Haldoklik a játékipar?! Újabb fontos fejlesztő stúdió számolt be komoly üzleti gondokról

A Tose, a Zeldán, a Final Fantasy-n és a Resident Evil-en dolgozó, társfejlesztő stúdió jelentős veszteségekről számol be a játéktörlések miatt…

 

 

Valószínűleg nem ismered a nevet, de a Tose nevű stúdió olyan nagy franchise-ok kreditjében szerepel, mint a The Legend of Zelda, a Resident Evil és a Final Fantasy, sok más mellett. Egy társfejlesztő cégről beszélünk, amely 44 éve járul hozzá a japán stúdiók által készített címek, portok és egyéb kezdeményezések elkészítéséhez. A videójáték-ipar válsága azonban őket is érintette.

Az összképet tekintve azt gondolnánk, hogy a Tose csapata egy elbocsátási hullám áldozata lett.

Ez a tendencia azonban Japánban nem nagyon figyelhető meg. Ehelyett a cégek (különösen a videójátékok társfejlesztői) a projektek törléseinek végtelen sorától szenvednek. Ennek következtében a japán vállalat a 2023-2024-es pénzügyi évre vonatkozó legutóbbi pénzügyi jelentésében jelentős veszteségeket könyvelt el.

Amint arról az Automaton eredetileg beszámolt, a Tose 27,6%-os nettó árbevétel-csökkenésről (az előző pénzügyi év eredményeihez képest) és 367 millió jen, azaz több mint 2 millió eurónak megfelelő veszteségről számolt be! Mindez a Tose magyarázata szerint annak a maroknyi lemondásnak köszönhető, amelyből nem tudott pénzügyileg kilábalni. Ezek egy része az ügyfélpolitikában bekövetkezett változások és egyéb tényezők miatt következett be.

 

Minden stúdió egyetért, hogy az iparág „rossz helyzetben” van

 

Köztudott, hogy az iparág nagyon sötét időket él át. Bizonytalanság a gyártások során, az új projektek finanszírozásának hiánya és elbocsátási hullámok jellemzik a mindennapokat. Az általános hangulat pedig, ahogy az várható volt, rendkívül negatív. Egy nemrégiben készült felmérés szerint több ezer fejlesztő tartja „rossznak” a helyzetet, elsősorban a befektetők és a rossz menedzsment miatt.

Forrás: Automaton

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."