Csúnyán rászedték Hideo Kojimát – lehet, többé be sem teszi a lábát Brazíliába?!

Habár nem mostanában történt, mégis kevesen ismerik a történetet, amikor Hideo Kojimát rászedték, hogy támogassa Brazília legnagyobb bűnszervezetét…

 

 

2017-et írtunk, és az ünnepelt Hideo Kojima Brazíliában járt, hogy életműdíjat vegyen át a Brasil Game Show-n. Fotók hírességekkel, gasztro-túra, a Metal Gear Solid alkotójának klasszikus utazása. Ebből az alkalomból azonban volt egy poszt a közösségi oldalain, ami minden mást beárnyékolt, különösen a cariocai országrészben.

Egy meet & greet során, ahol az emberek kihasználták a lehetőséget, hogy fotózkodjanak vele, autogramot kérjenek tőle kedvenc játékaik borítójára, és rajzok formájában átadjanak neki néhányat a rajongókra jellemző ajándékok közül, valaki egy furcsa kéréssel állt elő.

A jó hangulat és a helyzet okozta zsongás közepette Kojima készségesen beleegyezett. Anélkül, hogy a leghalványabb fogalma sem volt arról, hogy mit rajzolt a kezével a levegőbe: egy C betűt és egy V betűt. A vicc látszólag ártatlan volta ellenére is bonyolultan sötét jelentéssel bírt.

 

 

Hideo Kojima

 

 

A „Vörös Parancsnokság”, amit Hideo Kojima mémmé változtatott

 

A hetvenes években, a brazil katonai diktatúra közepén a Rio de Janeiró-i maximális biztonságú börtön egyesítette az ország legrosszabb bűnözőit mindazokkal a baloldali politikusokkal és gerillákkal, akiket az elnyomás miatt börtönbe zártak. A közös ellenséggel szembenézve azonban a börtönön belüli erőszak és a rendőri brutalitás félelme arra késztette mindkét csoportot, hogy támogassák egymást.

Idővel a baloldali eszmék végül a bűnözők közé is eljutottak, az emberek által vágyott társadalmi igazságosságot keresve.

A börtön tisztviselői ennek az egyesülésnek a „Comando Vermelho” nevet adták, egy olyan támogató hálózatot, amely a börtönön belül és kívül is kölcsönös együttműködésre törekedett a közössé vált érdekek védelmében. A bűnözők más börtönökbe való elkülönítésével ez a politikai kultúra elhalványult. A kábítószer-kereskedelem átvette a hálózat befolyását.

A demokrácia brazíliai megjelenésével ezek a baloldali gerillák visszatértek a közéletbe, de a drogkereskedelem fellendülésével a „Vörös Parancsnokság” ekkor már nem politikai csoport volt. Hanem egy hatalmas banda, amely átvette a hatalmat a favelákban. Egy időben Rio de Janeiro drogkereskedelmének 70%-áért volt felelős!

Anélkül, hogy tudta volna, Kojima felmutatta Brazília egyik legnagyobb bűnözői csoportjának betűjelét és védjegyét. A „Vörös Parancsnokságnak” nemcsak a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményeket tulajdonítottak.

Fegyverkereskedelemmel, emberrablással, zsarolással, rablással, pénzszállító autók elleni támadásokkal, kábítószer-terrorizmussal, bérgyilkosok csoportjaival és a rivális bandákkal való konfliktusok által gerjesztett erőszakkal is.

Ez a szerencsétlen tévedés könnyen válhatott volna Kojima alakja körüli skizmává. Ám szerencsére a brazil közösségi oldalak ahhoz folyamodtak, amit mindig is szoktak a szőrös helyzetekben. Humorral és paródiával igyekeztek a valóságot nehezen lenyelhetővé tenni. Fibonacci-kódok, a kezére tett szendvicsek és italok, valamint a mémek hatalmas gyűjteményének sikerült szürreális viccé változtatni azt, ami akár sértés is lehetett volna…

Forrás: X, BDF, Reddit

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."