Ezt is megértük: az első gamer szent kanonizálását tervezi a katolikus egyház!

Boldog Carlo Acutis lesz az első millennial szent, aki ráadásul elég nagy gamer is volt életében…

 

 

Nos, előbb-utóbb meg kellett történnie: a katolikus egyház arra készül, hogy szentté avatja az első gamer szentet! A Vatikán a mai nap folyamán bejelentette, hogy szentté avatja Carlo Acutist, egy olasz tinédzsert, aki a katolikus egyház első Y-generációs („millennial”) szentje lesz. Acutis 2006-ban, 15 éves korában leukémiában halt meg.

Acutis 1991-ben született Londonban, és nem sokkal később családjával az olaszországi Milánóba költözött.

Katolikus hitben nőtt fel, gyakran önkénteskedett hajléktalanokkal, takarította a szemetet a szomszédságában, dolgozott a helyi templomában, és egyéb jótékony cselekedeteket hajtott végre.

Egyéb hobbijai és érdeklődési köre mellett Acutis láthatóan szerette a videójátékokat. Ismert volt arról, hogy Halo, Mario és Pokemon játékokkal játszott. Édesanyja azt állítja, hogy bár nyolcéves korában vásárolt egy PlayStationt, a függőséggel kapcsolatos aggodalmak miatt heti egy órára korlátozta a játékokat. Acutis értett a technológiához, és „Isten influenszereként” emlegették, mivel egy általa tervezett weboldalon különböző katolikus csodákat dokumentált.

Acutis az elmúlt években a kanonizációs folyamat több lépcsőfokán ment keresztül. A kanonizáció gyakran évekig, sőt évtizedekig is eltarthat. Általában legalább két csodát kell a jelöltnek tulajdonítani, a hitélet további bizonyítékai mellett.

Acutis ügyét azonban sokan felkarolták, részben a fiatalabb katolikusok körében való megismerhetősége és népszerűsége miatt.

A szentté avatási ügyét 2012-ben nyitották meg, mindössze hat évvel a halála után (ötéves várakozási időre van szükség). 2020-ban boldoggá avatták, amikor a katolikus egyház elismerte a neki tulajdonított egyik csodát. Állítólag egy súlyos születési rendellenességgel született brazil kisfiú, aki képtelen volt normálisan ételt fogyasztani, meggyógyult, miután édesanyja Acutis közbenjárásáért imádkozott. Azóta egy másik csodát is neki tulajdonítottak, amely egy Costa Rica-i lányt érintett. Ő állítólag meggyógyult fejsérüléséből, miután édesanyja Acutis sírjánál imádkozott.

Mivel az egyház mindkét csodát elismerte, Acutist szentté fogják avatni, és valószínűleg 2025-ben szentté avatják.

Figyelemre méltó, hogy Acutis a legelső millennial katolikus szent. Az első olyan szent, aki bizonyíthatóan játszott videójátékokkal. Ez részben a szentté avatás nehézségeinek és az ehhez általában szükséges hosszú időnek köszönhető. Ennek az eredménye, hogy a legtöbbjüket több tíz vagy akár több száz évvel a halála után avatják szentté. Ebben az esetben Acutis fiatalsága és felismerhetősége a fiatalabb katolikusok körében hasznos lehet az egyház számára a fiatalabbakkal és a digitális bennszülöttekkel való kapcsolatteremtésre irányuló folyamatos erőfeszítéseiben.

Forrás: CNN

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."