Nyolcadik utas a Halál vs. Hang nélkül: Első nap – meghökkentően reálisabb a macska viselkedése az előbbiben, elmondjuk, miért!

MOZI HÍREK – Az 1979-es Alien című film és a Hang nélkül: Első nap (2020) alkotásaiban a két macska, Jonesy és Frodo viselkedése között jelentős különbségek vannak. Jonesy realisztikus reakciói kiemelik az ő hitelesebb ábrázolását a horror műfajában, míg Frodo viselkedése inkább idealizált és kevésbé hiteles a nézők számára.

Az 1979-es A nyolcadik utas: a Halálban (Alien) Jonesy, a vörös kandúr, a USCSS Nostromo hajón élő legénység tagja, aki a rágcsálók kordában tartására szolgál. A film egyik legemlékezetesebb jelenetében Brett keresi a hajón kóborló macskát, és végül megtalálja őt egy sötét sarokban. Jonesy csendben figyeli az idegen mozgását, és amikor az xenomorph előbukkan, a macska ösztönösen reagál: sziszeg és a hátát púposítja. Jonesy félelme egyértelműen látszik, és a nézők számára is érezhető a feszültség. Az Alien is felfigyel a macskára, ám végül nem bántja őt, ezzel is fokozva a jelenet drámaiságát​ (Sam Wrote It.)​​ (Wikipedia)​.

Jonesy hiteles viselkedése abból is fakad, hogy a film készítői nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a macska reakciói természetesek legyenek. A macska cselekvéseinek logikája jól követhető: az ösztönös félelem és a menekülési kényszer mind olyan elemek, amelyek egy valódi macska reakcióit tükrözik veszély esetén. Azáltal, hogy Jonesy része a cselekménynek, és nem pusztán díszlet, a nézők jobban átérzik a helyzet komolyságát és a szereplők veszélyeztetettségét.

Ezzel szemben Frodo, a Hang nélkül: Első nap macskája, sokkal kevésbé realisztikusan viselkedik. Míg a film környezete hasonlóan veszélyes és félelmetes, Frodo viselkedése nem tükrözi ezt a fenyegetettséget. A filmben Frodo nem mutat különösebb reakciót a szörnyek jelenlétére. Nem sziszeg, nem bújik el, és általában véve nem mutatja a macskákra jellemző ösztönös félelmet. Ezáltal kevésbé érződik valóságosnak a karaktere, és a nézők is nehezebben azonosulnak vele. A lények sem figyelnek fel rá különösebben, ami még inkább eltávolítja a jeleneteket a valóságtól.

Összehasonlítva a két macska viselkedését, Jonesy sokkal hitelesebb és valósághűbb képet mutat a macskák természetes reakcióiról. A Hang nélkül: Első nap esetében Frodo viselkedése inkább idealizált és kevésbé természetes. Ez a különbség jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az Alien macskája ikonikusabb és emlékezetesebb karakterré vált a horror műfajában.

Jonesy karaktere mélyebb rétegeket ad a történethez, és tovább növeli a film feszültségét és hitelességét, míg Frodo inkább egy cuki, de kevésbé valósághű elem marad a Hang nélkül: Első nap történetében.

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.