Ray Kurzweil: „Milliószor okosabbak lehetünk húsz éven belül!”

TECH HÍREK – Ray Kurzweil, aki már 2005-ben megjósolta, hogy mire számíthatunk, továbbra is kitart az akkori kijelentése mellett, és mivel A szingularitás küszöbén című könyvében nagyon pontosan megjövendölte a mesterséges intelligencia fejlődését, valóban a transzhumanizmus felé haladhat az emberiség.

 

A könyvében ugyanis Kurzweil azt írta, hogy 2029-re a MI el fogja érni az emberi intelligencia szintjét, és kb. 2045-re bekövetkezik az, hogy az agyunk és a mesterséges intelligencia összefonódik. A 2005-ös könyvét (amit magyarul 2013-ban adtak csak ki) most egy újabb követte, Singularity is Nearer címen (nem merjük lefordítani, ugyanis a küszöbhöz képest mi lehet még közelebb magyarul…?). Ennek kapcsán készített a The Guardian interjút Kurzweillel, akit amúgy a Google alkalmaz, és a techcégnek ő az MI-s szakértője.

Továbbra is a transzhumanizmusban látja a jövőt, azaz az emberiség ki fogja terjeszteni saját képességének határait a technológia segítségével (ezt jelenti ugyanis a kifejezés), és úgy gondolja, hogy az emberek jóval okosabbá válhatnak, nanobotokkal lesznek felvértezve (akkor Kojima Hideo sem tévedhetett olyan nagyot a Metal Gear Soliddal…), fel tudják támasztani a halottakat, és örökké élni fogunk. Már ha addig élni tudunk.

„A természetes intelligenciánk és a kibernetikus intelligenciánk kombinációja leszünk, és mindez egybe fog állni. Ezt az agy-számítógép interfészek teszik majd lehetővé, amelyek végső soron nanorobotok (molekula méretű robotok) lesznek, amelyek nem invazív módon, a hajszálereken keresztül jutnak majd be az agyunkba. 2045-re az intelligenciát milliószorosára fogjuk bővíteni, és ez elmélyíti a tudatosságunkat és a tudatosságunkat. Az emberek azt mondják, hogy „én ezt nem akarom”, de azt hitték, hogy a telefonokat sem akarják! Amikor a mobiltelefonok újak voltak, nagyon drágák voltak, és szörnyű munkát végeztek, de most már nagyon megfizethetőek és rendkívül hasznosak. A világon az emberek körülbelül háromnegyedének van egy, szóval ez a kérdés idővel megszűnik.

Tudatában kell lennünk az ebben rejlő lehetőségeknek, és figyelemmel kell kísérnünk, hogy mit tesz a mesterséges intelligencia. De egyszerűen csak ellene lenni nem ésszerű: az előnyök olyan mélyrehatóak. Az összes nagyvállalat nagyobb erőfeszítéseket tesz annak biztosítására, hogy rendszereik biztonságosak legyenek és összhangban legyenek az emberi értékekkel, mint új fejlesztések létrehozására, ami pozitív. A 2030-as évek elején várhatóan elérjük a hosszú életet, ahol minden egyes évet, amelyet az öregedés miatt elveszítünk, a tudományos fejlődés révén kapunk vissza, és ahogy ezt meghaladjuk, egyre több évet nyerünk vissza. Ez nem jelent szilárd garanciát arra, hogy örökké fogunk élni (még mindig vannak balesetek), de a halálozás valószínűsége nem fog évről évre nőni. Az a képesség, hogy az elhunyt embereket digitálisan visszahozzuk, érdekes társadalmi és jogi kérdéseket vet fel.

Az első tervem az, hogy életben maradok, elérve a hosszú életű menekülési sebességet. Naponta körülbelül 80 tablettát szedek, hogy megőrizzem az egészségemet. A kriogén fagyasztás a tartalék ötlet. Azt is tervezem, hogy létrehozok egy másolatot, replikánsot magamból (egy túlvilági MI-avatárt), ami szerintem a 2020-as évek végén mindannyiunk számára elérhető lesz. Valami ilyesmit csináltam az apámmal, összegyűjtöttem mindent, amit életében írt, és ez egy kicsit olyan volt, mintha beszélgetnék vele. Nem mi leszünk a mesterséges intelligencia ellen: a mesterséges intelligencia belénk fog költözni,” mondta Kurzweil.

Izgalmas és ijesztő, de érdemes elgondolkodni azon, amit mond!

Forrás: PCGamer, The Guardian

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu