George R.R. Martin kritizálja a Sárkányok házát és a Trónok harcát egy részlet miatt

MOZI HÍREK – A Sárkányok háza vitathatatlanul kilépett a Trónok harca hatalmas árnyékából, de az eredeti sorozat egyik meghatározó részlete most a humoros okból kifolyólag kritikát kapott az eredeti alkotótól.

 

A Sárkányok háza hatalmas sikert aratott, és méltó utódjává vált a Trónok harcának, amely maga is vitathatatlanul az egyik legsikeresebb sorozat a maga nemében. Bár mindkét sorozat George R.R. Martin írásain alapul, a Sárkányok háza a 2018-as Tűz és vér című művét adaptálja, és sok szempontból megtalálta saját egyediségét. Különösen figyelemre méltó, hogy a Sárkányok háza egy érdekes indokkal megváltoztathat részleteket az alapanyaghoz képest, ezzel különleges szerepet kapva a Jég és Tűz univerzumában.

Bár a Sárkányok háza is megkapta Martin jóváhagyását, akárcsak a Trónok harca, egyik adaptáció sem tökéletes, és Martin nemrégiben egy újabb problémára mutatott rá mindkét sorozat kapcsán. A Not A Blog blogján osztotta meg elégedetlenségét a Targaryen-ház címerével kapcsolatban, ahogy azokat a sikeres adaptációkban ábrázolják. Martin elárulta, hogy nagy gonddal tervezte meg sárkányait, és anatómiailag értelmes módon két lábbal és két szárnnyal képzelte el őket, szemben a sorozatokban látható négy lábú változattal. „A sárkányok LÉTEZNEK Westeros világában…” – hangsúlyozta Martin. „Tehát a saját heraldikusaimnak nem volt mentségük. Ergo, az én könyveimben a Targaryen címernek két lába van, ahogy kell. Miért tenne bárki négy lábat egy sárkányra, amikor megnézheti az igazit és megszámolhatja a végtagjait?”

„Nagyon gondosan terveztem meg a sárkányaimat. Repülnek és tüzet fújnak, igen, ezek az ismérvek számomra lényegesek voltak. Két lábuk van (nem négy, soha nem négy) és két szárnyuk. NAGY szárnyak. Sok fantasy sárkánynak apró szárnyai vannak, amik soha nem emelnék el a földről az ilyen lényt. És csak két lábuk van; a szárnyak az elülső lábak. Négy lábú sárkányok csak a heraldikában léteznek. Egyetlen állat sem, ami valaha is élt a Földön, nem rendelkezett hat végtaggal. A madaraknak két lábuk és két szárnyuk van, a denevéreknek ugyanez, ugyanígy a pteranodonoknak és más repülő dinoszauruszoknak stb.”

Martin arra is rámutatott, hogy ez nem így kezdődött a sorozatoknál, és egy ponton romlott a helyzet. „Ami megjegyzendő, hogy a sorozatok félig jól csinálták (mindkettő). A TRÓNOK HARCA az első négy évadban és az ötödik évad nagy részében a helyes, két lábú címereket mutatta, de amikor Dany flottája megjelent, minden vitorlán négy lábú sárkányok voltak. Valaki elnagyolta, gondolom. Vagy valaki kinyitott egy heraldikai könyvet, és éppen annyit olvasott belőle, hogy elrontsa az egészet. Egy kis tudás veszélyes dolog.” Röviden panaszkodott a Sárkányok háza showrunnereinek és másoknak is, akik az eredeti sorozattal való következetesség érdekében választották a hat végtagú változatot, megjegyezve, hogy még néhány nyomtatott kiadásának borítóján is ez a hibás verzió szerepel. Ez csak a legutóbbi bejegyzések sorában a blogján, ahol nemrégiben kommentálta az Elden Ring adaptáció körüli pletykákat is.

Sok rajongó számára ez egy zavarba ejtő panasz lehet, de talán azok számára is, akik egyébként osztanák Martin rosszallását. A sárkányok gyakran négy lábbal és egy pár szárnnyal rendelkeznek a fantasyban, míg a két lábú sárkányokat wyverneknek nevezik, amit Martin másképp különböztet meg munkáiban. Valójában sem sárkányok, sem wyvernek nem léteznek, és a különbségeket önkényesen határozták meg a heraldikában. Martin univerzumában a wyvernek valóban léteznek a sárkányok mellett, de kisebbek és agresszívebbek, és Westerostól délebbre élnek. Az ilyen változatos történetmesélés jellemző Martinra, amit az Elden Ring és a kiváló kritikák is tükröznek.

Bár a sorozatok rajongói valószínűleg nem bánják ezt a pontatlanságot, az ilyen részletek teszik Martint olyan sikeressé fantasy íróként, és megérdemelten. Az írásainak rajongói minden bizonnyal értékelni fogják, hogy még mindig odafigyel a részletekre, amikor a következő projektje végre megjelenik. Martin szerint „stabil előrehaladást” ér el a The Winds of Winter munkálataiban, így remélhetőleg ez az örömteli nap hamarosan elérkezik.

A Sárkányok háza elérhető streamen a Maxon, valamint lineáris TV-ben az HBO-n.

Forrás: Gamerant

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.