Két Switch-kalóz okozott „jelentős és helyreállíthatatlan” károkat a Nintendonak!

Két magánszemély ellen is pert indított a nagy N, ugyanis a japán cég szerint az illetők megsértették a szerzői jogaikat a védelmi technológiájukat átugró eszközök kereskedelmével és értékesítésével.

 

A Torrentfreak osztotta meg a keresetet, amit a Nintendo Ryan Michael Daly és James C. Williams ellen nyújtott be. Daly a Modded Hardware nevű site-ot futtatta. Ez az oldal a Nintendo szerint átugrotta a DMCA-t (szerzői jogi törvényt) a moddolt konzolok, a kalózkodással beszerzett játékok és a modchipek értékesítésével. Ezért megvádolták a védelmi technológiákat átugró eszközökkel való kereskedelemmel, a szerzői jogok megsértésével, az EULA-szerződés megszegésével és a szerződésbe való jogellenes beavatkozással is. Williams (aki online Archbox néven futott) is ugyanezekkel lett megvádolva.

A Nintendo amerikai leányvállalata június 28-án nyújtotta be a keresetet, amiben a cég kb. túlzásba viszi azzal, hogy a védelmi technológiákat megakadályozó technológia (és ennek kivitelezésének) értékesítése, továbbá a hackelt konzolok eladása „jelentős és helyreállíthatatlan” károkat okozott a cégnek. Halkan megjegyeznénk, hogy több mint 100 milliót adtak el a Switchből, tehát anyagilag a nagy N egyáltalán nincsen rossz helyzetben. Minél népszerűbb egy konzol, annál nagyobb eséllyel lesz hozzá ilyen technológia.

A Nintendo ezt írta a Daly és Williams elleni keresetében: „Az alperes nemcsak a warez játékok létrehozásához és lejátszásához szükséges hardvert és firmware-t kínálja, hanem a Nintendo játékok másolatait is biztosítja ügyfelei számára. Amikor egy ügyfél hackelt konzolt vagy a védelmi technológiát kijátszó szolgáltatásokat vásárol, az alperes általában előre telepíti a konzolra a kalózjátékok portfólióját, beleértve a Nintendo legnépszerűbb játékai közül néhányat, például a Super Mario, a The Legend of Zelda és a Metroid játékokat. Csak az alperes által értékesített termékek és szolgáltatások miatt léteznek és virágoznak a kalózjátékokat forgalmazó illegális piacterek. Williams a SwitchPirates Reddit közösség egyik vezető (ha nem az elsődleges) moderátora lett, amelyet segített közel 190 000 tagúra növelni, majd nyilvánosan azzal hencegett, hogy ő egy „kalóz”, aki „[nem] fog 50 dollárt adni a Nintendónak egy játékért”. Az alperes jól tudja, hogy magatartása jogellenes, és sérti a Nintendo szellemi tulajdonjogait.”

Márciusban a párosnak már küldött egy fenyegető levelet a Nintendo (ha abbahagyják a törvénytelen cselekedeteiket, elállnak a jogi lépésektől). Májusban a Yuzu emulátor ellen lépett fel a nagy N a GitHubon elhelyezett másolatai miatt, miután márciusban a Yuzu eredeti fejlesztőivel, a Tropic Haze-zel egy 2,4 millió dolláros kártérítési megállapodás született (leállítva az emulátor fejlesztését). Csak nem állnak le…

De a későbbiekben, mondjuk 20-25 év múlva hogyan játsszon valaki egy csak digitálisan megjelent Switch-játékkal, ha addigra megszűnik az eShop…?

Forrás: Gamesindustry, TorrentFreak

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)