Egymásnak feszült az Európai Bizottság és Elon Musk!

Az Európai Bizottság hónapok óta tartó vizsgálata befejeződött, mire a Twitter tulajdonosa reagált is (és olyasmit állított, ami döbbenetes, ha igaz).

 

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az EU digitális szolgáltatásokra vonatkozó törvényét (DSA) megszegi a Twitter. Tavaly decemberben közölte Thierry Breton, az Európai Bizottság tagja, hogy vizsgálatot kezdeményez a Twitter miatt, mert szerintük nem nagyon lépnek fel a gyűlöletbeszéd és a terrorizmus támogatása ellen. Kiértékelték a közösségi megjegyzéses funkciót, ami a felhasználói tényellenőrzésre támaszkodik, megvizsgálták az illegális és érzékeny tartalmak megjelölésére használható eszközöket és a platform reakcióit erre, végül pedig a Bizottság a kék pipák miatt is nyomozott, ugyanis a régebben hitelesített felhasználóknak fenntartott jelvény most már egy előfizetéshez kötött, és ez megtévesztő dizájnt, avagy sötét mintát takarhat.

Breton most azt közölte, hogy a Twitter megszegi a DSA-t az előzetes vizsgálati eredmények alapján. A sötét mintákkal megtéveszti a felhasználókat, és a hirdetési transzparencia, illetve a kutatóknak biztosított adathozzáférés is kérdőjeles. Sokan direkt előfizetnek a Twitterre a kék pipáért, hogy kártékonyak legyenek a platformon, ami nem tartott fenn egy kereshető és megbízható hirdetési adattárat, holott a DSA erre kötelezi Musk közösségi platformját. A kutatók nem férhettek hozzá a nyilvánosan elérhető adathoz, ami szintén megszegi az EU törvényeit.

 

 

A Twitter most megtámadhatja ezeket a vádakat. Ha a Bizottság előzetes véleményének végül helyt adnak, a platformot globális éves forgalmának akár 6 százalékáig terjedő bírsággal sújthatják. A Bizottság a Twittert a működési eljárásainak konkrét módosítására is kötelezheti (amire viszont valószínűleg az lenne a reakció, hogy a platform kiszállna az európai piacról). Eközben a Twitter már arra is készülhet, hogy alapvető funkciókért (könyvjelzőzés, válaszolás, likeolás) is évente egy kisebb összeget elkérhet.

 

 

Musk reagált is az Európai Bizottság vizsgálatára. Szerinte egy illegális titkos megállapodást kínáltak neki: ha titokban cenzúráztak volna, akkor nem kapnának büntetést, de ezt a Twitter elutasította, a többi másik platform pedig igen…

Forrás: WCCFTech, WCCFTech, AP, CNBC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu