Miért valószínű, hogy a klasszikus PS-játékoknak ez a csoportja sosem érkezik meg PlayStation 5-re?! [VIDEO]

TECH HÍREK – A Digital Foundry szerint a PS3-játékok natív emulálása PlayStation 5 konzolon irtózatosan nehéz faladat.

 

 

Hiányzik a PS3-generáció és annak játékai? Ez normális, mert rengeteg minőségi cím érkezett annak idején. Ezeknek a játékoknak a natív lejátszása a PlayStation 5-ön ma már nem lehetséges. Persze a címek egy válogatott csoportjával streaming-en keresztül játszhatunk, ha van PS Plus Premium előfizetésünk. Az olyan játékok, mint a Killzone 2, a Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots és még sok más játék nem jelent meg újra. Nem játszhatók a Sony PS3-on kívüli platformján, és most itt az ideje, hogy egy fontos kérdéssel foglalkozzunk.

Az elmúlt hetekben a közösségi médiában olyan pletykák terjedtek el, hogy a PlayStation a PS3-as játékok natív emulációján dolgozik PlayStation 5-re.

A Digital Foundry egyik legújabb videójában foglalkozott a kérdéssel. Érdekes magyarázatot adott arra, hogy miért nem valószínű, hogy ez megtörténik.

Megpróbáljuk a lehető legegyszerűbbre fogalmazni, mert túl sok a szakmai kifejezés, de a hardver- és szoftverszakértők megjegyzik, hogy a PS3-nak a Cell processzor miatt számos technikai korlátja van. Ez a Wccftech szerint akadályozná a PS5-tel való visszafelé kompatibilitást. Konkrétan a Cell CPU részét képező SPU társprocesszorok (ezek voltak felelősek a grafikai feldolgozásért és egyéb feladatokért) jelentik a problémát.

 

Miért nem futna sok PS3-as játék natívan a PlayStation 5-ön?

 

Kiderült, hogy ez az architektúra nem jól illeszkedik a modern x86-os processzorokhoz. Ezek kritikus teljesítményproblémákat okoz. Az egyik alternatíva azonban az, hogy olyan címeket adnak ki, amelyek nem támaszkodnak olyan erősen az SPU koprocesszorokra. Azonban a jó minőségű játékok mégis használják őket. A Digital Foundry példaként a Killzone 2-t hozza fel, amelyet az SPU-k miatt soha nem lehetne emulálni. Lehetséges viszont, hogy bizonyos játékokat át tudnánk alakítani úgy, hogy piacra lehessen dobni őket.

Forrás: YouTube, Wccftech

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."