Suicide Squad: Kill the Justice League: a műfajváltás okozta a kudarcot?

Mivel a Rocksteady eddig nem foglalkozott élő szolgáltatású (live service) modellt használó játékokkal, nem csoda, hogy a Batman: Arkham címekkel nagy sikereket elérő stúdió elhasalt az Öngyilkos osztaggal.

 

Már mi is beszámoltunk arról, amit Gunnar Wiedenfels, a Warner pénzügyi vezetője mondott (a Suicide Squad: Kill the Justice League nem teljesítette az eladási céljait), és 200 millió dollárt buktak a projekten David Zaslav, a Warner Bros. Discovery (WBD) vezérigazgatója szerint. Ezek után a Bloomberg tényfeltárást végzett a játék és az azt fejlesztő stúdió körül: több mint húsz emberrel beszélgetett el a publikáció, de a WBD, illetve a Rocksteady két társalapítója, Jamie Walker és Sefton Hill nem nyilatkozott.

A Bloomberg szerint NEM a Rocksteady volt a Suicide Squad eredeti fejlesztőcsapata. Először a Warner Bros. Montréal dolgozott rajta, de a Warner törölte a projektet, átadva azt a Rocksteady-nek, ami a Stones kódnevű játékán dolgozott. Ez egy többjátékos, puzzle-k megoldására kihegyezett projekt volt, amit 2016 végén töröltek, és a cél az volt, hogy legkésőbb 2020-ra megjelenjen a Suicide Squad: Kill the Justice League.

A Warner a Rocksteady vezetőségének felvetette, hogy a többi live service játék sikere után (pl. Destiny, League of Legends) ők is csináljanak valami hasonlót, amire rábólintottak, de a stáb kényelmetlennek találta az elképzelést, hiszen ebben nulla tapasztalatuk volt. A stúdió korábbi játékaihoz képest sokkal összetettebb volt a Suicide Squad világa, illetve az, hogy egyszerre négy játékost is támogatnia kell. Ezért több embert béreltek fel, és hét év alatt 160-ról 250-re nőtt a Rocksteady dolgozóinak száma, amivel pedig a menedzserek nem bírtak.

A játék koncepciója folyamatosan változott. Hónapokon át kísérleteztek egy járműves rendszerrel, a harcok a közelharcról a lövöldözésre váltottak, holott több karakter (pl. Captain Boomerang) inkább a közelharci képességeiről ismert. A vezetőség folyamatosan azt ígérte, hogy a Suicide Squad: Kill the Justice League a fejlesztés vége felé összeállna, ahogy a Batman: Arkham címek esetében is, de ez nem történt meg. A stúdió hangulata „mérgezően pozitív” volt, ahol lenéztek bárminemű kritikát. A Warner is folyamatosan okozta a feszültséget, mert milliárd dolláros franchise-ot akart a Squicide Squadból, holott a hasonló címek (Marvel’s Avengers, Redfall, Anthem) mind elbuktak.

Walker és Hill 2022 végén távozott a stúdiótól, és létrehoztak azóta egy másikat Hundred Star Games néven. Amíg Hill volt a játék rendezője, a tökéletességre való törekedése lassított a folyamatokon, hetekkel, hónapokkal lassítva a fejlesztést. És ennek ellenére állítólag a Rocksteady nem lesz leépítések áldozata, mert a Warner szerint a stúdió már így is kevés emberből áll a többi kiadóval összevetve. Állítólag a Rocksteady a Hogwarts Legacy: Director’s Cut fejlesztésébe besegít, és egy új egyjátékos címre készül több koncepcióval.

Nem tűnik hülyeségnek, amit a Bloomberg állít.

Forrás: Gamesindustry, Bloomberg

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)