Örökség – Nyomozásra fel, itt az új lengyel krimi a Netflix kínálatában

FILMKRITIKA – A Netflix elhozta nekünk a lengyel filmet, az Örökséget (eredeti címén Spadek), amely egy szellemes és frissítő whodunnit. A klasszikus krimi a Tőrbe ejtve, Poirot és a Clue stílusában készült, de friss megközelítéssel, Sylwester Jakimow rendezésében és olyan színészek főszereplésével, mint Jan Peszek, Maciej Stuhr, Joanna Trzepiecinska, Mateusz Krol, Gabriela Muskala, Piotr Polak és Adam Ferency. Aki szereti a műfajt, igazán szórakoztató élményben lehet része, de azért nagyon magas színvonalat ne várjunk.

 

 

A diszfunkcionális Fortuna család harminc év után újra összeverődik, amikor milliomos nagybácsijuk, Wladyslaw Fortuna megrendezi saját halálát, és végrendeletben hagyja örökül vagyonát annak, aki megnyeri a játékot. Igen, egy excentrikus műsorvezetőről beszélünk, aki azzal a céllal hozza létre a játékot, hogy végre összehozza és összekovácsolja a családját.

 

 

Bonyodalmak és fagyos hangulat

 

De a káosz akkor kezdődik, amikor Wladyslaw valóban holtan kerül elő, a család hóviharban reked, és a rendőrség úgy véli, hogy egyikük a gyilkos. Először azonban a Fortuna családnak le kell játszania a játékot, ha hozzá akarnak jutni Wladyslaw pénzéhez.

Az Örökség szereplőgárdája igen sokszínű, és bár sok karaktert vonultat fel, a színészek mindent megtesznek, hogy életre keltsék őket. Mindegyiküknek megvan a saját kis konfliktusa, amit Wlad nagybácsi játékának köszönhetően ügyesen kibontanak. Ott van például Dawid, a naiv, ügyetlen tanár, akinek felesége, Zosia határozott és szókimondó. Gyerekeik, Jozie és Henryk, a morgós tinik, akik végül a show sztárjaivá válnak.

A pletykás Karol a második unokaöcs, aki el van ájulva menyasszonyától, aki szintén Karol névre hallgat és egy álbéketerapeuta. Végül, de nem utolsósorban, a csődbe ment Natalie, aki sikeres írónak tetteti magát és egy sokkal fiatalabb, titokzatos fiúval, Gustawval randizik. Mindannyian a saját kis furcsaságaikkal járulnak hozzá a káoszhoz, ahogy a nyomozás során egymásra dobálják a vádakat és próbálják megnyerni a játékestet.

 

 

Humor és meglepetések

 

Az Örökség minden whodunnit klisét és standard formulát felvonultat, és talán még összehasonlításokat is vonhatunk a műfaj népszerű filmjeivel, mint például a Tőrbe ejtve. De az, ami igazán frissítővé teszi, az a humor. Az Örökség a száraz humortól indul, majd egy teljesen bohózatba csap át.

Van itt még Scooby Doo-féle kergetőzés is, ahol mindenki ugyanazon a folyosón rohangál. A szereplők azonban megőrzik a komoly hangvételt, ami még viccesebbé teszi az egész helyzetet. Minden furcsa megjegyzést egy még váratlanabb poén követ, ami garantáltan nevetésre készteti a nézőt.

A díszlet is lenyűgöző, a hófödte hegyek közepén álló luxus kastéllyal, ami Narnia Fehér Boszorkányának birodalmára emlékeztet. A rusztikus hangulat pedig egy retro gyilkossági rejtély auráját kölcsönzi az elhagyatott helyszínen. A ház minden egyes részének bemutatása és felfedezése olyan, mint egy utazás a titkos alagutaktól a vörös neonfeliratokig. Ugyanakkor úgy érezzük, hogy a ház potenciálját nem használták ki teljes mértékben, különösen az alagutak csak díszletként szolgálnak, nem pedig a történet részeként.

 

 

Családi kötelékek és tanulságok

 

Az igazi meglepetés azonban nem a rendőrségi leleplezés vagy a komornyik gyanús tettei. Az igazi csavar az, hogy a történet végül nem a pénz örökléséről, hanem a családi kötelékekről szól. Míg a karakterek eleinte „eladták volna az anyjukat” a pénzért, a film végére olyan fejlődésen mennek keresztül, ami hihetővé teszi a reakciójukat a csavarra.

Az Örökség végig fenntartja az érdeklődést a bűnügyi játék iránt, miközben szórakoztatja a nézőt a család bohóckodásával és a nyomozással, így egy igazán élvezetes néznivaló. A humor mellett hangsúlyozza a család fontosságát és olyan trükköket használ, amelyek érvényes pontokat fogalmaznak meg, bizonyítva, hogy egy könnyed műfajon keresztül is közölhetünk fontos témákat.

-Herpai Gergely „BadSector”-

 

 

 

Örökség

Rendezés - 6.2
Színészek - 6.4
Történet - 6.2
Látvány/zene/hangok - 6.6
Hangulat - 6.5

6.4

KORREKT

Az Örökség című film egy lengyel krimi-vígjáték, amely a családi kötelékeket és a komikus elemeket helyezi előtérbe. Bár követi a klasszikus krimi sablonokat, humorával és egyedi megközelítésével frissítő élményt nyújt. Azonban, ha valaki igazán emlékezetes gyilkossági rejtélyre vágyik, lehet, hogy máshol kell keresgélnie.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu