Vikingek: Valhalla 3. évad –„We Kings” ez a Vikings? Dicsőség, vagy csalódás lett a sorozat zárása?

SOROZATKRITIKA – A viking saga utolsó felvonása rohan a végkifejlet felé, de közben elveszíti azt a varázst, ami korábban megragadta a nézőket. Miközben a történetszálak összekuszálódnak, több karakter sorsát félbehagyják, és az elkapkodott lezárás keserű szájízt hagy maga után. A látvány és az akció még mindig lenyűgöző, de a narratíva gyorsan kifullad.

 

Több mint egy évtized után a vikingek világa végleg lezárul. Michael Hirst és Jeb Stuart több mint 11 éven keresztül kísérte végig a vikingek történelmét és fosztogatásait Angliában és Európa más részein, bemutatva, hogyan lettek felfedezők, hódítók, királyok és harcosok nemcsak ezen a kontinensen, hanem Ázsiában, Afrikában és még Észak-Amerikában is. A történelmet és mitológiát ötvöző legújabb fejezet, a Vikingek: Valhalla, azt tűzte ki célul, hogy bemutassa a vikingek hanyatlását, ábrázolva áttérésüket a kereszténységre, és azt, hogy ez hogyan változtatta meg Skandináviát örökre.

De a harmadik és egyben utolsó évadban a sorozat kapkodva próbál eljutni a fináléhoz, összesűrítve a történetszálakat, ami kényszeredett lezárásokhoz vezet. Ennek következtében több karakter története elvarratlan marad, és sorsuk kidolgozatlanul lóg a levegőben. Mégis, akadnak pillanatok, amelyek visszaidézik az eredeti Vikingek sorozat legemlékezetesebb jeleneteit, emlékeztetve minket arra, miért szerettük ezt a történetet.

 

 

Szaladunk előre a történetben, mint az őrült viking, ki letépte láncát

 

Az új évad hét évet ugrik előre az időben, de a főbb szereplők, Leif Erikson (Sam Corlett), Freydís Eiríksdóttir (Frida Gustavsson) és Harald Sigurdsson (Leo Suter) alig mutatnak fizikai változást – legalább a Vikingek sorozatban néha frizurát váltottak vagy sminket kaptak a karakterek. Míg az eredeti sorozat fokozatosan építette fel a történetet, ahogy a saga egyre nagyobb méreteket öltött és a karakterek egyre inkább szétszóródtak, a Valhalla harmadik évadának első epizódjától kezdve nyilvánvaló, hogy túl sok történés van, és nincs elég idő mindegyikre megfelelően koncentrálni.

A fő hármason kívül ez a nyolc epizód értékes perceket pazarol el Knut király (Bradley Freegard) Északi-tengeri Birodalmának irányítására, Magnus (Set Sjöstrand) bosszúhadjáratára, hogy megbosszulja apja halálát Freydís keze által, Earl Godwin (David Oakes) végtelen politikai intrikáira, és Harald Harefoot (Ruben Lawless) ambícióira. Csak Knut és Harald történetei kapnak megfelelő ívet és lezárást, bár Harald esetében a történet gyakran elkalandozik és kiszámíthatóvá válik, főleg az állandó késlekedésének köszönhetően Konstantinápolyból való visszatérése és egy rivális parancsnokkal való versengése miatt.

 

 

A vallások és politika ostobasága örök

 

Az utolsó évad egyik legérdekesebb aspektusa a vallási konfliktusok történetének bemutatása. Ez a téma mindig is központi szerepet játszott a sorozatban; a harmadik évad teljes egészében azt illusztrálja, milyen gyűlöletteljesek, erőszakosak és értelmetlenek ezek a hitbéli ütközések. Ez leginkább Knut erőfeszítésein keresztül érthető meg, aki birodalmát próbálja legitimálni a pápa és a katolikus egyház szemében.

Őt vadembernek csúfolják, aki vérrel építette birodalmát – ironikus, ha figyelembe vesszük, hogy minden más európai királyság is hasonló módon keletkezett, vagy hogy az évad fele a bizánci keresztény birodalom által a muszlim uralmú Szürakúza elleni háború borzalmaira összpontosít. Valójában, ha van valami pozitívuma a Valhalla lezáratlan történeteinek, az az, hogy bemutatja, mennyire pusztítóan ostobák ezek a konfliktusok és vallási eszmék. (A vallások mind a mai napig.)

 

 

Csaták kavalkádja: remek látvány és kemény összecsapások

 

Az utolsó évad csatajelenetei igazán kielégítőek, különösen a Szürakúza ostromának ábrázolása. A jelenetek epikus méretűek, sok mozgó részből állnak, tucatnyi színésszel és lenyűgöző mutatványokkal, amit sok egyéni harci jelenet követ, dinamikus kameramozgásokkal és lendületes koreográfiával.

Mégis nehéz figyelmen kívül hagyni azt az egyszerű tényt, hogy olyan karakterek, mint Freydís és Leif, valamint más mellékszereplők, lógva maradnak, mielőtt történetük befejeződhetne. Leif például sokkal érdekesebb karakter, mint akár Knut, akár Harald Harefoot, és Sam Corlett lenyűgöző munkát végez a híres felfedező világutazó és tudás őrzőjeként való megformálásában.

 

 

Ez a viking harc lesz a végső…

 

A Vikingek: Valhalla a harmadik évadában eléri saga végét, de egy elkapkodott zárással, amely több karakter történetét befejezetlenül hagyja. Ez nem is meglepő, tekintve, hogy mennyi időt szán a Leif Erikson, Freydís Eiríksdóttir és Harald Sigurdsson hármasán kívüli eseményekre. Bár az utolsó évad elég akciót és politikai intrikát nyújt ahhoz, hogy végig szórakoztató maradjon, mégis egy csalódást keltő lezárása annak a történetnek, amely több mint egy évtizede kezdődött az eredeti Vikingek sorozattal.

-Herpai Gergely „BadSector”-

 

Vikingek: Valhalla 3. évad

Rendezés - 6.8
Színészek - 7.2
Történet - 5.8
Látvány/zene/hangok/akció - 8.2
Hangulat - 6.6

6.9

KORREKT

Bár az epikus csatajelenetek és a vallási konfliktusok hiteles ábrázolása lenyűgöző, a Vikingek: Valhalla harmadik évada sajnos elkapkodott történetmesélésével csalódást kelt. A karakterek történeteinek befejezetlensége és a túlzottan sűrített cselekmény sokszor kiábrándító. Mindazonáltal, a látványos harcok és a mélyebb vallási témák feldolgozása miatt még mindig érdemes végignézni az évadot.

User Rating: 3.38 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)