Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley – Eddie Murphy most is vicces, vagy 40 éve minden jobb volt?

FILMKRITIKA – Eddie Murphy komikus tehetsége még mindig a régi, de ez a film mintha egy másik évezredből csöppent volna ide. Murphy emlékeztet bennünket arra, miért is nevettek annyian a filmjein a fénykorában. Azonban úgy tűnik, hogy Axel Foley karaktere mostanra kissé megfáradt, mint egy régi bőrdzseki, amit épp csak azért tartunk meg, mert nosztalgikus értéke van.

 

Eddie Murphy mindössze 23 éves volt, amikor a Beverly Hills-i zsaru 1984-ben megérkezett a mozikba, és az akció-vígjáték szupersztárrá tette őt. Murphy laza tehetsége már a Saturday Night Live-ban is megmutatkozott, ahová 19 évesen csatlakozott. Első nagyjátékfilmes debütálása Walter Hill 1982-es filmjében, a 48 órában tovább növelte hírnevét, ahogy a következő filmje, az 1983-as Szerepcsere is. Az 1984-es A legjobb védekezés című filmje kevésbé ismert, de a Beverly Hills-i zsaru Martin Brest rendezésében megszilárdította Murphy helyét a mozi világában. A film hatalmas siker lett, és Detroit pimasz rendőréből, Axel Foley-ból ikont teremtett. Murphy olyan laza, olyan magabiztos, olyan elegáns volt, hogy a karaktert a csúcsra emelte, és filmcsodát hozott létre. Mint Eddie Murphy, Axel Foley is fiatal, menő és keresett volt, ami elkerülhetetlenné tette a folytatásokat.

 

 

Régi karakter, új kalandok, vegyes eredmények

 

Axel visszatért Beverly Hillsbe az 1987-es folytatásban, a Beverly Hills-i zsaru 2-ben, melyet Tony Scott rendezett. Ez a folytatás erőszakosabb volt, mint az első film, és nem volt annyira jó vagy vicces, de még mindig volt benne valami báj, hogy Foley ismét visszatért a 90210-es irányítószámú területre. Azonban a harmadik alkalom már nem hozta meg a várt sikert, amikor 1994-ben megérkezett a Beverly Hills-i zsaru 3. John Landis rendezése alatt a Beverly Hills-i zsaru 3 a franchise mélypontjaként maradt meg az emlékezetben; egy örömtelen folytatás, ahol Murphy tényleg fáradtnak tűnt, és mintha a legközelebbi kijáratot keresné.

Az évek során több próbálkozás is volt arra, hogy Axel Foley és Murphy újra akcióba lépjenek. Még egy CBS pilot is készült Axel fiáról, amelyben Murphy is cameo szerepet kapott. Bár a Beverly Hills-i zsaru tévéműsor sosem valósult meg, Axel Foley újra nyeregbe pattanhat a Netflix új filmjében, a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley-ban. A jó hír: nem olyan rossz, mint a Beverly Hills-i zsaru 3. A rossz hír: ez sajnos nem jelenti azt, hogy igazán jó lenne.

 

 

Axel újra akcióban, most több az akció, és kevesebb a nevetés

 

2019-ben Eddie Murphy a Netflixszel karöltve elkészítette a A nevem Dolemite című filmet, amely hatalmas siker lett. Murphy karrierjének ezen szakaszában több kevésbé sikeres film is akadt, de a Dolemite emlékeztetett bennünket arra, hogy még mindig képes nagyot alakítani, ha megfelelő anyagot kap. Sajnos, a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley nem ilyen anyag. Bár Murphy játéka itt is erős, időnként felvillan valami jobb, különösen akkor, amikor igazán elengedi magát és élvezi, hogy újra Axel Foley bőrébe bújhat. De többnyire úgy tűnik, hogy a színész küzd, hogy felemeljen egy gyenge filmet. Az sem segít, hogy a forgatókönyv, amelyet Will Beall, Tom Gormican és Kevin Etten írtak, furcsán kevés humort tartalmaz. Ehelyett a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley inkább egy akció-vígjáték, amely az akcióra koncentrál, nem pedig a komédiára. Több nagy akciójelenet is van benne, köztük egy nyitó üldözés hókotróval és egy helikopteres jelenet a film közepén. A rendező, Mark Molloy, jól kezeli ezeket az akciójeleneteket, de egyik sem igazán emlékezetes. Csak viszik előre a cselekményt.

A nyitójelenet után, amelyben láthatjuk, hogy Axel még mindig szolgálatban van és valóságos celeb Detroitban (úgy tűnik, mindenki ismeri), belemerülünk a történet alapjaiba. Axel elhidegült lánya, Jane (Taylour Paige) büntetőjogi védőügyvéd Beverly Hillsben, és legújabb ügye bajba sodorta. Miután Axel régi haverja, Billy Rosewood (Judge Reinhold), aki most már magánnyomozó, tippeket ad neki, Jane egy rendőrgyilkosság vádjával illetett ügyet vállal. Néhány nyomozás után Jane arra a következtetésre jut, hogy ügyfelét piszkos rendőrök akarják eltenni az útból, és ez veszélybe sodorja az életét. Ezen kívül Billy hirtelen eltűnik. Mindez arra ösztönzi Axelt, hogy újra visszatérjen Beverly Hillsbe.

