Fortnite: ha új Intel csúcsprocid van, megmutatjuk, hogyan állíthatod meg a folyamatos kiakadást!

TECH HÍREK – Ha az Intel 14. vagy 13. generációs processzorainak valamelyik erősebb modelljével rendelkezünk, akkor feltűnhetett, hogy néhány játék nem valami stabil.

 

Az Intel processzorai mostanában bár egyre erősebbek, a fogyasztásuk is alaposan megnövekedett… és az instabilitás is bekövetkezik nem egy játékban. Csakhogy ezt már a fejlesztők sem tolerálják: az Alderon Games konkrétan azt javasolta, hogy váltsanak Intelről AMD-re, és még a Warframe fejlesztői is bemutatták, hogy a jelenlegi két legújabb CPU-generáció az Inteltől miképp vágja hanyatt a játékot.

Az Epic Games (akiknek a technológiája, az Unreal Engine 4/5 rengeteg stúdiónál használatos) egy útmutatót, hogy miképp küszöböljék ki a Fortnite-ban történő kiakadásokat. Ezek a Core i9-13900K/KF/KS vagy Core i9-14900K/KF/KS processzorokon történnek, tehát lényegében a két csúcsprocesszoron. Először ki kell derítenünk, hogy ki az alaplapunk gyártója. Ha ez fejből nem megy, nyomjuk le a Windows+R gombot, a futtatásos dobozba írjuk be, hogy msinfo32, nyomjunk egy Entert, megnyílik az MSinfo, válasszuk a rendszer összegzését, és ott az alaplap gyártóját ellenőrizzük.

Ha az Asus, a Gigabyte, vagy az MSI deszkáját használjuk, akkor a következő lépéseket tegyük, vagy ha nem, akkor keressük fel az Epic ügyfélszolgálatát. Indítsuk újra a gépünket, lépjünk be a BIOS-ba (ez gyártónként eltérő lehet), váltsunk az Advanced (összetett, több funkciót kínáló) módra, ami általában az F7 gombbal hozható elő, keressük meg az AI Tweaker vagy Extreme Tweaker fület. Itt az SVID Behavior beállítást változtassuk meg az Intel Fail Safe opcióra, mentsük el, majd rebootoljunk.

Ezzel az Intel processzora visszaáll a gyári beállításokra, így alacsonyabb lesz a fogyasztási szint, a stabilitás pedig javulni fog. Ez viszont cserébe teljesítményromlással jár, ami akár több mint 10%-os (!) lehet. Úgyhogy az Intel eddigi gyógymódja is csak kompromisszummal működik. Csak egy megoldás lehet: az új generációs processzorokkal, az Arrow Lake-S-sel egyszerűebb stabilabb, kevesebbet fogyasztó termékeket kéne kínálni…

Forrás: WCCFTech, Epic Games

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu