Több jelszó szivárgott ki mint ahány ember van a világon!

TECH HÍREK – Akárhogy is számoljuk, a 9 milliárd, 948 millió, 575 ezer 739 jelszó az bizony magasabb szám annál, ahány ember a Földön él, ami legalább azért jó, mert akkor így nem mindenki használ csak egyet, de azért ez is arra késztet minket, hogy érdemes néha azért változtatni rajtuk!

 

A RockYou legújabb jelszókollekciójában valószínűleg ott van az a jelszó, amit használunk, így az eddigi legnagyobb kibertámadás-kockázat rejlik a szivárgásban. A közel 10 milliárdos számról amúgy a Cybernews számolt be, mitán a frissített adatcsomagot egy, a hackerek által használt fórumra posztolták. A RockYou elnevezés 2009-ben volt hallható először: ez egy közösségi médiával foglalkozó cég, aminél akkor 32 millió felhasználó volt érintett egy szivárgásban. 2023-ban jött egy 100 GB-os fájl, a RockYou2021, amit akkor 8,5 milliárd jelszót tartamazott. Ez a 2022-es 3,2 milliárdos COMB-kollekciónál jóval nagyobb, és most itt van a RockYou2024 is, ami már csak egy kőhajításnyira van a 10 milliárdtól! Attól ez még nem vicc, és érdemes komolyan venni.

A jelszógyűjtemény legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy nyers erőből kideríthetik, hogy melyik jelszó az, ami a miénk (brute force támadás), mivel rövid időn belül rengeteg jelszóval próbálkoznak, hátha valamelyik működik, így az áldozat személyazonosságát ellophatják, éa üzletileg is jelentős kár keletkezhet, az információ pedig visszajuthat a RockYou adatcsomagba. Egy kellően kifinomult felhős vagy hoszting szolgáltatás (pl. Cloudflare) olyan mechanizmussal kell, hogy rendelkezzen, ami képes fellépni a brute force támadások ellen, de ha egy belépés hitelesnek tűnik (megfelelő email cím és jelszó), akkor nem sokat tehetnek ellene.

Értelemszerűen a legjobb lépés a többlépcsős azonosítás (ami a banki belépéseknél kötelező is), így például egy SMS kódot kapunk a belépéshez a pontos felhasználónév/email cím és jelszó megadása után. A mobilt meg nem olyan könnyű eltulajdonítani. A Cybernewsnak amúgy van egy jelszóellenőrző szolgáltatása, így megnézhetjük, hogy ott van-e a mienk a RockYou2024-ben.

Forrás: PCGamer, Cybernews, Cybernews

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)