Az eddigi leggyorsabb órajelű lesz az Nvidia GeForce RTX 5090 videókártyája?

TECH HÍREK – Állítólag alapból olyan órajelre lesz képes a Blackwell architektúrára épülő Nvidia csúcskártya, amit eddig nem nagyon láthattunk a videókártyák között.

 

A Chiphell fórumon Panzerlied, aki korábban pontos információkat közölt az Nvidia GeForce RTX 5000-es videókártyáiról, ismét említett valamit, de ezúttal a csúcsmodellel kapcsolatban. Hivatalosan „a zöldek” még nem nagyon beszéltek az új generációról, de Jensen Huang, a cég elnöke a Computexen tartott kérdezz-felelekje során azt mondta, hogy különleges termékek lesznek, és alig várja, hogy többet is mondhasson róluk. De miben lesz kifejezetten izmos az RTX 5090?

A pletyka szerint a videókártya órajele alapból majdnem 2,9 GHz lesz, szóval nem lesz messze a 3 GHz-től. Itt érdemes összehasonlítani a jelenlegi zászlóshajóval, az RTX 4090-nel, ami alapból 2235 MHz-n fut, úgyhogy csak ebben a tekintetben úgy 30%-os erősödésről számolhatunk be. Nem tudjuk viszont még, hogy a boost órajel mekkora lehet, de látván a jelenlegi generációt, ez tuti 3 GHz feletti érték lesz (az RTX 4090-é 2520 MHz a referenciakártyán, de az egyedi gyártók által 2,8, vagy akár 2,9, esetleg 3 GHz is lehet a megfelelő fogyasztás és hűtési rendszer mellett).

A GeForce RTX 5090 nagy eséllyel a Blackwell GB202 GPU-t fogja használni egy kicsit butított chippel, ugyanis eredetileg egy 512-bites memóriabusszal és 192 SM-mel (streaming multiprocessor) rendelkezik, de ez 448-bitesre lesz levágva, és 28 GB GDDR7 VRAM lesz a kártyán. Ezek persze még változhatnak, és valószínűleg lefelé, mert az Nvidia az utóbbi néhány generációban nem nagyon hozta ki a valódi csúcs chipet (az általában 0-ra végződik, a GB202 pedig ugye nem…), szóval visszatartják tőlünk azt, amire valóban képes lehetne a technológia.

A GeForce RTX 5090 és az 5080 állítólag az év vége felé meg fog jelenni, de az sem kizárt, hogy az Nvidia átcsúsztatja a megjelleést 2025 elejére. Ez nem lenne szerencsés: az Intel és az AMD is hamarosan elindítja az új processzorait!

Forrás: WCCFTech, Chiphell

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)