Paul Newman mint Piszkos Harry?! Íme az ok, amiért a színész visszautasította az ikonikus szerepet!

MOZI HÍREK – Paul Newman a Piszkos Harry-t (Dirty Harry) a jobboldali politikai témák miatt utasította vissza – de nem ő az egyetlen nagy név, akinek nem jött be a sztori!

 

 

A Piszkos Harry (Dirty Harry) című zsarudráma Clint Eastwood egyik legemlékezetesebb és karrierjét meghatározó szerepét jelentette. Mindeközben új lendületet adott a műfajnak és továbbfejlesztette azt. Eastwood olyan meggyőződéssel keltette életre a karaktert, hogy úgy tűnik, a szerepet kifejezetten neki találták ki.

Eastwood azonban nem először, de még csak nem is másodszor került szóba a szerepre, a színész azon híres színészek hosszú sorában áll, akik különböző okokból elutasították a szerepet.

Közülük azonban egy színész különösen sokat segített abban, hogy Clint Eastwood kapja a szerepet: Paul Newman. Newman arról volt ismert, hogy sármos, lázadó karaktereket játszott, a Cool Hand Luke-tól kezdve a Butch Cassidy és a Sundance kölyökig. Elképzelhetőnek tűnt, hogy ő ölti magára a különc zsaru szerepét, és szolgáltat igazságot egyedi stílusában. Paul Newman azonban személyes okokból hajthatatlanul ellenezte a filmben való részvételt.

 

Paul Newman visszautasította a Piszkos Harry-t a jobboldali üzenetek miatt

 

Paul Newman azért utasította vissza Harry Callahan szerepét a Piszkos Harryben, mert úgy érezte, hogy a film nem illeszkedik akkori politikai meggyőződéséhez. Newman arról volt ismert, hogy számos kérdésben nyíltan kiállt, a vietnami háború ellenzésétől kezdve a melegek jogainak és az azonos neműek házasságának támogatásán át a globális felmelegedésre való figyelemfelhívásig. A vietnami háború elleni kiállása miatt a korban különösen nagy célpont volt. Felkerült Nixon elnök hírhedt „ellenséglistájára” is. Amikor felvetették neki a Piszkos Harry ötletét, Paul Newman úgy érezte, hogy az ideológia túlságosan jobboldali, és szöges ellentétben áll liberális meggyőződésével. Az igazságszolgáltatás radikális formája volt az, ami Newmant erre a következtetésre juttatta.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Paul Newman ellenezte volna, hogy bárki eljátssza Harry Callahan szerepét.

 

 

Clint Eastwood Paul Newman Piszkos Harry Dirty Harry

 

 

Amikor Harry Julien Fink eredeti forgatókönyve az asztalára került, azt javasolta, hogy küldjék el Clint Eastwoodnak. A Fresh Airnek adott interjújában Clint Eastwood nyilatkozott arról, hogyan jutott el a projekthez:

„Paul Newman vezetett rá. Azt mondta Jennings Langnak, aki akkoriban a Universal egyik vezetője volt, hogy >>van egy forgatókönyv, amit olvastam, ez egy izgalmas detektívtörténet, nagyszerű lenne Clintnek<<, és persze amikor Jennings ezt elmondta nekem, azt kérdeztem: >>Nos, hogyhogy Paul nem akarta megcsinálni?<<. Erre ő: >>Hát, volt néhány kérdése a politikai következményekkel kapcsolatban, de úgy gondolja, hogy ez egy izgalmas történet, és talán te is meg akarod csinálni.<<„

Azt mondani, hogy Clint Eastwood elfogadta a szerepet, enyhe kifejezés. Nemcsak a film főszereplője lett, hanem a The Malpaso Company produceri munkálataiban is segédkezett, és nagy kreatív beleszólása volt a végeredménybe, finomított és frissítette a forgatókönyvet, többek között eltávolította a tengerészgyalogos mesterlövészeket tartalmazó extravagáns befejezést.

Clint Eastwood Don Siegel-t választotta ki a film rendezőjének is, így a produkció szinte minden aspektusa felett megtarthatta a kreatív kontrollt.

Azt is meg kell jegyezni, hogy Clint Eastwood soha nem tekintette a Piszkos Harry-t politikai filmnek. Ezt az álláspontot Don Siegel rendező is megerősítette. Szerint a film forgatása során soha nem került szóba a politika. Ehelyett Eastwood azt mondta, hogy a Piszkos Harryről alkotott elképzelése „a bíróságainkkal és az igazságszolgáltatási rendszerünkkel kapcsolatos frusztrációt mutatta be”.

 

Paul Newman csak egy volt a sok színész közül, aki visszautasította az ikonikus szerepet

 

Habár a film történetében Paul Newman visszautasítása a legismertebb, a hírek szerint rengeteg színész utasította vissza ezt a szerepet. Ez különböző okokból történt, de sokan ugyanazt az érzést fejezték ki, mint Newman. Túl durvának vagy politikai jellegűnek találták a művet az imázsukhoz vagy személyes meggyőződésükhöz.

Hogy csak a legnagyobb neveket említsük: Frank Sinatra, John Wayne, Robert Mitchum, Burt Lancaster, George C. Scott, sőt, még Steve McQueen is szerepel azok között, akik különböző okokra hivatkozva végül is nem játszották el Harry Callahan nyomozó szerepét

Mindezek az ikonikus előadók egy érdekes „mi lett volna, ha?” filmet alkotnak. Mégis nyilvánvaló, hogy végül mindenki, aki elutasította a projektet, elősegítette, hogy Eastwood saját kreatív energiáját beletéve végül a legjobb eredményt hozta a mára ikonikussá vált film számára.

Forrás: Fresh Air, Far Out Magazine

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu