Trösztellenes eljárás indulhat az Nvidia ellen az egyik európai országban!

TECH HÍREK – Az Nvidia irodáiba egyszer már hirtelen kilátogattak a hatóságok, és ez a forgatókönyv hamarosan megismétlődhet.

 

A francia versenyhatóság, az Autorité de la Concurrence (innentől csak Autorité) az, ami szerint olyan lépéseket tesz az Nvidia, ami megakadályozza a fair versenyt, írja a Reuters az ügyben jártas forrásaira hivatkozva. Még nem nyilvánosak a részletek, de minden bizonnyal a versenyellenes lépések miatt indulhat eljárás a videókártyákat gyártó cég ellen. Tavaly szeptemberben az Autorité már látogatást tett a cég irodáiban, és a hivatal sajtóközleménye bár nem nevezi meg az Nvidiát, „körbefogalmazza” azt, mert a vállalatot meghatározza anélkül, hogy megnevezi: „versenyellenes gyakorlatok elkövetésével gyanúsított, a videókártya-szektorban tevékenykedő cég”…

Az Autorité pénteken írt arról, hogy egy másik szektorban is aggodalmak merültek fel. Ez a generatív, tartalomalkotásra képes mesterséges intelligencia. Itt pedig többször is megnevezi a hatóság az Nvidiát, mert ez az egyik nagy digitális cég (a többiek: Amazon, Apple, Meta; a legnagyobbnak a Microsoftot, illetve a Google-tulajdonos Alphabetet tekintik), ami a generatív MI-vel foglalkozik, viszont ez az egyetlen, ami számítástechnikai alkatrészeket gyárt. Több kockázat van a szektorban, de egynél nevezték csak meg az Nvidiát: „a chipgyártók visszaéléseinek kockázata”…

„Az Autorité számos potenciális kockázatot talált (árrögzítés, termelési korlátozások, tisztességtelen szerződési feltételek, diszkriminatív magatartás). Aggodalomra adott okot az ágazatnak az Nvidia CUDA chip programozószoftverétől való függősége is (ez az egyetlen, amely 100%-ban kompatibilis a gyorsított számításokhoz nélkülözhetetlenné vált GPU-kkal). Az Nvidia közelmúltbeli bejelentései az AI-központú felhőszolgáltatókba, például a CoreWeave-be történő befektetéseiről szintén aggodalomra adnak okot. A grafikus kártyák ágazatát, amely 2023 szeptemberében egy előre be nem jelentett ellenőrzés célpontja volt, az Autorité vizsgálati szolgálatai szigorúan figyelik,” írja az Autorité.

Az Nvidia az MI-s hardverpiacon 70-95%-os részesedéssel bír, a Steames hardveres felmérésben pedig 76%-uk van. Az Intel és az AMD a fogyasztói szegmensben alternatíva tud lenni, és az Autorité kiemelte, hogy a CUDA szoftverrel szemben alternatívák is kezdenek elérhetővé válni (AMD: ROCm, Intel: OneApi), amik nyíltabbak, így hosszabb távon fenntarthatóbbak lehetnek. Az Nvidia zárt szoftverűként fejleszti a CUDA-t.

Forrás: PCGamer, Reuters, Autorité, CNBC, Steam

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.