak, lovagok és mocskos orvgyilkosok cselszövéseinek labirintusában.

 

 

Újra a vér és intrikák földjén

 

A Trónok harca híres volt a vér, szex és politika keverékéről. Az elmúlt évtizedben a mainstream szórakoztatás prüdériába hajlott – de nem Westerosban. A Sárkányok háza, amely évszázadokkal a Trónok harca eseményei előtt játszódik, a vérontás, a meztelenség (többnyire férfi) és egy hátborzongató csecsemőgyilkosság horrorjába tér vissza.

A történet pontosan ott folytatódik, ahol abbahagytuk. Háború lángol a Hét Királyságban. Az egyik sarokban a királynő özvegye, Alicent Hightower (a zseniálisan rideg Olivia Cooke) és a „zöld” hadseregei, központjukban Királyvárban; a másikban pedig királyi riválisa, Rhaenyra Targaryen (a csendesen parancsoló Emma D’Arcy) és a „feketék”, akik Sárkánykő erődjében terveznek (a jövőbeli Daenerys Targaryen otthona). Ezek az egykori tinédzser barátok most gyűlölködő ellenségek, mindketten egy-egy frakciót vezetve, amelyek igényt tartanak a westerosi trónra.

 

 

Harcok és szövetségek

 

A sorozat az első négy részben kíméletlen tempót diktál. Az első évad lassú kezdete után robbanásszerűen végződött, amikor Rhaenyra szeretett fia, Lucerys, meghalt Alicent mogorva, borongós fia, Aemond herceg (Ewan Mitchell) keze által egy sárkánybalesetben. Most sincs kegyelem, és a forrongó feszültségekből és intrikákból hamarosan véres gyilkosságok és összecsapások veszik kezdetüket az egész kontinensen.

Északon Rhaenyra legidősebb fia, Jacaerys herceg (Harry Collett) szövetségeseket keres a nemes Stark ház őseinél. Eközben Királyvárban Alicent és cselszövő apja, Otto (Rhys Ifans) küzdenek, hogy kordában tartsák az impulzív királyfit, II. Aegont (Tom Glynn-Carney, aki a gonosz Joffrey herceget idézi a Trónok harcából). A gazemberek kompániájának kiemelkedő alakjai közé tartozik a szociopata lovag, Criston Cole (Fabien Frankel), valamint Matt Smith ördögien karizmatikus Daemon Targaryen hercege, aki a káosz igazi ügynöke. Bár szövetségre lépett szeretőjével, Rhaenyra-val, valójában saját hatalomra áhítozik, és nem igazán hajlandó elfogadni, hogy egy nő irányítson.

 

 

Visszatérés Westerosba

 

Bizonyos szempontból a Trónok harca nagyon rosszul öregedett. Az erotikus jelenetek különösen kínosak, mintha egy béna erotikus filmvígjátékot néznénk jobb produkciós értékekkel, de kevesebb humorral. Ennek ellenére egyértelműen a televízió történetének egyik legizgalmasabb blockbustere volt, és a Sárkányok háza visszatérése emlékeztet arra, hogy mit hiányoltunk. Legyen az gyertyafény vagy sárkánytűz, a látvány lenyűgözően gyönyörű, és sokkal epikusabb, mint bármi, amit idén a mozivásznon láthattunk. Anélkül, hogy spoilereznénk, készülj fel egy felhőkbe megvívott csatára az egyik részben, amely felér az eredeti Trónok harca legjobb pillanataival (a fő különbség az, hogy ebben az idővonalban a sárkányok mindennaposak).

Ha valami hiányzik a sorozatból, az egy régi vágású hős. Mindenki kegyetlen és cselszövő – a fele ráadásul a klasszikus Targaryen-féle szőke hajzuhatagot visel, ami tovább fokozza a zavart – és a forgatókönyv egy erkölcsileg tiszta karakterért kiált, mint a Trónok harca Ned Starkja vagy Jon Snow-ja. De ezek csupán apróbb problémák. Jön a nyár, és azoknak, akik alternatívát keresnek a leégés, a foci és a reptéri sorbanállás helyett, a Sárkányok háza mindent kínál, amire csak szükséged lehet egy nagyszerű otthoni szórakozáshoz.

-Herpai Gergely „BadSector”-

 

 

 

Sárkányok háza 2. évad 01-04

Rendezés - 8.4
Színészek - 8.6
Történet - 8.2
Látvány/zene/hangok - 9.4
Hangulat - 9.2

8.8

KIVÁLÓ

A Sárkányok háza második évada lenyűgözően tér vissza, hozva mindazt a feszültséget és látványt, amit megszoktunk. Bár a történet és a karakterek néha hiányosak, az atmoszféra és a vizuális elemek bőven kárpótolnak ezért. Ne hagyd ki, ha valami epikusra vágysz a nyári hőségben.

User Rating: 4.41 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)