 

 

Igazi nosztalgiabomba vagy ez már leülepedett?

 

A Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley a nosztalgiánkra épít, mint egy régi sláger, amit újra és újra hallgatunk, de a varázsa már megkopott. Szinte minden pillanat arra emlékeztet, amit az előző filmekben láttunk. Amikor Axel megérkezik Beverly Hillsbe, még mindig elcsodálkozik a gazdag és szürreális környéken – de hiszen már többször járt Beverly Hillsben, nem? Miért lenne mindez még mindig meglepő? Csak egy montázst kapunk Beverly Hills látnivalóiról, mert ezt várjuk egy Beverly Hills-i zsaru filmtől.

Régi arcok térnek vissza. Judge Reinhold Billyje mellett Paul Reiser is visszatér Axel régi társaként, Jeffrey Friedmanként, és John Ashton is visszatér Taggartként. Taggartot a Beverly Hills-i zsaru 3-ban nyugdíjazták, de most ő a rendőrfőnök, és nem igazán kedveli Axel módszereit. Bronson Pinchot is visszatér Serge szerepében, és bár Pinchot mindent belead, karakterének visszatérése itt különösen kétségbeesettnek tűnik – nincs más oka a visszatérésének, mint hogy az előző filmekben is szerepelt. Ez sablonos, és unalmas.

Joseph Gordon-Levitt üdvözlendő új tagja a sorozatnak Bobby Abbottként, egy Beverly Hills-i rendőrként, aki Axel társává válik. Murphy és Gordon-Levitt meglepően viccesek együtt, és a nagy helikopteres üldözés, ahol Bobby-nak kell vezetnie a helikoptert, a film egyik fénypontja. Paige, aki kiváló volt az A24 Zola című filmjében, jól alakítja Axel lányát, Jane-t – de sajnos keveset láthatjuk a képernyőn. Néhány pillanatban megmutatkozik, hogy Jane is ugyanúgy tudja kidumálni magát a helyzetekből, mint az apja, és a film jobban járt volna, ha több ilyen jelenetet kapunk.

 

 

Összességében a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley … elmegy?

 

Hát talán szódával… Bárcsak azt mondhatnám, hogy ez egy könnyfakasztóan vicces film vagy egy teljes kudarc, mert akkor könnyebb lenne a dolgom. Ehelyett ez a film a frusztrálóbb fajta: középszerű. Sem igazán jó, sem igazán rossz, csak úgy van, megy a maga útján, és próbálkozik átevickélni Murphy jelentős karizmájával. A legtöbb esetben ez egy igazi Netflix filmnek tűnik, és ezt nem bóknak szánom. Néha egy eredeti Netflix film, amelyet egy mesterrendező készít, valóban ütős (tudod, mint például Az ír). De ez a kivétel, nem a szabály. Az esetek többségében a Netflix filmek vizuálisan unalmasak és laposak; úgy néznek ki, mint amik valójában: tévéfilmek. A Beverly Hills-i zsaru 2 talán senki nem gondoja, hogy mestermű, de el kell ismerni, hogy legalább látványos volt. Senki sem fogja ugyanezt mondani a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley-ról.

Azt hiszem, a megítélésed attól függ, mit vársz. Ha egyszerűen csak látni akarod, ahogy Murphy visszacsusszan egy ismerős szerepbe és egy kicsit megint ökörködik, akkor a Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley talán be fog jönni neked. Bár ez a film középszerű, még mindig jó nézni és kacagtató, ahogy Eddie Murphy viccelődik, és vannak pillanatok, amikor valóban úgy tűnik, hogy jól érzi magát, és ez ragadós lehet. Szóval talán ez elég ahhoz, hogy szórakoztasson. Vagy, amikor leülsz, és elindítod a Netflixet, hogy megnézd ezt a filmet, választhatsz egy másik utat, és inkább a A nevem Dolemite-et nézed meg helyette. Sokkal színvonalasabban eltöltött idő lesz, ígérem.

-Herpai Gergely „BadSector”-

 

Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley

Rendezés - 6.2
Színészek - 7.4
Történet - 4.4
Látvány/zene/hangok/akció - 6.3
Hangulat - 6.2

6.1

KORREKT

A Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley egy nosztalgikus utazás, de sajnos nem tudja megismételni elődei sikerét. Eddie Murphy még mindig ragyog, mint a régi időkben, de a film cselekménye és humora messze elmarad a várakozásoktól. Azoknak, akik csak egy könnyed szórakozásra vágynak, talán megfelelő, de az igazi rajongóknak inkább a korábbi filmek újranézése ajánlott. Axel Foley visszatérése olyan, mintha egy régi popslágert hallgatnánk újrafeldolgozva, egy közepes remixben: jó érzés, de már nem ugyanaz az élmény.

User Rating: 2.99 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)