Riven – 27 évvel később visszatérünk a „Myst-ikus” világba

TESZT – A Cyan Worlds visszatért a Myst 1997-es folytatásának remake-jével. Bár a megoldások néha jó bonyolultak, az utazás gyönyörű, békés és izgalmas.

 

 

A Myst alkotója, a Cyan Worlds, folyamatosan újraéleszti klasszikus Myst sorozatát, és bővíti katalógusát hasonló környezeti rejtvényekkel, mint például a Firmament. Nem meglepő tehát, hogy a Myst és a Firmament után a csapat figyelmét a Myst 1997-es folytatására, a Rivenre irányította. Ez a remake egy sokkal felfedezhetőbb világot tár elénk, tele gyönyörű tájakkal. Bár a fejtörők megoldása és a haladás néha bonyolult lehet, az utazás mégis lebilincselő kalandként hat.

 

 

Merész mentőakció dimenziókon át

 

A Riven szinte azonnal ott folytatja, ahol a Myst abbamaradt. A játékosok ismét az előző játék kalandorának szerepét veszik fel, ezúttal Atrus segítségével, akinek segítettek megállítani gonosz fiait az első játékban. Most azonban Atrus elmondja legnagyobb baját. Feleségét, Catherine-t elrabolták és visszavitték szülővilágába, a Riven korába. Az elkövető Gehn, Atrus apja, aki Riven korában uralkodóvá vált, fő célja pedig az, hogy megszökjön és helyreállítsa az ősi D’Ni civilizációt. Atrus meg van győződve arról, hogy ha Gehn megszökik, nemcsak a D’Ni világot, hanem más világokat is meghódítana.

Ezzel a játékos a Rivenbe kerül, hogy megmentse Catherine-t és elfogja Gehnt egy titokzatos Csapdakönyv segítségével, amely egy másik kor portáljának tűnik, de valójában börtönként szolgál (hasonlóan ahhoz, mint ahogy Atrus fiait tartották fogva a Mystben). Sok narratív elem hasonló módon bontakozik ki ebben a remake-ben, mint az eredetiben. A fő különbség az, hogy az FMV-t 3D modellekkel helyettesítették, és a világ most teljesen felfedezhető és megfigyelhető 3D-ben, szemben az eredeti merev megjelenésével és utazásával. Bár az FMV-nek megvolt a maga bája, a karakterek nagyon jól animáltak, így ez nem olyan nagy probléma. Emellett a Riven felfedezése is nagy élvezet, és vannak különleges események is, amelyek eléréséért trófeákat vagy eredményeket lehet szerezni. Sok befejezés is visszatér, így van némi újrajátszhatóság is, amikor bizonyos utakat és cselekvéseket választunk Riven kalandja során.

 

 

Rejtélyes világ, amilyenről még nem is álmodtál

 

A Riven átmenete egy valósághűbb és felfedezhetőbb világgá nemcsak szebbé tette azt, hanem fokozta a játékélményt és a fejtörők bevonását is. Ez a világ lélegzetelállítóan gyönyörű. Akárcsak a Myst-ben, a Riven is számos szigetet tartalmaz, amelyeket a játékosnak fel kell fedeznie és meg kell oldania a rejtélyeiket. Mindegyik sziget egyedi élményeket kínál.

Az első sziget egy sziklaerőd, amely templomokkal van tele, idegen írásokkal és különféle mechanikus technológiákkal, mint egy steampunk gyár, amely a szent helyek gépeit működteti. Nem tart sokáig, amíg átkelsz egy másik szigetre, amely dzsungelekkel és falvakkal van tele, ahol a víz repedezett medrekben folyik, amelyekbe akár le is mászhatsz. Minden sziget különböző tájakkal és felfedeznivalókkal büszkélkedhet.

A Riven szigetei tele vannak fejtörőkkel és rejtélyekkel, amelyeket meg kell oldanod, miközben Catherine megmentésén és Gehn megállításán dolgozol. Sok olyan dolog van, amivel korán találkozol, de nem tudod megoldani, amíg később vissza nem térsz új ismeretekkel vagy tárgyakkal, amelyek segítenek. Így ez a remake megőrzi a Riven és a Myst klasszikus játékmenetét, ahol mindent meg kell vizsgálni és kipróbálni. Ez néha rendkívül rejtélyes lehet, mivel nehéz eldönteni, hogy mit kellene manipulálni és mikor.

A Riven egyik módja, hogy enyhítse a fejtörők nehézségét, a Cyan Worlds korábbi játékaiból visszatérő kényelmes képernyőkép-készítő rendszer. Egy gombnyomással gyors képernyőképet készíthetsz, amelyet egy külön mappába helyez a játékban. A jegyzetfüzet megnyitásával megnézheted az összes készített képernyőképet, és hivatkozhatsz rájuk, amikor szükséges. Ez hasznos, ha tudod, hogy valamit meg kell tenned, de az ehhez szükséges tudás vagy nyomok távoli helyen voltak. Ezzel a rendszerrel könnyedén készíthetsz képernyőképeket a nyomokról és információkról, csökkentve a nagy visszautazások szükségességét. Ne tévesszen meg azonban, hogy néhány dolgot így is nehéz összerakni, hiába hatékony és jól átlátható ez a rendszer.

 

 

Remek remake

 

A Riven egy újabb gyönyörűen újraalkotott klasszikus a Cyan Worlds-től, és most jobban játszható, mint valaha. A fejtörők és a felfedezés magával ragadóak, még akkor is, ha néha kissé terjengős a szigetek közötti gyakori visszaút miatt. A visszatérő jegyzetfüzet rendszer nagy segítséget nyújt a nyomok és információk könnyű elérésében, ha hatékonyan használod. Mindezek mellett ez egy gyönyörű játék, amelyet érdemes felfedezni. Akár visszatérő játékos vagy, akár először fedezed fel a Rivent, valószínűleg egyszerre békés, intellektuális, ugyanakkor egyben izgalmas élményben is lesz részed.

-Herpai Gergely „BadSector”-

Pro:

+ Gyönyörű és részletgazdag világ
+ Új 3D-s modellek és animációk
+ Képernyőkép-készítő és jegyzetelési lehetőség

Kontra:

– Néha frusztrálóan bonyolult fejtörők
– Hosszú visszaút a szigetek között
– Az FMV hiánya némi bájvesztéssel jár


Kiadó: Cyan Worlds

Fejlesztő: Cyan Worlds

Stílus: Kaland, Puzzle

Megjelenés: 2024. június 25.

Riven

Játékmenet - 8.2
Grafika - 9
Történet - 7.8
Zene/hangok - 8.5
Hangulat - 8.8

8.5

KIVÁLÓ

A Riven remake egy gyönyörűen újraalkotott klasszikus, amely még mindig magával ragadó rejtvényekkel és lenyűgöző környezettel rendelkezik. Bár néhány fejtörő bonyolult és a hosszú utazások fárasztóak lehetnek, a játék új funkciói, mint a jegyzetelés és a 3D-s felfedezés, modernizálják az élményt anélkül, hogy elveszítenék az eredeti varázsát.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV