Játszunk, mint a moziban! – Videójátékozás projektorral (X)

TECH ELEMZÉS – A modern videójátékok világa egyre inkább a nagyobb és lenyűgözőbb vizuális élmények felé halad. A projektorok egyre népszerűbbé válnak a játékosok körében, mivel lehetőséget biztosítanak a hatalmas kijelzők és magával ragadó játékélmények megteremtésére. A Hisense C1 4K TriChroma Projektor különösen ideális választás a játékosok számára, köszönhetően kiemelkedő képminőségének és alacsony bemeneti késleltetésének. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan érdemes konzolt vagy PC-t összekötni a projektorral, milyen előnyöket kínál ez a megoldás, valamint tippeket és trükköket osztunk meg a legjobb eredmények és a legmagávalragadóbb élmény elérése érdekében.

 

 

Képzeld el, hogy a kedvenc játékod karakterei életnagyságban jelennek meg a faladon, és a csataterek vagy versenypályák hatalmas területei teljesen betöltik a látótered. A projektorok lehetővé teszik, hogy a játék világában való elmerülés még intenzívebbé váljon, a részletek pedig soha nem látott módon tűnnek elő. Egy jól beállított projektorral olyan vizuális élményben lehet részed, amely összehasonlíthatatlan a hagyományos TV-k által nyújtott képpel.

 

 

A projektorok varázsa és technológiai előnyei

 

Bár az otthoni mozi projektorok már egy ideje léteznek, még mindig lenyűgöző, hogy mennyire megőrizték a „menőségi faktort”.

Még hónapok elteltével is, amikor az ember a csúcskategóriás televíziók között mozog, a játékok hatalmas vászonra vetítése mindig újdonságnak tűnik. Persze, Nincs kétségem afelől, hogy a folyamatos használattal ez az újdonságérzet lassan eltűnne, de jelen pillanatban a projektor még mindig egy olyan elektronikai eszköz, amely különlegesnek hat.

A konzol vagy PC projektorral való összekötése viszonylag egyszerű folyamat, de néhány fontos szempontot érdemes figyelembe venni a tökéletes eredmény érdekében. A legtöbb modern projektor, így a Hisense C1 is, többféle bemeneti porttal rendelkezik, de a legjobb minőségű video- és audiojelet a HDMI-port biztosítja. A konzolok, például a PlayStation vagy az Xbox, valamint a modern PC-k is HDMI-kimenettel rendelkeznek, így ezek a legjobb választások a csatlakoztatáshoz.

A HDMI-kábel csatlakoztatása után fontos, hogy ellenőrizzük a videó kimeneti beállításokat. A Hisense C1 projektor támogatja a 4K felbontást és a 60 Hz-es képfrissítési sebességet, ami ideális a legtöbb játékhoz. A konzol vagy PC beállításaiban válasszuk ki a megfelelő felbontást és képfrissítési sebességet, hogy a lehető legjobb képet kapjuk.

 

A projektor előnyei a játékélményben

 

A projektorok egyik legnagyobb előnye a hatalmas vetített kép, amely egy átlagos TV-hez képest sokkal nagyobb látómezőt biztosít. Egy 100 hüvelyk feletti képernyő lehetőséget ad arra, hogy a játékosok teljesen elmerüljenek a játék világában. Ez különösen hasznos lehet a többjátékos módokban, ahol a játékosok osztott képernyőt használnak. Egy nagyobb kijelzőn minden játékos részlete jobban látható, ami fokozza az élményt.

A nagyobb képernyő mellett a projektorok lehetővé teszik a magasabb felbontás és jobb képminőség kihasználását is. A Hisense C1 4K felbontása és nagy fényereje biztosítja, hogy a képek élesek és részletgazdagok legyenek, még nagyobb méretekben is. Emellett a projektorok alacsony bemeneti késleltetése különösen fontos a játékosok számára, mivel így a játék közbeni reakcióidő minimális marad.

A nagy képernyő és az éles képminőség mellett a projektorok további előnye, hogy rugalmasan elhelyezhetők bármely helyiségben. A projektorokat könnyen mozgathatjuk, és akár több helyiségben is használhatjuk őket, ellentétben a nagy képernyős TV-kkel, amelyek fix helyet igényelnek.

 

 

Best practices és tippek a projektor használatához

 

A legjobb eredmények elérése érdekében érdemes néhány bevált gyakorlatot követni. Az egyik legfontosabb szempont a projektor megfelelő elhelyezése. A Hisense C1 optimális vetítési távolsága általában 2-4 méter között van, a kívánt képmérettől függően. A projektort stabil és sík felületen helyezzük el, hogy elkerüljük a kép elmozdulását vagy torzulását. Érdemes egy állványt vagy egy stabil felületet használni a projektor elhelyezéséhez.

