Kritikus probléma merült fel a Microsoft Outlook esetében – mutatjuk, mit kell tenned!

TECH HÍREK – Ha Microsoft Outlookot használsz, azonnal frissítsd a számítógéped, mert sebezhetővé vált a szoftver!

 

 

A Microsoft-felhasználók a Windows 10 búcsújára készülnek. Az operációs rendszer, amely közel egy évtizede kísér minket, hamarosan életútja végére ér. Az amerikai cég 2025 októberében leállítja az ingyenes frissítések kiadását. Ennek következtében mindazok, akik nem váltottak át a Windows 11-re, veszélyeztetettnek és védtelennek fogják látni a számítógépüket. A legújabb hírek szerint azonban van egy még ennél is aggasztóbb szempont a márka felhasználói számára: az Outlookkal kapcsolatos problémák.

Amint arra a TechSpot portál egy friss publikációjában rámutat, a CVE-2024-3802 jelzésű hiba távoli hozzáférést biztosíthat a támadóknak az érintett rendszerekhez.

Maga a Microsoft ezért felszólította a felhasználókat, hogy töltsék le a cég legújabb frissítéseit. Ugyanis azok képesek kijavítani ezt a sebezhetőséget. Így megakadályozzák, hogy a rosszindulatú szereplők hozzáférjenek az érintett számítógépekhez. Sőt, a támadások akár „zéró-kattintásosak” is lehetnek, ha megbízható küldőktől érkeznek.

 

Mit javasol a Microsoft, ha támadás ért minket?

 

Az eredeti forrás szerint a támadók olvashatnak, írhatnak és törölhetnek fájlokat a fertőzött rendszereken. Mint a Microsoft jelzi, egyelőre arra biztatja felhasználóit, hogy a leveleket az Outlook előnézeti ablakában tekintsék meg. Ez a nézet biztonságos, így az esetleges támadások elleni védekezés egyik eszköze. Egyelőre a Las Vegasban megrendezésre kerülő DEF CON 32 konferenciáig kell várnunk, hogy megismerjük az exploit részleteit és egy másik, CVE-2024-30103 néven ismert sebezhetőséggel kapcsolatos egyéb információkat.

Amint arra maga a vállalat is felhívja a figyelmet, a felhasználóknak megfelelő körültekintéssel kell eljárniuk az e-mailek ellenőrzése során. A kritikus szoftverek frissítését pedig kiemelten kell kezelniük. Jelenleg a Microsoft egy másik exploitot is vizsgál, amely lehetővé teszi bármely Outlook-fiók megszemélyesítését. Azonban van egy aggasztó szempont: amíg egy kutató nem fedezte fel a sebezhetőséget és nem tette közzé az X-en, az amerikai cég nem észlelte azt. Tehát a lényeg: ha Outlookot használsz, ajánlott azonnal frissíteni a számítógépet!

Forrás: TechSpot

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."