LG SC9S Soundbar – „Jól hangzik”, vagy vannak jobbak is a piacon?

TECH TESZT – A rendkívül versenyképes Dolby Atmos soundbar piacon nem könnyű kitűnni. Az LG legújabb hangprojektorával arra törekedett, hogy javítsa a párbeszédek tisztaságát és kiemelje azokat a térhatású effekteket, amelyek segítenek az Atmos és más 3D formátumoknak egy „hangkupolát” létrehozni.

 

Ebben a tekintetben a tervezés sikeres. A párbeszédek tiszták, és a fantomcsatorna növeli a térhatású effektek hatékonyságát. Azonban, bár az Atmos címek egyre gyakoribbak, csak korlátozott számú effektek történnek fölöttünk. A legtöbb filmbéli, vagy játékbeli esemény a földön zajlik, és az SC9S nem tartalmazza azokat az oldalirányú hangsugárzókat, amelyek a Sony, a Sonos és a Bose modellekben hatékonyan teremtenek térbeli hangzást egyetlen egységből.

Az SC9S számos lenyűgöző funkcióval rendelkezik, beleértve a legújabb LG C-sorozatú tévékkel való együttműködési lehetőséget a Wow Orchestra rendszer révén. Bármilyen tévével rengeteg más modern funkciót is kapunk, például sokoldalú audioformátum-támogatást, következő generációs játékfunkciókat és egy mellékelt vezeték nélküli mélysugárzót, amely sok riválisnál hiányzik. De vajon ez elég ahhoz, hogy az SC9S legyen az Ön választott Atmos soundbarja?

 

 

(Többnyire) zökkenőmentes beállítás

 

Az SC9S egy nagy dobozban érkezik, amelyben jelentős helyet foglal el a speciális tartókonzol, amit egy C2 vagy C3 OLED tévé alá lehet helyezni. Az alapbeállítás gyors, de követned kell az LG részletes utasításait: először csatlakoztasd a HDMI kábelt a tévé HDMI ARC/eARC portjához, majd dugd be a mélysugárzót és (ha van) a hátsó surround hangsugárzókat, végül pedig magát a soundbart.

Először a soundbart csatlakoztattam, és utána manuálisan kellett párosítanom a vezeték nélküli mélysugárzót, hogy működjön. Csak az alap soundbart és a mélysugárzót teszteltem. Ha hozzá akarod adni a hátsó surround hangsugárzókat, azok néhány száz dollárba kerülnek, és a legtöbb más márkával ellentétben külön erősítőt igényelnek, amely vezeték nélkül csatlakozik a tévéhez.

Egyébként a beállítás viszonylag egyszerű az LG Soundbar alkalmazással. Néhány perc alatt csatlakoztattam a soundbart a Wi-Fi-hez és frissítettem a legújabb firmware-rel. Ez magában foglalja az AI Room Calibration módot, amely nagyon hangos, és számomra nem tűnt úgy, hogy jelentősen megváltoztatná a hangzást.

 

Rengeteg extra

 

Az SC9S egyik legjobban emlegetett funkciója a Wow Orchestra integráció, ami összehangolja a soundbart az LG C2 és C3 tévék beépített hangrendszerével. Az ilyen ökoszisztéma-specifikus funkciók egyre gyakoribbak az AV szektorban, különösen az LG koreai riválisa, a Samsung esetében, amelynek Q-Symphony funkciója hasonlóan integrálja zászlóshajó soundbarjait az újabb Samsung tévék hangszóróival.

Az SC9S még tovább megy, és egy speciális (és nagy) tartókonzolt tartalmaz az evo C-sorozatú tévékhez közvetlenül a dobozban. Az ötlet az, hogy megveszed a soundbart, amikor megveszed a tévét, de ez természetesen nem mindig lehetséges, ha már több ezer dollárt költöttél.

Bármilyen tévével is rendelkezel, az SC9S lenyűgöző választékot kínál a legmodernebb funkciókból, beleértve a HDMI 2.1 áteresztést a tartalék HDMI porton keresztül. Ez lehetővé teszi, hogy csatlakoztasd a legújabb játékkonzolokat és PC-ket, hogy kihasználhasd a magas képkockasebességet és az olyan funkciókat, mint a VRR (változó frissítési ráta) és az ALLM (automatikus alacsony késleltetési mód). A Sony HT-A5000 az egyetlen hasonló árú rivális, amely támogatja ezeket az opciókat, míg a Sonos Arc (9/10, WIRED ajánlás) és a Bose Smart Soundbar 900 egyáltalán nem kínál HDMI bemeneteket.

 

 

Széleskörű támogatás és kényelmes vezérlés

 

Az SC9S szinte minden nagyobb hangformátumot támogat. Használhatod a Dolby Atmos-t, a Dolby TrueHD-t, a DTS:X-et és a DTS-HD Master Audio-t, többek között. Emellett számos streaming funkcióval is rendelkezik, például AirPlay 2-vel és Chromecast-tal, Spotify Connect-tel és Tidal Connect-tel, és természetesen Bluetooth-al. A soundbar kompatibilis az intelligens asszisztensekkel, mint az Alexa és a Google Assistant, de ezek csak az alkalmazáson keresztül érhetők el.

Az alkalmazás a legkönnyebb módja az olyan beállítások vezérlésének, mint az alap EQ, a hangmód váltása és a csatornaszint beállítások. Nem olyan funkciógazdag, mint a Sonos vagy a Bose alkalmazások, amelyek lehetővé teszik a zene streamingjét és más hangszórók csoportosítását, de elég intuitív és a tesztelés során nagyon stabilnak bizonyult.

A mellékelt távirányító használata fárasztóbb lehet, mivel csak néhány LED és egy hangos robot hangja irányít, miközben végiggörgeted a sok lehetőséget. Ha LG C2 vagy C3 tévével rendelkezel, használhatod a képernyőmenüt, de az alkalmazás sokkal mélyebb beállításokat kínál. Egyébként bármilyen tévé távirányítójával vezérelheted az alapvető funkciókat, ha HDMI eARC/ARC-n keresztül csatlakozik.

 

A háromcsatornás korlát

 

A legjobb Dolby Atmos soundbarok csodája, hogy milyen zeneinek, teljesnek és természetesnek tudnak hangzani. Nem egyszerű feladat, hogy egyetlen soundbar úgy hangozzon, mint egy teljes hangrendszer. Bár az SC9S rendelkezik néhány kiváló tulajdonsággal, nem lépi át a különlegesség határát néhány ok miatt.

A soundbar általános hangzásképe vékonyabb és könnyebb, mint a riválisoké, mint például a Sonos Arc és a Sony HT-A5000, és kevésbé zenei, mint a Bose Smart Soundbar 900. Az általános részletgazdagság jó, de a filmzenei hanganyagok és a zene egyaránt hiányosak a dinamikus közép- és mélyhangok terén. Világosabb hangszerek, mint a dobok és a szimfonikus rézfúvósok, valamint a könnyebb párbeszédek és effektek is jéghideg érzetet kelthetnek.

Különösen említésre méltó, hogy az oldalirányú hangsugárzók hiányában az SC9S hangtere elmarad a legjobb riválisok által nyújtott virtuális térhangzás élményétől. Ezt ellensúlyozhatja az LG SQ8-S surround hangsugárzók és a saját vezeték nélküli erősítő hozzáadásával, ami 200 dollárba kerül (vagy olcsóbban akciósan). Azonban a költségen túl ez nem feltétlenül ideális azoknak, akiknek kicsi a szobájuk.

 

 

Kiváló hanghatások és basszus

 

Az extra magassági hangsugárzónak köszönhetően a Dolby Atmos filmek és tévéműsorok lenyűgöző térhatású effektekkel rendelkeznek, a zuhogó esőtől a zümmögő helikopterekig. Ez segít kiterjeszteni a hangot a soundbar keretén túl, főleg felfelé, ami fokozott moziélményt nyújt. A rendszer jól teljesít a drámák és filmek párbeszédeinek visszaadásában is, tiszta hangzást nyújtva, amely kiemeli a finom részleteket.

Az SC9S kiváló basszusválaszt nyújt az erőteljes akciójelenetek során, az Ant-Man repülő hangyáinak dübörgő pukkanásától a Skyfall robbanásainak dübörgéséig. A vezeték nélküli mélysugárzó hozzáadása jelentős előnyt biztosít a nagyon mély frekvenciákban az egyedülálló Atmos soundbarokkal szemben. Ez önmagában megérheti néhányak számára, mivel sok versenytárs esetében több száz dollárt kell fizetni ugyanezen alacsony frekvenciájú dübörgésért.

Az SC9S számos lenyűgöző funkcióval rendelkezik, amelyek sok riválisnál hiányoznak – beleértve egy tartalék HDMI 2.1 bemenetet, a DTS 3D audio támogatását, valamint játék extrákat, mint a VRR áteresztés, és az elengedhetetlen vezeték nélküli mélysugárzót. Ezek a tulajdonságok jó értéket képviselnek. Ha ezek a funkciók fontosak számodra, érdemes fontolóra venni, függetlenül attól, hogy egy újabb LG C-sorozatú tévével vagy bármilyen más modellel rendelkezel.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ Rengeteg funkció és támogatott formátum
+ Lenyűgöző térhatású effektek, erőteljes mélyhangok a mellékelt mélysugárzóval
+ HDMI 2.1 bemenet a következő generációs játékok támogatásához

Kontra:

– Az oldalirányú hangsugárzók hiánya korlátozza a térélményt
– A Wow Orchestra nem különösebben meggyőző
– Hiányoznak a Sonos és Bose soundbarok streaming extrái

LG SC9S Soundbar

Hangzás/hangminőség - 7.6
Basszus hangerő - 8.2
Kompatibilitás - 7.6
Sokrétűség - 7.2
Ár/minőség - 7.4

7.6

Az LG SC9S egy erős soundbar, amely lenyűgöző funkciókat és kiváló basszusválaszt nyújt, de a versenytársakkal szemben még mindig hiányzik néhány kulcsfontosságú jellemző. Ha Ön egy újabb LG C-sorozatú tévével rendelkezik, az integráció további előnyt jelenthet, de tiszta hangminőség és térélmény terén más opciók jobb választást jelenthetnek.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)