A környezeti fény kezelése különösen fontos a kivetített kép minőségének megőrzése érdekében. A legjobb élmény érdekében érdemes a vetítést sötét szobában végezni, ahol minimális a természetes fény. Ha ez nem lehetséges, használjunk sötétítő anyagokat vagy árnyékolókat, hogy csökkentsük a környezeti fény hatását a vetített képre.

A megfelelő hangrendszer nélkülözhetetlen a teljes játékélményhez. Bár a Hisense C1 beépített hangszórókkal rendelkezik, a kerti vetítésekhez érdemes külső hangrendszert csatlakoztatni, hogy a hang minősége és hangereje is megfelelő legyen. Bluetooth hangszórók vagy hordozható hangrendszerek kiválóan alkalmasak erre a célra.

 

Mekkora a lag?

 

A Hisense C1 egyik specifikus előnye az alacsony input lag szintje, amely a gyors tempójú játékok egyik legnagyobb ellensége.

Az utóbbi években az input lag egyre inkább aggodalomra ad okot, mivel az új kijelzőtechnológiák, mint például a HDR, növelik az input lagot a csúcskategóriás televíziók esetében, ami szükségessé tette a dedikált „játék módok” bevezetését, amelyek kikapcsolják ezt a további feldolgozást, hogy az input lagot ésszerű szintre csökkentsék.

Azonban a Leo Bodnar input lag teszterrel végzett mérések alapján a Hisense C1 esetében az összesített input lag 35.3 ms. Hogy perspektívába helyezzük, általában bármit, ami 40 ms alatt van, elfogadható mennyiségű lagként tartunk számon a játékokhoz, így a 35.3 ms elég jónak számít casual, szóló gamingre. Nyilván, kompetítív, esport játékra érdemesebb egy szuper alacsony input lagra képes tévét, vagy még inkább monitort használni, de esportolni egyébként sem egy projektorral fogunk.

 

 

A játékprojektorok előnyei és a szükséges kompromisszumok

 

A játékprojektorok, különösen a Hisense C1 4K TriChroma Projektor, számos előnyt kínálnak a játékosok számára. A nagy képernyőméret és a kiváló képminőség mellett a projektorok rugalmasan elhelyezhetők, és különböző környezetekben is használhatók. A Hisense C1 alacsony bemeneti késleltetése és nagy felbontása biztosítja, hogy a játékok mindig élesek és gyorsak legyenek.

Persze, van oka annak, hogy nem mindenki játszik projektoron, annak ellenére, hogy számos előnnyel rendelkeznek a televíziókhoz képest. Egy kicsit lemaradtak a televíziókhoz képest, amikor az új és legmodernebb technológiák alkalmazásáról van szó, fel kell készülnünk arra, hogy külső hangszórókat használjunk, és használat közben hajlamosak melegedni és zajosak lehetnek. Szerencsére a Hisense C1 esetében mindez nem nagy probléma, mert egyáltalán nem zajos és a hangszorói is nagyon jó minőségűek, így a C1 esetében kb. felesleges a külső hangszórok beszerzése.

A nappali használat sem mindig ideális a projektorok számára és ez persze azért a C1-re is igaz. Mivel a nappali általában világosabb helyiség, a környezeti fény negatívan befolyásolhatja a kivetített kép minőségét. A projektorok jobban teljesítenek sötétített környezetben, ahol a kép élessége és színei megfelelően érvényesülnek. Továbbá, a nappaliban gyakran van több zavaró tényező, amelyek ronthatják a játékélményt, például az ablakokon beáramló fény vagy a szoba elrendezése. Ha teljesen el tudunk sötétíteni egy szobát, akkor a fenti problémák megszűnnek, ellenkező esetben azért nem árt, ha nappali játékra van egy tévénk is, aztán estétől már játék közben is mozizhatunk.

De ezeket a problémákat félretéve a projektoron való játék fantasztikusan menő élményt kínál. Nagyszerű érzés, amikor egy teljes falon játszhatunk, különösen egy olyan szobában, amely máskülönben nem lenne alkalmas egy hasonló méretű TV elhelyezésére. Ez a hatalmas méret fantasztikus volt, amikor barátokkal játszottunk, de még egyedül is fantasztikus belemerülést nyújtott a játékba.

Ha valaha is nézted a televíziódat, és azt gondoltad, „Ez nagyszerű, de sokkal jobban nézne ki, ha egy egész falat elfoglalna”, akkor lehet, hogy éppen egy projektorra van szükséged a nappalidban.

-theGeek-

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu