Sokan már most bojkottálják egy karakter miatt az Amerika kapitány: Szép új világot! [VIDEO]

MOZI HÍREK – Bár a Disney (övék a Marvel) idén valamelyest lelassított a szuperhősös filmekkel (csak egy jön), a 2025-re tervezett egyik művüket már most sokan leírták…

 

Új trailert kapott az Amerika kapitány: Szép új világ, amelyben felbukkan egy izraeli karakter, Ruth Bat-Seraph. Shira Haas (A másik út) alakítja meg a korábbi Fekete Özvegyet, akinek nagyobb pozíciója lett az amerikai kormányban. A The Hollywood Reporter szerint miatta sokan már most bojkottban gondolkodnak, miközben a főszereplők (Anthony Mackie mint Amerika kapitány, Harrison Ford mint Thaddeus Ross, az Egyesült Államok elnöke; korábban ezt a szerepet William Hurt játszotta, de ő elhunyt) esetében nincs kifogásuk.

A videó fogadtatása viszont nem volt rossz, mert olyan hangnemet ütött meg, hogy ez is egy életszerűbb kaland lehet, amilyen az Amerika kapitány: A tél katonája volt 2014-ben. Az Izraelt támogatók szerint viszont komoly probléma az, hogy a Marvel Studios megváltoztatta a Ruth Bat-Seraph eredettörténetét, ugyanis eredetileg a képregényekben Sabra, egy Mossad-ügynök volt. Van, akinek azt nem tetszik, hogy Izrael helyett Amerikához kapcsolódik, mások pedig az eredete (és a Mossad képregényes ábrázolása) miatt elítélik az egészet.

A karakter online még egy gúnynevet is kapott (She Who Shall Not Be Named, a meg nem nevezendő hölgy), és a #CutSabra hashtag is elterjedt. Sokan arra tippelnek, hogy az Izrael-Hamász háború miatt változtatták meg a karakter hátterét, de a 2022-es D23 Expo során a Marvel azt mondta, hogy a karakterből egy modernebb elképzelést terveznek: „Bár karaktereinket és történeteinket a képregények ihlették, mindig frissen képzeljük el őket a képernyőre és a mai közönség számára, és a film készítői új megközelítést alkalmaznak Sabra karakterével, akit több mint 40 évvel ezelőtt mutattak be először a képregényekben.” Akkoriban a Palesztin Kampány Izrael Akadémiai és Kulturális Bojkottjáért elítélte a döntést, és kijelentette, hogy „az eredeti képregény csúnya rasszizmusa és a Moszad felértékelése undorító”.

A karakter először 1980-ban volt látható egy Hulk-képregényben, és sztereotipikus arab rosszfiúk ellen küzdött. Kék és fehér öltözéke volt Dávid-csillaggal, és őt nevezték el az első izraeli szuperhősnőnek. A Sabra név azt is jelentheti, hogy valaki Izraelben született, vagy egy fát, amely édes gyümölcsöt terem, de szúrós a külseje, vagy utalás arra a libanoni menekülttáborra, ahol 1982-ben egy milícia palesztinok százait mészárolta le, miközben az izraeli csapatok tétlenül álltak.

És igen, Chris Evans, az eddigi Amerika kapitány (2011-2019) le lett váltva.

Forrás: Euronews

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)